İhsan KAYA / Harita Mühendisi


AKILLI TARIM VE HARİTA MÜHENDİSLİĞİ


 

Günümüzde artan nüfus ve değişen iklim problemleri gıda ve tarım sektörlerinde verimlilik ve sürdürülebilirlik problemlerini ortaya çıkarmıştır. Bu problem modern teknolojiler yardımıyla tarımsal verimliliği artırmayı hedefleyen akıllı tarım kavramını beraberinde getirmiştir. Akıllı tarım yönteminde arazi ve tarımsal verilerin elde edilmesi ve analizinde harita mühendisliği disiplinleri kritik önem taşımaktadır.

Harita mühendisliğinin alt dallarından olan CBS ve uzaktan algılama yöntemleri ile drone teknolojileri tarım alanlarının izlenmesi ve analizini kolaylaştırmaktadır. Tarım arazilerinin toprak yapısı, su tutma kapasitesi ve organik madde oranı gibi veriler haritalanmasıyla tarımsal planlamaya altlık oluşmakta bununla birlikte doğru ekim ve gübreleme stratejisi belirlenebilmektedir.
Bitki sağlığının izlenmesinde Normalize Fark Bitki Örtüsü İndeksi ( NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) ) yaygın olarak kullanılmaktadır. NDVI değerinin yüksek olması sağlıklı ve yoğun bitki örtüsüne işaret ederken bu değerin düşük olması ölü ya da stres altındaki bitkileri gösterir. Drone’lar ve uydu görüntüleri yardımıyla elde edilen görüntüler ile NDVI belirlenerek arazideki ürünün sağlığı, su stresi izlenebilmekte ve bölge bazlı müdahale edilebilmekte, hasat planlaması yapılabilmektedir. 
 

Drone’lar yardımıyla ilaçlama ve gübre-leme faaliyetleri ile ilaç, gübre ve zamandan tasarruf edilirken  mahsüllerin zarar görmesinin de önü- ne geçilmektedir. Hassas tarım uygulamaları ile traktör, biçerdöver vb. tarımsal ekipmanlara yerleştirilen GNSS destekli dümenleme sistemleri ile arazi sürme ve ekim işlemleri cm doğruluğunda yapılırken zamandan ve tohumdan tasarruf edilmektedir.  

Bu yöntemler genel olarak
- Arazinin hangi bölgesinde hangi ürün ekilmeli,
- Uzun süreli rekolte takibi,
- Arazideki hastalık ve zararlı takibi,
- Hangi bölgeye ne kadar sulama ve gübreleme yapılmalı gibi temel sorulara cevap vermektedir.

Sonuç olarak harita mühendisliğinin katkıları ile doğru veri yönetimi ve planlaması ile hem kaynak tasarrufu sağlanmakta hem de tarımsal üretim artırılmaktadır. Yenilikçi yaklaşımlar sayesinde toplumun güvenli ve sürdürülebilir gıda sistemine ulaşması mümkün hale gelmektedir.
                                                                                                                       
 

YAZARLAR