Uzman Dr. Umut OTLU


9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ


          9 Şubat, 1987 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edilmektedir. Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amaçlanmaktadır.

          Sigarayı bırakmak, hayatınızda önemli ve olumlu bir adımdır. Sigarayı bırakma günü, kendinize ve sevdiklerinize daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçiştir. Sigarayı bırakmak, sadece bedensel sağlığınızı değil, aynı zamanda zihinsel sağlığınızı da olumlu yönde etkiler. Daha fazla enerji, nefes alışverişinizde rahatlama ve genel yaşam kalitesinde artış, bu kararın getirdiği avantajlardan sadece birkaçıdır.

 

          Sigarayı bırakmak için adımlar:

          Hedef Belirle :  Sigarayı bırakma günü, sizin için bir hedef tespit etme ve bu hedefe odaklanma günüdür. Günlük olarak ilerlemenizi takip edin ve kısa vadeli başarılarınızı kutlayın.

          Sosyal Destek Bul : Aileniz, arkadaşlarınız veya destek grupları gibi bir destek sistemine sahip olmak, bu süreci daha kolay hale getirir. Duygusal destek, motivasyonu artırır.

          Sağlıklı Alternatiflere Yönel : Sigarayı bırakırken sağlıklı alternatiflere yönelmek önemlidir. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve stres yönetimi gibi alışkanlıklar faydalı olur.

          Profesyonel Yardım Al : Sigarayı bırakma konusunda profesyonel yardım almak, uzman rehberliğinde bu süreci geçirmenize yardımcı olur. Doktorunuzla veya bir uzmanla görüşmek önemlidir.

          Kendini ödüllendir : Sigara bırakmanın ilk aşamalarında küçük başarılarda kendinizi ödüllendirin. Kendinize olan güveninizi artırın ve bu zorlu ancak ödüllendirici yolculuğa çıkın. Unutmayın, her adım bir ilerlemedir ve sonunda sigarayı bırakacaksınız.

          Sigarayı bırakmak zaman alır ancak imkansız değildir. Birçok içici defalarca denedikten sonra sigarayı bırakmayı başarır. Her sigarayı bırakma deneyiminiz, bir sonraki bırakma girişimi için yol göstericidir. 

          Sigarayı bırakmaya çalışırken kendi iradenizi suçlama eğilimine girmeyin. Bırakma denemeniz sırasında başarısızlık söz konusu olursa asla kendinize olan güveninizi yitirmeyin. Bu süreci bir iyileşme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz. 

 

          Ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayıp yardım alabilirsiniz.

 

          Unutmayın, bağımlılık yapıcı maddeden kurtulmak imkansız değildir, kararlılıkla başarabilirsiniz.

YAZARLAR