İlknur BURSALI


AHİ EVRAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ


               Dünyada söz sahibi olan ülkelerin ekonomilerinin güçlü olduğunu görmekteyiz. Ekonomileri güçlü olan ülkelerin nitelikli insan gücü yetiştirmesinde eğitimin, özellikle de mesleki teknik eğitimin üstlendiği görev çok önemli. Ahi Evran MTAL ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak nitelikli ara eleman ve alanında uzman bireyler yetiştiriyor. Bizler de siz değerli okuyucularımız için Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ettik. İlk kez siz değerli Halıkent Müstakil Bölge Gazetesi okurlarımızla paylaşacağımız bir bilgiye ulaştık.

               Ahi Evran Mesleki  ve  Teknik Anadolu Lisesi; Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı eğitim kurumlarından 2023 yılında özel program ve proje uygulayan okul kapsamına alındı. Ülkemizde mesleki ve teknik eğitiminin güçlendirilmesi okulda eğitimi yapılan alanlarla ilgili sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, eğitim-öğretim ve karar alma süreçlerinde okul sektör işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla Özel Program ve Proje Uygulayan okullardan biri oldu. Çalışmalarında şimdiden başarılar diliyoruz.

 

               İlçemizin en köklü meslek liselerinden biri olan Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ilk olarak 1984 - 1985 eğitim öğretim yılında Endüstri Meslek Lisesi olarak sadece Elektrik Bölümü ile Taş Bina adıyla da bilinen ilçemiz üniversite caddesinde yer alan binada eğitim öğretime başlamıştır.

 

               İlk projelerini 2015 yılında yazan okul; düzenli olarak her yıl TÜBİTAK, Avrupa Birliği Projeleri başta olmak üzere ulusal ve yerel proje yarışmalarına katıldı. Avrupa Birliği Projeleri için Almanya, Makedonya, İsveç, Portekiz, Finlandiya gibi ülkeleri öğrencileriyle ziyaret ettiler. İlgili ülkelerdeki eğitim sistemlerini incelediler ve stajlarını gittikleri ülkelerdeki okullarda tamamladılar. Bu sene itibariyle yaklaşık 50 öğrenci yurt dışındaki okullarda bulundu. Okulun çoğunluğunu taşımalı eğitim ile gelen öğrenciler oluşturmakta. Yapılan bu çalışmalar öğrencilerin başarılı olabilmeleri için büyük bir önem taşımakta.

 

               Ahi Evran MTAL 1 Müdür, 5 Müdür Yardımcısı, 30 öğretmen, 280 öğrencisi ile eğitimlerine devam etmekte. Özel Eğitim Hafif Düzey sınıfında öğrencilerin gelişimine, eğitimine yönelik tüm çalışmalar yapılmakta. Aynı zamanda “Mesleki Eğitim Merkezi” olan okulda eğitim gören çırak öğrenci sayısı 447’ye ulaşmış. Okulda geçmişten günümüze rahmetli Ahmet DÖNMEZ, emekli olmadan önce Vesile ERSÖNMEZ öğretmenimiz de başarıyla okulumuzda müdür olarak görev yapmıştır. Şuanda Okul Müdürü olarak Bilal ÇETİNKAYA görev yapmaktadır.

 

               Ahi Evran MTAL; emek veren Elektrik Bölümünün açılmasında kurucu öğretmenlik yapan; Teknik Elaman, Teknik Öğretmen yetişmesine vesile olan Hüseyin KORKMAZ; halen mezun olan öğrencilerinden yetişen Teknik Öğretmenlerin yanında olmaya, onları sevgisiyle güçlü kılmaya devam etmektedir.

 

               Endüstri Meslek Lisesi Mobilya İç Mekan Tasarımı Alanı kurucu öğretmeni Uğur KÜLAH; Ankara ÇUBUK’ta görev yapıyor olmasına rağmen yetiştirdiği öğrencilerinden kendisini örnek alarak Teknik Öğretmen olarak görev yapan meslektaşlarını da her konuda destekliyor. Mezun öğrencilerinden olan öğretmenlerimiz; İrfan KIRLIOĞLU ve Emre DURMUŞ mezunu olduğu okullarında görevlerini başarıyla yerine getirmeye devam ediyor.

               Ahi Evran MTAL 1984-1985 eğitim öğretim yılında Endüstri Meslek Lisesi olarak Elektrik Bölümü ile eğitim öğretime başlamıştır. İhtiyaç duyulan teknik ara eleman gereksinimleri doğrultusunda yeni bölümler açılarak eğitime devam etmektedir. 1990-1991 eğitim öğretim yılında Tesviye Bölümü, 1996-1997 eğitim öğretim yılında Mobilya ve Dekorasyon Bölümleri açılmıştır.

 

               2004 - 2005 öğretim yılında Bağımlı Mesleki Eğitim Merkezi statüsü eklendiğinden ilçedeki yaygın eğitim çıraklık öğrencilerinin işlemleri de Ahi Evran MTAL tarafından yapılmaktadır. Demirci’de yaygın eğitim kapsamındaki çırak, kalfa, usta ve usta öğreticilerin eğitimleri verilmektedir.

 

               Ahi Evran MTAL 2021-2022 eğitim-öğretim yılı sonunda ilçemiz okullarından İbrahim Ethem Akıncı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birleşmiş ve bünyesinde bulunan, “Bilişim Teknolojileri, Muhasebe ve Finansman, Adalet” bölümleri; Mobilya, Makine ve Elektrik bölümleri ile eğitimlerine devam etmektedir.

 

               Pandemi döneminde Halk Eğitimi Merkezi, Cumhuriyet İlkokulu, Abdurrahman Şeref Bey Anaokulu Kütüphaneleri Mobilya ve İç Tasarımı alanı Öğretmenleri tarafından yapılarak teslim edilmiştir.

 

               2021 yılından itibaren Millî Eğitim Bakanlığı tarafından çıraklık eğitimine olan teşvik ve yönlendirmelerin artmasından dolayı bugün itibari ile okulda eğitim gören çırak öğrenci sayısı 447’ye ulaştı. Sektörün ara eleman ve belgeli personel ihtiyacını karşılayan eğitim faaliyetlerinde uygulamalı öğretim yapılmakta.

 

               2015 yılından itibaren Ahi Evran MTAL her yıl TÜBİTAK, Avrupa Birliği, Ulusal ve yerel proje yarışmalarına katılmaktadır. Avrupa Birliği projeleri için Almanya, Makedonya, İsveç, Finlandiya ülkeleri ziyaret edilmiş; ilgili ülkelerdeki eğitim sistemlerini incelenmiş ve öğrencilerimiz staj yapmışlar. Öğrendiklerini kendi okullarındaki arkadaşlarıyla paylaşıp uygulamışlar. Yaptıkları projelerin öğrencilerin gelişmesinde büyük etkisi olmuş.

 

               Mezun olan öğrenciler; başta Manisa Organize Sanayi Bölgeleri olmak üzere teknik eleman ihtiyacının olduğu tüm kurum ve kuruluş larda görev almaktadırlar. İlçemizde mobilya, elektrik alanlarında istihdam edilen kişilerin çoğunluğu okulun yetiştirdiği mezunlardan oluşmakta, ekonomik özgürlüklerine hemen kavuşabilmektedirler. İlçemizde organize sanayinin yapı lıyor olması yine mezunların işe yerleşmesinde büyük bir kolaylık sağlayacaktır.Yine çırak bulma konusunda sıkıntı yaşayan işverenlere okul olarak büyük oranda destek sağlanmaktadır.

 

               Geçtiğimiz yıl okul bünyesinde kurulan Döner Sermaye İşletmesi ile Mobilya ve İç mekân Tasarımı alanında başta ilçemiz olmak üzere il merkezi ve ilçeleri için çalışmalar yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Kütüphanesiz Okul Kalmasın” projesi kapsamında alan öğretmenleri Yasin ÖNDER ve Emre DURMUŞ koordinesinde öğrenciler Selendi ve Demirci’deki 41 okula kütüphane mobilyaları yapılarak montaj işlemlerini gerçekleştirdiler. Okulun Mobilya ve İç mekân Tasarımı alanında donanımlı üretim atölyesi sayesinde bilgisayar kontrollü makinelerle de üretim yapılmaktadır. İlçemiz cami halısı üretiminde ismini duyurmasının yanında cami ahşap donanımları üretiminde de ismini duyurma yolunda başarıyla ilerlemektedir. Mobilya ve İç mekân Tasarımı alanımızda üretim atölyesinde bulunan CNC router ve Lazer Kesim makineleriyle bilgisayarlı üretim yaparak eğitim faaliyetlerini sürdürerek İlçemizde faaliyet gösteren cami ahşap donanımları üretimi yapan işletmelere kalifiye eleman yetişmesini ve istihdam sağlanmaktadır. İlçemiz Necip Fazıl Kısakürek Fen Lisesi girişinde bulunan karşılama bankosu ve okul kütüphanesi mobilyalarının da üretimi Mobilya ve İç mekân Tasarımı alanı öğretmenleri ve öğrencileri tarafından yapılmıştır.

 

               Mesleki eğitim; bireysel ve toplumsal yaşam için zorunlu olan bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tavır ve meslek alışkanlıkları kazandırarak bireyi zihinsel, duygusal, sosyal, ekonomik ve kişisel yönleriyle dengeli biçimde geliştirme sürecidir.  Mesleki eğitim okul ve kurumları; mesleki eğitim alanında, diplomaya götüren orta öğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın eğitim öğretim kurumlarıdır. Mesleki Eğitim Merkezi olarak çalışmalarına devam eden Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Ahmet Raşit PETEKÇİ hocamız; Mesleki ve Teknik eğitim Merkezi nedir? Kimler hangi şekilde başvurabilir? Hangi imkân ve olanakları sağladıklarına dair sorularımıza cevap verdi.

 

               - Mesleki Eğitim Merkezi nedir? 

               - En basit tanımla; fertlere, emek piyasasında geçerliliği olan bir işi yapabilmeleri için, gerekli mesleki bilgi ve davranışları kazandıran eğitim kurumudur. 6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.

               - Mesleki Eğitim Merkezleri ne iş yapar? 

               - Herhangi bir işletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler. 

               Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci / veli arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlar. 

               - Demirci Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, 

               Okulumuz bünyesinde 2004 yılından beri 18 meslek alanında çırak öğrencilerimize, kalfa ve ustalara mesleki eğitim vermektedir. Çıraklık eğitimi meslek dallarına göre iki ile üç yıl arasında sürmektedir. Çıraklık eğitimini başarıyla tamamlayanlar kalfa olmakta ve daha sonra iki yıl süren kurslara katılıp sınavları geçerek usta olmaktadırlar. Günümüzde yasalara göre işyeri açabilmek için mutlaka mesleki eğitimden geçerek ustalık belgesi almaları gerekmektedir. Mesleği ile ilgili eğitimden geçmeyen ve belgesi olmayan kişiler işyeri açamazlar.

 

               Bizler de Halıkent Müstakil Bölge Gazetesi olarak Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idarecilerine, öğretmenlerine, öğrencilerine, Mesleki Eğitim Merkezi üzerinden eğitimlerini tamamlamak için her yaş grubundan emek veren Mesleki Eğitim öğrencilerine eğitim hayatlarında başarılar diliyoruz. Eğitimdeki başarısının; öğrenci sayınsının her geçen gün artarak devam etmesini diliyoruz.

                                            İLKNUR BURSALI

                                            SEVGİ KÖPRÜSÜ

YAZARLAR