İlknur BURSALI


AHİ EVRAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ


        Ahi Evran MTAL Müdür Yardımcısı Mehmet ÇOBAN Elektik Teknolojileri alanı öğretmeni İrfan KIRLIOĞLU koordinesinde 11. Sınıf Elektrik alanı öğrencilerimize; teknik gezi faaliyeti kapsamında Manisa OSB’de bulunan BOSCH Fabrikası ’na 26 Mayıs 2023 Cuma günü gezi düzenledi.

        Ahi Evran MTAL Elektrik Alanı Öğretmeni İrfan hocamız BOSCH Firmasındaki Eğitim İşlerin den sorumlu İbrahim ÖZYEŞİLOVA Bey ile iletişime geçiyor okulunu tanıtıyor ve bir ziyaret talebinde bulunuyor. Öyle ki firma yetkilileri özel araç gönderiyor öğrencileri okuldan alıyor ve Manisa ’ya götürüyor fabrikada misafir ediyor öğrencilerin hayallerinde yeni bir pencere aralanıyor. Fabrika denilince akıllarına gelen çalışma sistemi ile gördükleri çalışma ortamı arasındaki farkı birebir yaşıyorlar ve yaşarken de umut doluyorlar. İlçemizin kırsal mahallelerinden, katılan öğrenciler okula döndüklerinde duygularını ve görüşlerini büyük bir coşkuyla anlatıyor. Kendilerine olan güvenini yenileyen, geleceğe dair planlarında yeni bir yol belirleyen o gençler şimdi daha bir istekle okuyor, öğre niyor, araştırıyor ve sorguluyor… Artık biliyorlar ki onları bekleyen güzel bir gelecek var ne mutlu bu duyguyu yaşatanlara… Teşekkürler BOSCH yetkilileri teşekkürler okul idaresi ve öğretmenlerim…         Teknik gezi hakkında İrfan Öğretmenimiz bizlere öğrencileriyle gittikleri geziye dair bilgiler paylaştı. Öğrencilerin duyguları, gezinin amacı ve sonuçları derken LGS sonrasında tercih yapacak öğrencilerimize de rehberlik edeceğini umduğumuz bilgiler oluştu bizler de sizlere aktarmaya çalışacağız.

        Mezunu olduğu okulda 8 yıldır başarıyla okul müdürü olarak görevine devam eden Bilal ÇETİNKAYA hocamız okulumuz Ahi Evran MTAL’ de yerleşik hale getirilen teknik gezi çalışmaları meslek liselerinin genel amaçlarına hizmet ettiği ve öğrencilere mesleki anlamda katkı sağladığı için çok önemli olduğunun bilinci içerisinde çalışmalarımızı yönlendiriyoruz diyor; öğrencilerini ve öğretmenlerini her projede her etkinlikte destekle meye devam ediyor.

        Fabrika ve fuar gezileri; öğrencilerimizin okuldaki teknik ve teorik bilgilerinin endüstrideki uygulama alanlarıyla birlikte harmanlanmasıyla okul başarılarında olumlu gelişmeler sağlamaktadır. Öğrencilerimiz mezun olduklarında kendilerini bekleyen iş ortamları, çalışma koşulları ve çalışabilecekleri pozisyonları yerinde deneyimleme fırsatı elde ederek gelecek planlarını oluşturmada rehberlik etmektedir. Bizler de okulumuzdaki bölüm öğrencilerimiz için teknik gezi düzenledik BOSCH Firmasındaki Eğitim İşlerinden sorumlu İbrahim ÖZYEŞİLOVA Bey ile iletişime geçerek gezinin planlamasını yaptık. İlçemiz merkeze uzak olduğu için bizlere ulaşım hizmeti de sağlayabileceklerini, fabrikada misafir ederek öğrencilerimize gerekli olan teknik ve teorik bilgileri yerinde gösterebileceklerini ifade ettiler. Bu doğrultuda gezimizi planlandığı şekilde gerçekleştirdik. Bundan sonraki dönemlerde de bu tür gezi ve etkinliklere sıklıkla yer vereceklerini belirttiler.

        Fabrika yetkilisi İbrahim Bey BOSCH termoteknik klima ve ısıtma sanayi fabrikasında yaklaşık 1.200 çalışanı ile güçlü geliştirme ve üretim yetkinliklerinde ön plana çıkartıldığını; Bosch Termoteknik, Türkiye ve yurt dışı pazarlarının ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek öğrencilerimize ürettiği kombiler hakkında bilgilendirme yaptı. İhraç ettikleri ülkeleri, üretilen ürünlerin mekanik ve elektriksel kısımlarını ARGE çalışmalarını ve üretim hatlarındaki teknik bilgileri paylaştılar. Fakülte, MYO veya Liseden mezun olduklarında özel sektörde çalışmak istediklerinde özel sektörün onlardan beklentilerinin neler olduğunu, hangi vasıflara sahip olma ları ve kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği konusunda fabrika yetkilisi İbrahim Bey bilgilendirdi.

        Teknik geziye katılan öğrencilerimizin görüşlerinden bazılarını sizlere aktarmak istiyoruz;

        Fabrikaya gitmeden önce nasıl ortamları var, nasıl çalışıyorlar merak ederdim. Fabrikaya gittiğimde ilk önce etrafı gezdik. Nasıl bir yer olduğunu gördük. Sonra fabrikayı tanıtmak için bir görevli geldi. Makinelerin ne işe yaradığını, iş kurallarını öğretti ve fabrikanın içine girdik. Nasıl çalıştıklarını gördüm. Yardımlaşmanın beraber çalışmanın nasıl olması gerektiğini öğrettiler. Bilmediğimiz makineleri öğrendik ve çok güzel bir gün geçirdik. İleriki zamanlarda bir daha gitmeye çabalayacağım. Öyle büyük iş fabrikalarına herkesin girmesini çok isterim. Çok güzel ve eğlenceli vakit geçirdik. Başta müdürümüz ve müdür yardımcılarımıza ve öğretmenlerimize çok teşekkür ederim. Onlar böyle bir organizasyon düzenlemeseler ne gidebilirdik ne de böyle fabrikaları görebilirdik. Bütün hocalarıma ayrı ayrı teşekkür ederim. Saygılarımla ve hürmetlerimle. 

        Yasin YANAR Hoşçalar Mahallesi

 

        Fabrikaya gitmeden önce sadece işçilerin çalıştığı yerleri görebileceğimizi ve sıkıcı bir gezi olacağını düşünmüştüm. Otomasyon sistemlerini merak eden bir insan olarak böyle bir fabrikayı gezmeyi çok istiyordum. Daha sonrasında ise fabrikaya gittiğimizde bizi çok güzel karşıladılar. İlk olarak fabrikanın işleyişini anlattılar. Bizleri yemeğe davet ettiler. Üretim hatlarını gezdirdiler. Üretimin nerelerden başladığını, nerelerden geçtiğini gördük. Fabrikada çalışan işçiler ve görevli arkadaşlarla sohbet ettik. Yapılan çalışmaları gözlemledik. Robot ve oto masyon makinelerini bizlere gösterdiler. Tüm fabrikayı gezdikten sonra toplu halde fotoğraf çektirdik. Bunları bize sağlayan baş ta İrfan hoca olmak üzere tüm hocalara teşekkür ederiz… Mustafa YANAR Demirci / Merkez

 

        Bir gezi planlamıştık ve çok merak ediyorduk. İlk defa bir fabrikaya gidecektim. Nasıldır çok merak ediyordum. Fabrikaya gitmeden önce aklımdan geçenler büyüklüğü ne kadardır? Robotlar var mıdır? Fabrikaya gelmiştik, içeri girmeden önce yaka kartı verdiler. Bir görevli bize fabrikayı dolaştırdı. Fabrikada robotlar vardı. O robotlar nasıl çalışıyor? diye sordum. Ve yazılım sayesinde çalışıyormuş. Herkesin ayrı ayrı görevi varmış. Bir kombide her parça tek tek üretiliyor, onlar alınıp üretim aşamasına geçiliyor ve üretiliyor. Fabrika gürültülü oldu ğu için kulaklık takıyorlarmış ve bize de kulaklık ver diler. Benim söyleyeceklerim bu kadar. Bizi tekrar çağırdılar. Geziyi sağlayan tüm hocalarıma teşekkür ederim.   İsmail Can KARA Köylüce Mahallesi

 

        Gezi öncesi: Geziye çıkmadan ve fabrikayı görmeden önce ne kadar büyük ve çok fazla robotun kullanıldığını insan gücünün az olduğunu ve belli bir zaman sonra fabrikanın kapandığını düşünüyordum. İnsanların oraya sadece çalışmak için gittiğini ve uzun saatle mesai yaptığını düşünüyordum.

        Gezi sonrası: Fabrikaya gittiğimizde düşündüğümden fazla büyük çıktı. Oraya girdiğimizde spor alanları dikkatimi çekti. Fabrikada çalışanlar oraya sadece çalışmak için gitmiyor aynı zamanda sosyalleşmek amacıyla oraya gidiyorlar. Fabrikanın çalışanlarına sağladığı olanaklar çok fazla fabrikanın kapanmadığını ve üç vardiya yaptığını duyunca şaşırdım. Dünyadaki en büyük kombi üretim merkezini ziyaret ediyor olmanın hem şaşkınlığını hem de mutluluğunu yaşadım. Bize fabrikayı tanıtan İbrahim Bey çok nazik ve bilgiliydi. Her soruya cevap verdi fabrikada çalışan diğer insanlar da aynı şekildeydi. Bizi BOSCH fabrikasına götüren okul müdürümüz başta olmak üzere öğret menlerimize ve bizleri en iyi şekilde misafir eden BOSCH firması yetkililerine özellikle İbrahim beye sonsuz teşekkürler. Elektrik Alanı öğrencileri olarak; duygularımızı anlatmamıza imkân veren siz değerli Halıkent Müstakil Bölge Gazetesine ve İlknur Bursalı Öğret menimize de çok teşekkür ediyoruz.

 

                   Semih KOÇALAY  (Demirci Merkez)

        Fabrikaya gitmeden önce fabrikada çalışma sistemi ve fabrika ortamı hakkında bir bilgim yoktu. Biz oraya gittiğimizde 1-2 saatlik bir sunum yapıldı. Bu sunum gayet verimli ve güzeldi, burada hiçbir yerde göremeyeceğimiz bilgileri öğrendik. Aklımıza takılan, merak ettiğimiz soruları sor duk sonrasında fabrikayı gezdik. Çok düzenli, bir çalışma sistemi vardı bu benim hoşuma gitti yani çalışanlar mutlu gözüküyordu benim bölümüm elektrik umarım bir gün o fabrikada çalışma şansı yakalarım çünkü insanın çalışmak isteyeceği bir yer. Fabrikaya gitmeden önce ben fabrikada yapamam çalışamam gibi düşüncelerim vardı ama fabrikaya gittikten sonra fikirlerim değişti benim için çok verimli olduğunu düşünüyorum kendime bir şeyler katmamda çok faydalı oldu umarım seneye böyle bir şansımız olur. Fabrika yetkililerimize ve öğretmenlerimize çok teşekkür ederim.

              Sefa ERTAŞ (Köprübaşı / Saraycık)

 

YAZARLAR