Dr. Nurullah ABALI


ARAPÇA KUTSAL BİR LİSAN MIDIR?

" Halk arasında Arapçanın kutsal bir lisan olduğu anlayışı vardır. Bundan dolayı her türlü Arapça seslendirme ve metne karşı çok büyük bir saygı duyulur. Hatta sırf üzerinde Arapça yazdığı için, bir sigara kağıdına bile hürmet gösterip onu yüksek bir yere koyanlar bile vardır. Çünkü Arap lisanının ve harflerinin “kutsal” olduğuna inanılır..."


                Halk arasında Arapçanın kutsal bir lisan olduğu anlayışı vardır. Bundan dolayı her türlü Arapça seslendirme ve metne karşı çok büyük bir saygı duyulur. Hatta sırf üzerinde Arapça yazdığı için, bir sigara kağıdına bile hürmet gösterip onu yüksek bir yere koyanlar bile vardır. Çünkü Arap lisanının ve harflerinin “kutsal” olduğuna inanılır.

                Oysaki Kur’an’da herhangi bir lisanın “kutsal” olduğuna dair bir ifade yoktur. Aksine, lisanların farklı olması, Allah’ın delilleri olarak sunulur:

                “Gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın ve renklerinizin farklılığı da O’nun ayetlerinden / delillerinden biridir: Şüphesiz bunda (farklılığın değerini) bilenler için mutlaka alınacak dersler vardır.” (Rum [30] 22).           

                Bu demektir ki, nasıl ki Arapça Allah katında çok değerliyse, aynı şekilde Türkçe, İngilizce, Almanca vs. tüm lisanlar da aynı öneme sahiptirler.

                Kur’an’a baktığımızda Kur’an’ın Arapça olmasının nedeni, Rasulullah ve ilk muhatapların Arap olmalarındandır (Fussilet [41] 44). Zaten her rasul (elçi) kendi halkının diliyle gönderilmiştir (İbrahim [14] 4). Bundan dolayı tüm ilahi kitaplar, nebilerinin konuştukları lisanda vahyedilmişlerdi. Allah katında tek lisan Arapça olsaydı, hepsinin Arapça olması gerekirdi. Oysaki Tevrat İbranice, İncil de Aramice gönderilmiştir. Çünkü her biri, vahyi alanların lisanıyla gönderilmişlerdir.

                Yine halk arasında cennette konuşulacak lisanın Arapça olacağına dair kanaat da mevcuttur. Hatta cennete konuşulacak lisanın Farsça olacağını iddia edenler bile olmuştur. Kur’an, cennette konuşulacak lisanın hangisi olduğu hakkında bir bilgi vermez. Zaten cennette konuşulacak lisanın Arapça olacağına dair yaygın kanaat, güvenilir bir kaynağa dayanmaz. (Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, “Cennet,” Diyanet İslam Ansiklopedisi, c. VII, s. 383).

                Sonuç olarak diyebiliriz ki: Allah katında her lisan çok önemlidir. Bir lisanın kutsal, diğerlerinin kutsal olmadığı iddiasının Kur’an’dan herhangi bir dayanağı yoktur. Her kitap, nebisinin konuştuğu lisanda gönderilmiştir. Cennette konuşulacak lisan hakkında Kur’an’da herhangi bir bilgi mevcut değildir.

YAZARLAR