Uzman Dr. Umut OTLU


3 MART DÜNYA KULAK VE İŞİTME GÜNÜ


                                                              3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü, işitme sağlığına ve işitme engellerinin farkındalığına dikkat çekmek amacıyla her yıl kutlanır.

Her çocuğun işitebilmesi ve konuşmayı öğrenebilmesi, onun en temel hakkıdır. İşitme kaybı yaşayan çocuklar, vaktinde teşhis edilir ve rehabilitasyon programlarına alınırlarsa, gelişimlerinde yetersizlik yaşamazlar. Burada bahsedilen gelişim yetersizlikleri; psikolojik ve sosyal gelişimin yanı sıra, çocukların eğitim hayatlarını da olumsuz olarak etkileyebilecek yetersizliklerdir.

 

Yenidoğan İşitme Taraması Programı 

                                                              Doğum sonrası işitme kaybı olan çocukların tespit edilmesi ve tedavilerinin başlatılması amacıyla Bakanlığımız tarafından Yenido ğan İşitme Taraması Programı yürütülmektedir. Bu program sayesinde, işitme kaybı yaşayan çocukların gelişimleri olumsuz olarak etkilenmeden, sağlık personeli ile toplumun bu konuda duyarlılığının ve bilinç düzeyinin artması amaçlanmaktadır. Hedefimiz doğumu takiben 6 ay içinde işitme kayıplı çocukların tespit edilmesi ve tedavilerinin başlatılmasının sağlanmasıdır.

 

                                                              Yenidoğan İşitme Taraması Ne Zaman Yapılmalı?

                                                              Doğumdan sonra, hastaneden taburcu olmadan önce bebeğe mutlaka işitme testi yaptırılmalıdır. Ülkemizde doğumun olduğu sağlık kuruluş larında yapılan testler, basit, ucuz, uygulaması kolay ve bebeğe herhangi bir acı ya da zarar vermeyen özelliklere sahiptirler.

 

                                                              Okul Çağında İşitme Taraması 

                                                              İşitme kayıpları enfeksiyonlar, travmalar işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir.  İşitme, eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir.

Ülkemizde de işitme taraması, ilkokul 1. yılında, belirlenen protokoller çerçevesinde işitme taraması konusunda İlçe Sağlık Müdürlüklerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ya da Sağlıklı Hayat Mer kezlerinde görevli sağlık personelleri tarafından uygulanmaktadır.

 

                                                              Tarama sonucunda işitme kaybı şüphesi olan çocuklar, kulak burun boğaz uzmanlarına sevk edilmektedir. 

 

                                                              Ülkemizin her yerinde taramalar, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan odyometri cihazı ile; basit, ucuz, uygulaması kolay ve acı ya da zarar vermeyen özelliklere sahiptir.

 

                                                              Amacımız; geleceğimiz olan çocuklarımızın, tarama testleri ile erken dönemde saptanan ve tedavi edilebilen hastalıklar konusunda erken müdahalelerinin yapılarak; yaşıtı sağlıklı çocuklarla eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak vesağlıklı bir nesil oluştura bilmektir.

YAZARLAR