Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Balık Tüketimi ve Omega-3


Omega 3 yağ asidi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücuttaki iltihapların azaltılması gibi temel görevleri bulunan, vücutta doğal olarak üretilemeyen doymamış yağ grubu ailesine ait esansiyel bir yağdır. EPA, DHA ve ALA olmak üzere 3 farklı çeşidi söz konusudur. ALA bitkisel kaynaklı omega-3 yağ asidiyken EPA ve DHA ise deniz ürünlerinden elde edilen hayvansal kaynaklı omega 3 yağ asididir.

Omega-3 Faydaları Nelerdir ?

Omega-3’ün başlıca faydaları bağışıklığı güçlendirmesi, kalp - damar hastalıklarına iyi gelmesi, vücuttaki iltihapları azaltması, göz ve beyin sağlığını desteklemesi, trigliserid ve kan basıncı seviyelerini düşürmesi, romatizmal eklem iltihabına iyi gelmesi ve depresyonun etkilerini azaltarak ruh sağlığını iyileştirmesidir.

Omega-3 yağ asitlerinden EPA özellikle kalp ve damar sağlığı için faydalıyken DHA ise özellikle beyin ve göz sağlığı için önemlidir.

Omega-3 Kaynakları
Vücutta doğal olarak üretilemeyen omega-3 yağ asitleri, bazı besinlerin tüketimi yoluyla vücuda alınır. Bu besin listesinin başında sardalya, hamsi, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar ve deniz ürünleri bulunur. Ceviz, keten tohumu, soya fasulyesi veya yeşil sebzeler ise ALA (bitkisel kaynaklı omega-3) tipi omega-3’tür.

Bitkisel kaynaklı omega-3 yani ALA vücutta EPA ve DHA ya dönüşerek kullanılır. Ancak bu dönüşüm verimli olmadığı için sadece bitkisel kaynaklarla omega-3 ihtiyacımızı karşılayamayız. Bu yüzden omega-3 ihtiyacımızı hayvansal kaynaklı besinlerden karşılamak zorundayız.

Balık Tüketimi Nasıl Olmalı ?

Özellikle yağlı balık türleri omega-3 için en iyi kaynaklardır. Haftada en az 1 - 2 kez balık tüketerek omega-3 ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Balık tüketmeyen kişiler için ise omega-3 takviyesi gereklidir. Bu konuda bir uzmana danışabilirsiniz.
Omega-3 Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

Doğal olarak vücutta üretilemeyen ve takviye yoluyla alınması gereken omega-3 vücutta yeterli düzeyde olmadığında bazı belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtiler kuru - kaşıntılı cilt, eklem ağrısı, yorgunluk, gözlerde kuruluk, bilinç bozukluğu, tırnak kırılması ve kalp problemleridir.

Bu belirtilere sahipseniz veya düzenli bir balık tüketiminiz yoksa doğru bir omega-3 takviyesi kullanımı için mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

 

YAZARLAR