Mustafa KAYA


ALİ FUAT BAŞGİL İLE BAŞBAŞA KALABİLMEK


               İnsanoğlu değil miyiz? Çoğu kere boş işleri seviyoruz. Kesinlikle toplumun büyük çoğunluğundan bahsediyorum. Boş çene dedik mi, biz doğu toplumlarının en zevk aldığı fantezilerden bir tanesi anlaşılsın. İçerisinde az ya da çok insana manevi gıda olacak konuşma olursa ne ala (ne yüce!). Fark ettiyseniz kendimle beraber hiç kimse bu kapsamın dışında değiliz. Ama yazılarım konusu ayrı, baştan belirteyim.

 

               Yazılarımda şahsen benim değindiğim veya okuduğum yazılardaki üstatların değindiği konular amaç olarak, muhataplarımıza, ya dertlerini dile getirip çözüm aramak ya da toplumdaki iyi ve güzel işleri örneklendirmeyi hedefliyor. Bize göre boş çene yapmamak için yazdığımız ve öyle de gördüğümüz yazılarımız, muhataplarımızın bakış açısına göre boş ya da anlamsız diye yorumlanabiliyor. Seçim ve seçime dair yazılarımız biraz da bu şekilde değerlendirildi. Genel olarak tespit ettiklerimizin hem seçmene hem de seçmenin oyuna talip olan adaylara faydalı olacağına inanıyoruz. Ayrıca seçim geçti ise Allah ömür verir ise her zaman seçim olur, olacak.

 

               Geçen sosyal medyada gezerken üstatların Üstadı Ordinaryüs Profesör Doktor Ali Fuat Başgil’in “Asla yalan söyleme! Yalan söyleyen, yakalanmak korkusuyla yaşayan hırsız gibidir.” sözüne rast geldim. Bu sosyal medya platformları, neyi en çok izlerseniz arkasından aynı minvalde paylaşımları önünüze çıkarıp duruyor ya; bende de öyle oluyor, nitekim hep güzel sözler arka arkaya geliyor. Ama ben üşenmedim, ertelemedim ve vazgeçmedim, Ali Fuat Başgil’in diğer sözlerini araştırdım, sizler için. Özellikle gençlere söylediği sözleri, gençlerin kulağına küpe etmesinde büyük fayda var. Siz bilmezsiniz de genç okurlarımın olduğunu biliyorum ben. Bu yaşta bile ben çok etkilendim. Sizi de etkiler ve hayatınızda önemli değişikliklere yol açar diye umut ediyorum.

 

               - Üşenme, erteleme, vazgeçme

 

               - Vazgeçme genç dostum, vazgeçme! Damlaya damlaya göl olur ve aynı noktaya düşen damlalar, zamanla mermeri bile deler.

 

               - Çalışmaya oturduğun zaman, uyanık ol ve dikkat kesil! Bedeni kuvvetinle kendini işine ver!

               

               - Gençliğini gülmekle geçiren, ihtiyarlığını ağlamakla geçirir.

 

               - Arkadaşın kötüsü, bir gencin başına geleceklerin en kötüsüdür. Her kötülük gibi o da, sinsi ve maskelidir. Başarılı olan arkadaşlarını belli etmeden kıskanır, başarılı olmayı küçümsemek ve alaya almakla intikam alır. Seni kendisine benzetmeye çalışır, sözleri ile manevi enerjini kırar.

 

               - Herkesçe beğenilen asıl güzellik, ahlak güzelliğidir. Çünkü ahlakı güzel insan her yaşta güzeldir.

 

               Bir tane de hepimize, toplumun her kesimine önemli bir öğüdü olan, “Kötü duygular, ömür yıpratır, güzel duygular sevgi yaratır. Kötü insanlar kapı kapatır, iyi insanlar her zaman kendini aratır.” Sözü ne kadar da bu çağa ve bu çağdaki insanlara lazım, değil mi?

 

               Son olarak Ali Fuat BAŞGİL’in “ Gençlerle Başbaşa” adlı kitabını okumayanlara şiddetle tavsiye edeyim de görevimi bir nebze yapmış olayım.

 

               Arkası var ama biz haftaya, kısmetimizle devam edelim.

 

               Hadi kalın sağlıcakla...

YAZARLAR