ALİ ÖZKAHRAMAN Demirci Akıncıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ( Foto Özkahraman)


AL’ı Kanımın Kırmızısı, AK’ı Alnımın Beyazı 148 yıllık TürkKIZILAYI Demirci 100 yılı


               Millî Mücadele zamanında merkezi  İstanbul’da olan Hilal-i Ahmer  Cemiyeti  aldığı kararla yetkilerini Ankara’da kurulan  Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti’ne devretmiştir. Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti Yunan işgalinde ezilen Demirci ve köylerine şefkatli elini uzatmış, bir heyet oluş turulmuş, kırk kadar köyümüze; giyim, kuşam,  buğday ve tuz dağıtılmıştır. Ayrıca  Yunanlılarca şehit edilenlerin ruhlarına mevlid-i şerifler oku     tulmuştur.   

               1925 – 1926 Türkiye Cumhuriyeti Devlet Salnamesinde Demirci İlçesinde Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin varlığından söz edilmiştir. Demirci Hilal-i Ahmer Cemiyeti 31 Mart 1928 yılında İzmir Torbalı’da meydana gelen depremde  Genel Merkezin yardım çağrısına uyarak İzmir depremzedeleri için ilçede yardım kampanyası başlatmış, 234 lira 35 kuruş toplanmış, 400 liraya tamamlanıp, gönderilmiş.. Daha sonra toplanan paraları Demirci Belediyesinin istemesi üzerine ödünç verilmiş.

               Demirci Hilal-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay) tüm zamanlarda fakir fukaraya, felaketzedelere,  hastalara, yardıma muhtaç olanlara kol kanat açarak varıyoğu ile yardıma koşmuştur.

               1935 Gazi Mustafa Kemal  ATATÜRK  Cemiyete “KIZILAY” adını vermiştir.

               Demirci Kızılay; 1950 yangınından önce şimdiki iş merkezinin karşı köşesindeki Selami Kemer ve kardeşlerine ait olan yerde imiş. Şimdiki Kızılay İş merkezinin olduğu binanın arsası da Enver EVRENOS’a ait imiş.

               Binası yangında hasar gördüğü için Enver Bey; yeni iskan yerlerinde kuraya tabi tutulmuş. Çekmiş kurayı, canı sıkkın, moral bozuk, bırakmış Salihli’ye göç etmiş. İşleri güzel gitmiş, birkaç yıl sonra döndüğünde arsası yerinde duruyor. Mahalle sakinleri; “Enver Bey bu arsayı ver cami yapalım” demişler. “Tamam” demiş ve oraya Evrenos Camii “pardon” Bahçeler Camii yapılmış. Gönül rızası ile bağış yapmış, galiba cami yapımına da katkıda bulunmuş.

               Kızılay Binasına 27.09.1951 Perşembe Saat : 11:00 de temel atma töreni yapılmış, törenle ilgili daktilo bulunup zabıt tutulmuş, katılanlar Manisa Valisi Recai TÜREL başta olmak üzere imzalamış, bir şişe bulunmuş, evrak  şişenin içine konulmuş ve temel atılırken çimentolu harçla birlikte şişe de temele atılmış. 2010 yılında bina yıkılırken bu şişeyi bulmak bana nasip oldu.

               Dr. Mehmet AKARSU Başkanlık yaptığı yıllar yangın (1962), deprem (1969) hastane işleri yoğun çalışmayla geçmiş. Merhum AKARSU’nun “Her yönü her şeyi ile Demirci” kitabında verdiği mülâkat sayfa: 181. her şeyi özetliyor : “21 senelik başkanlığım zarfında idare heyetleriyle beraber yardımları toplamaya eve ve dükkanlara uğradığımızda  boş çevrilmeyip geri döndürülmediğimizden ve Kızılay’a müstesna sevgi ve yardım hissinin sayın hemşehrilerimizde şuurlaşmış olduğunu tesbit ettim. Bu içtimai tenasüd ve yardımlaşma gerçekten övülmeye değer bir başarıdır. Bundan dolayı bütün Demircili’lere ayrı ayrı teşekkürlerimi arz eder, daima hayır üzere olmalarını dilerim.”

               Hastanenin ve ek binaların temel atılmasında Hacı Doktor Mehmet AKARSU fotoğraflarda hep var. Bir de hastanenin kitabesi  var ki ; insanın okudukça okuyası geliyor. Kitabenin kelime seçimleri kullanılan dil 1956 Demokrat Parti Demirci kong resinde katiplik yapan Edip ERCAN’ın diliyle aynı. Bu kitabeyi de Edip ERCAN yazmış olmalı diyorum.

               (Edip ERCAN aynı zamanda Cumhuriyet Halk Fırkasının 1925 - 50 arası Belediye Başkanlığı yapan Mehmet ÜNLÜ’nün damadı. Hem de iki defa. Mehmet Hilmi ÜNLÜ’ yü sonra anlatacağım.)

               “Taşı; Köylü Kasabalı bütün Demirci’lilerin sırtı ile taşınan, harcı onların alın teri ile yoğrulan bu sağlık yuvasının temeli 26 Mart 1952 günü atılmış , sonsuz bir hamiyet, kuvvetli bir azim ve ahenkli bir çalışmanın neticesi olarak 30 Eylül 1952 günü inşaatı ikmal edilmiştir. Ecdadımızın aynı gayeye matuf muazzam eserlerinden alınan ilhamla inşa edilen bu mütevazi bina gelecek nesillere ithaf olunmuştur.”

               Dr. Mehmet AKARSU, memleketine öylesine hizmet etmiş ki; çizgili pijamasının rengini bilmeyen yok gibiymiş. 50 - 60 - 70’li yıllarda doğanların  mutlaka uğradıkları bir şifa kapısı olmuş. Sonraki yıllarda bu hizmet  Dr. Mesut ERSÖNMEZ  ve Dr. İsmail AKOĞLAN ile devam etmiştir.

               2014 yılında yeniden yapılan şimdiki Kızılay hizmet binasının yapımı sırasında memleketin birçok hayır işlerinde katkısı olan hayırsever işadamı Basri KOÇYİĞİT Ailesinin katkısı olmuştur.

               Hani Cengiz TOPEL – Enver ARMAĞAN  İlkokulu var ya,  hani yıkılıpta yeniden yapılacak olan. İşte oranın arsasını da Merhum Şerif ORHUN (ABAZO) vermiş. Kimseler duymadan. Bir de  Şehir Güzelleştirme Derneği  var:  Yıllarca müthiş işler yapmışlar. Her yerde imzası var. Bazı imzalar silinmiş olsa da bazısı ayakta. Onu da sonra anlatırım. Siz yeter ki okuyun . Cengizhan Abim’ de  “Yeter sonra devam edersin diyor”

               Aslında hepsi yaşıyor…

               Yaşarken kazandıkları zaferler, Onları ölümsüzleştiriyor.

               Son söz: Cemal SÜREYA’ dan ( “tek Y ile”) Demirci Diasporasına gelsin..

               Gitmekle gidilmiyor ki..

               Gitmekle gitmiş olamazsın; 

               Gönlün kalır.. 

               Aklın Kalır.. 

               Anıların kalır.           

YAZARLAR