Necmi ÜNLÜ


ALLAH'A İBADET EDEREK YETİŞEN GENÇ

"... Nefsini Rabbimizin emirlerine muhalefetten alıkoyan gençler hakkında hadis-i şerifte şöyle buyrulur: “Allah Teâlâ, gençlik taşkınlıklarına kapılmadan kendisini ibadete veren gençten memnun olur.” 2 ..."


               Allah Teâlâ: “Sizi güçsüz yaratan, sonra güçsüzlüğün ardından kuvvet veren ve sonra kuvvetin ardından güçsüzlük ve ihtiyarlık veren, Allah’tır. O, dilediğini yaratır. O, hakkıyla bilendir, üstün kudret sahibidir.” 1 buyuruyor. Buna göre, insanın bir hayat devresi vardır ki onda dünya ve ahiretin saadet ve sefaleti gizlidir. Kıvrım kıvrım bütün bir gelecek, o devrede amaca, niyete ve enerjiye dönüşür. Saadet hülyaları bu potansiyelle gerçekleştirilir. Tarih, o devrenin dinamik hale gelmesinden hâsıl olan yapılışlar ve yıkılışlarla doludur. Evet, bu devre gençlik devresidir. İnsan hayatını; çocukluk, gençlik, yaşlılık, ihtiyarlık dönemleri şeklinde taksim edecek olursak, gençlik döneminin en mühim dönem olduğunda kuşku yoktur. Gençlik, güç ve kuvvettir. Ancak bedenin gücü; maneviyatsız ve inançsız hiçbir işe yaramaz. Hatta bazen şerre âlet olur. İnsan ömrünün gençlik yılları kemal yaşlarında meyveleri devşirilecek tohumların atıldığı bereketli mevsimlerdir. Bugün belli başlı başarılara imza atmış kişilere baktığımız zaman, onların gençlik dönemlerini boşa harcayanlar değil, gece gündüz çalışıp çabalayanlar olduğu görülür.

               İçinde yaşadığımız yüzyıl, bilhassa gençler için, adeta bir mıknatıslar dünyası haline geldi. Her şey; güzel veya çirkin, kendisine bin bir gizlenme yöntemi bulup şatafatlı bir şekilde kendisini alabildiğine takdim ediyor.

               Gençlik, ömrün en çok dikkat edilmesi gereken devresidir. İnsan geçimini sağlayacağı işini, hayatını paylaşacağı eşini bu dönemde seçer. Önemli değer yargılarına, dünya görüşüne, zihniyet yapısına ve şahsiyet oluşumuna bu devirde kavuşur. Ayrıca genç nesil bir milletin geleceğidir. Gençlik deyince, sadece erkekler akla gelmemelidir. Bir toplumda gençlerin yarısı da kızlardan oluşur. Gençlerine değer veren milletler yükselmiş, onları gençlik heveslerine terk edenlerse bu ihmallerinin cezasını çok ağır ödemişlerdir. İhtiyarlık gelip çatmadan gençliğin kıymetini bilmeli, gençlik yıllarını Allah Teâlâ’nın razı olacağı salih amellerle değerlendirmelidir. Nefsini Rabbimizin emirlerine muhalefetten alıkoyan gençler hakkında hadis-i şerifte şöyle buyrulur: “Allah Teâlâ, gençlik taşkınlıklarına kapılmadan kendisini ibadete veren gençten memnun olur.” 2

               Gençliğini Allah’a itaat ve istikamet üzere değerlendirenler, aslında fani olan gençlikleriyle ebedi bir gençlik kazanmaktadırlar. Çünkü “Cennet ehli cennete otuz - otuz üç yaşlarında girerler.” 3 buyrulmuştur.

               Gençlik dönemi, gençlerin hayata dair ve özellikle de kendisi ile ilgili değişken duygu ve düşünceler arasında dolaştığı bir dönemdir. Bu Zorlu dönemde güven duygusunun çok önemli bir yeri vardır. Güven duygusunun oluşumunda “mü’min insan” modeli önemli bir faktördür. Çünkü örnekliği tartışmasız insanları model alarak onlar gibi davranmaya çalışmak, güven duygusu elde etmeyi kolaylaştıran bir husustur.

               Yüce Allah(c.c) Peygamberimizi bize örnek göstermiş ve onu model almamızı istemiştir. Onun hayatında, “keşke bunu söylemeseydi, keşke şunu yapmamış olsaydı” diyebileceğimiz hiçbir şey yoktur. Ahzab suresi 21. Ayetinde Allah şöyle buyurur:

               “And olsun ki sizin için, Allah’ı ve ahiret gününü arzu eden ve Allah’ı çok zikredenler için, Allah’ın elçisi en güzel örnektir.”

              

               Dipnotlar:

               1- Rum 30/54           

               2- A. b. Hanbel Müsned c.4, s. 151

               3- Tirmizi, Cennet 8

YAZARLAR