Uzman Dr. Umut OTLU


3 - 9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI


   

Yaşam İçin Umut Olmak

Organ Bağışı, bir kişinin hayatta iken ser-best iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.

Organ Bağışı Haftası 
(3-9 Kasım), bu gerçeğe dikkat çekmek, toplumsal farkındalığı artırmak ve insanları bağış yapmaya teşvik etmek amacıyla düzenlenir. Organ bağışı, hastalara ye-niden yaşam şansı verirken, aynı zamanda sev-dikleri için yeni bir umut anlamına gelir. Bu özel hafta vesilesiyle, toplum olarak organ bağışının önemini anlamak ve bu hayati konuyu desteklemek için hepimize büyük bir sorumluluk düşüyor.

Bir insanın organlarını bağışlaması, birden fazla hayat kurtarabilir. Böbrek, karaciğer, kalp gibi hayati organlar; nakil bekleyen bir hastaya umut olurken, göz korneası bağışı, birine yeniden görme yetisi kazandırabilir. Ancak ülkemizde organ bağışı oranları ne yazık ki oldukça düşük seviyelerdedir. Türkiye’de binlerce kişi, hayatta kalabilmek için organ nakli beklemekte ancak beklenen bağış sayısına ulaşmak zordur. Oysa bir kişinin ölümü sonrası organ bağışı yapması, birkaç kişinin haya-tını kurtarabilir ve bağışçının bir parçası başka ha-yatlarda yaşamaya devam eder.

Kimler Organ Bağışı Yapabilir?
18 yaşının üzerinde ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışçısı adayı olabilir. Bağış yapmış kişinin organlarının alınabilmesi için tıbbi olarak ölü sayılması gerekmektedir. Bu da beyin ölümünün gerçekleşmesi demektir. Bitkisel hayatta, makinalara bağlı yaşamını devam ettiren bireylerden organ alımı yapılamamaktadır. Beyin ölümü kararı için Nöroloji veya Beyin Cerrahi ile Anestezi veya Yoğun Bakım uzman doktorlarından oluşan en az 2 kişilik bir heyet raporu gerekir. Değerlen-

dirme ekibi tarafından verilir.

Organ Bağışından Yararlanacak Kişi 
Nasıl Seçilmektedir?
Bu seçim kararını, Ulusal Organ Nakli Koordinasyon Merkezi vermektedir. Ulusal bekleme listesinde yer alan kişilerin doku uyum oranı, kan grubu, bekleme listesindeki sırası ve aciliyet puanına göre karar şekillenmektedir.

Irk, din, cinsiyet, zenginlik-fakirlik ayrımına göre seçim kriterleri asla belirlenemez. vericilerin kimlikleri ailelerinin izni olmadan ifşa edilememektedir.

Hangi Organ ve Dokular Bağışlanabilir?
Ülkemizde canlı ve kadavradan organ bağışı olmak üzere 2 şekilde gerçekleşmektedir.

• Hayatta olan kişiden yalnızca böbrek ve karaciğer nakli yapılabilmektedir.

• Kadavradan ise kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi organlar ve kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak, uterus (rahim) gibi organların nakilleri yapıla-bilmektedir.

Beyin Ölümü ile Bitkisel Hayat 
Arasındaki Fark

Beyin ölümü durumunda kafatasının içinde canlı hücre kalmaz. Sinir sisteminin solunumu devam ettiren birimleri işlevini geri dönüşsüz kay-beder. Solunum tamamen makinelere bağlıdır.

Hepimiz bir gün organ nakline ihtiyaç duyabiliriz. Bağışçı olmak sadece diğerlerine değil, aynı zamanda kendimize de bir umut bırakmaktır. 
 

YAZARLAR