ALİ Haydar AKSAKAL

Tarih: 01.05.2024 14:58

BİLGİ

Facebook Twitter Linked-in

                Allah’ın yeryüzündeki halifesi insandır. İnsan, Allah’ın hâkim ve âlim sıfatlarından faydalanarak bilgi sahibi olması gerekir. 

 

               Kur’an-ı kerimde, ilimden bahseden 750 ayet vardır. Fatır suresi, 19–21. Ayetlerde, âlimi gören, cahili de kör kabul eder. Zümer suresi 9. Ayetinde: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak öz akıl sahipleri düşünüp ibret alır. Yine aynı surenin 28. Ayetinde: Allah’ın bilgin kulları, Allah’a gereğince saygı gösterir der.

 

               Ayet, işaret, kanıt anlamına gelir. Allah’ın varlığını gösteren her şey ayettir. Sure: Rütbe, şeref, yüksek binanın bölümü gibi anlama gelir. Kur’an da ise, Kur’an-ı kerimin bağımsız bölümleri manasına gelir.

 

               Kur’an da 114 sure bulunmaktadır. Zemahşeri’ye göre Kur’an da 6666 ayet vardır. Kur’an da az kelime ile çok mana anlatılır. Her kullanılan kelime kulağı okşar, onda ilahi bir ahenk vardır. Toplumun mutluluğu için inmiştir. Bütün peygamberler, insanları Allah’ın birliğine çağırdı. 

 

               Arapça bilmek, Kur’an’ın manasını bilmeye yetmez. İnsanların, ayetlerin ruhuna uygun bir tefsire ihtiyacı var. Her varlık, aradığını Kur’an da bulmuştur. 

 

               Mekke’de inen, ilk surelerden birisi Fatiha suresidir. Fatiha suresi 1. Ayet “Rahman, rahim Allah’ın adıyla, Evrenlerin rabbi Allah’a hamd olsun.” 

 

               Fatiha; kitap ve elbise gibi açılacak şeylerin başı anlamına gelir. Fatiha suresinde Âlemlerin bir tek Rabbi olduğu, övgünün ona mahsus olduğu, ancak ona kulluk edileceği, ancak ondan yardım isteneceği anlatılmaktadır. Allah’ın 99 sıfatı vardır. Kur’an da her sure besmele ile başlar. Besmelenin manası ise: Allah’ın adıyla oku, bu söz senin sözün değil, onun sözüdür. Sureye dâhil olmayan besmele, müstakil bir ayettir. 

 

               İbadet kelimesinin manası, bilinçli olarak Allah’a saygı göstermek ve itaat etmektir. Âmin kelimesi Kur’an da yoktur. Duamızı kabul buyur anlamındadır. 

 

               En dikkati çeken surelerden birisi de Bakara suresidir, Medine’de inmiştir. Kur’an da ki sıralamada 2’nci, iniş sırasına göre ise 92’nci suredir. Bakara sığır demektir.

 

               Elif, Lam, Mim Bakara suresinin 1. ayetidir, önemlidir. Bakara Suresi 31. ayetinde ise: Allah, ”Âdem’e her şeyin ismini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek “sözünüzde gerçek iseniz bunları bana bildirin” dedi. Onlar “Sen ulu ve yücesin. Bizim senin bize öğrettiklerinden başka hiçbir bilgimiz yoktur. Sen bilensin, hikmet sahibisin” dediler (32. Ayet) 

   

               Evrende ilk bilgiler, meleklerden önce Âdem’e, yani ilk insana öğretildi. O günden bu güne, bu bilgileri genetik kartlarımızda saklıyoruz. Bilge adam, kalp anahtarını açıp bu bilgilere ulaşan ve kendi kitabını okuyan insandır.

 

               İnsanlara, “güzel söz söylemek de dinin temel kurallarından birisidir”. Allah tüm kâinatı kuşatmıştır. Allah, yeryüzünde bulunan, yasaklamadığı güzel şeyleri insanlara helal kılmıştır. Allah kimseyi imana zorlamamıştır. Doğru ve yanlış insanın gözleri önündedir. İnsanlara akıl ve irade verilmiştir. Doğruyu ve yanlışı seçmek insanların hür iradelerine bırakılmıştır. Bakara Suresi 82. Ayet: İman edenler ve hayırlı işler işleyenler cennetliktirler ve hep orada kalacaklardır.

 

               112. Ayet: Hayır, iyi işler işleyerek kendisini Allah’a bağlayanlar, Rabbi katında iyi bir karşılığa kavuşur. Onlar için hiçbir korku yoktur. Onlara üzüntüde yoktur. 

                

               İnsanların nefsini, dizginleyen, ruhu yücelten, en güzel ibadetlerden biriside Oruçtur.  Oruç,  daha önceki toplumlara farzdı, Müslümanlar da ise dini ibadetlerden birisidir.

 

YAZARIMIZ 

ALİ HAYDAR AKSAKAL'IN

ÖZ GEÇMİŞİ :

               23 Nisan 1939 tarihinde Manisa’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Manisa’da, tamamladı. 1964 yılında İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. İstanbul’da, yedek subay olarak askerlik görevini yaptı. 1969 yılında, Manisa’da baba mesleği manifaturacılığa başladı.

25 yıl Ankara Sigortanın ‘A’ acenteliğine devam etti. Ticareti sürdürürken spordan kopmayan Aksakal, 1953 yılında Manisa Dağcılık Spor kulübüne üye olarak Manisa Tarzan’ı ile birlikte dağcılığa başladı. 

               Ağrı, Bolkarlar, Demirkazık, Kızıltepe, Akdağ, Erciyes, Bozdağ ve Antalya Beydağlarına çıktı.

               Türkiye’nin ilk aletli cimnastik kulübünü Manisa’da arkadaşlarıyla birlikte kuran Haydar Aksakal, kurduğu kulüpte başkanlık, antrenörlük ve hakemlik yaptı. Ayrıca dağcılık ve tenis kulüplerinde başkanlık yapan Aksakal, basketbol da milli hakem, voleybolda ise bölge hakemi olarak görev aldı. Spor İl Müdürlüğünde fahri olarak tenis ve voleybol ajanlığını üslendi. 

               1989 yılında, kapanan Manisa Dağcılık Spor Kulübünü yeniden açan Aksakal, idare binası, tenis sahası ve sosyal tesisleriyle Manisa’ya güzel bir spor kulübü kazandırdı.

               Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda, 2 yıl başkan yardımcılığında bulundu.

               Üniversite yıllarında Manisa Yüksek Tahsil Talebe Derneği yayın organı Spil Mecmuası’nda şiir ve gezi notları yazdı. Daha sonra aynı dernekte başkan yardımcılığında bulundu. 1973 yılında ilk göz ağrısı yazıyla yeniden buluşarak, mahalli gazetelere çeşitli konularda izlenimlerini aktardı. Aynı yıl Hür Işık Gazetesinde yazı işleri müdürü olarak görev yaptı.

               Ticareti terk ettikten sonra, Manisa’daki mahalli gazetelerde köşe yazıları yazdı. Manisa Arama Kurtarma Derneği’nin kuruluşunda görev aldı. 

 

               Manisa’nın Bilinmeyen Değerleri, Gönül Penceresi’nden Manisa, Şadırvan, Manisa ve Mesir, Batı Anadolu ve Tarihi Kentler, Tarzan ve Spil Dağı isimli kitapları yayınlandı. “Sardes ve Rüyaların Şifresi Çözüldü” isimli çalışmalarını yayına hazır hale getirdi.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —