Mustafa BAŞARAN


BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ


- Bilim ve Sanat Merkezleri ilkokul, ortaokul lise kademesinde öğrenime devam eden öğrencilere yönelik açılan kurumlardır. 

- Bilim ve sanat merkezleri özel yetenekli öğrencilere yeteneklerini geliştirmek için açılmış proje tabanlı destek eğitimi verilen kurumlardır.

- Bilim sanat merkezleri öğrencilerin normal eğitimlerine devam ettiği bir dershane, etüt merkezi veya okul değildir. Bilim ve sanat merkezleri okullara destekleyici bir niteliğe sahiptir.

- Bilim ve sanat merkezleri sadece özel yetenekli tanısı alan bireylere yöneliktir. Bilim ve sanat merkezleri genel zihinsel alanı, görsel sanatlar alanı ve müzik yetenek alanı olmak üzere üç farklı alanda özel yetenekli tanısı alan öğrencilere hitap etmektedir.  İlkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarda öğrenim gören öğrenciler bilsem değerlendirme süreçlerinde tabi tutulur. Her bir sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin en fazla %20 si bilsem değerlendirme sürecine tabi tutulabilir. Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilir. Okul müdürünün başkanı olduğu bir komisyon tarafından belirlenen öğrenciler önce grup tarama sınavlarına, daha sonra da yetenek testi ve zeka testine tabii tutulurlar.

- Özel yetenekli bireyler yaşıtlarına göre hızlı öğrenen, yaratıcılık, sanat ve liderliğe ilişkin kapasitede önde olan, özel akademik niteliğe sahip, soyut fikirleri anlayabilen ilgi alanlarında bağımsız hareket etmeyi seven ve yüksek düzeyde performans gösterebilen bireydir.

- Genel Zihinsel Yetenek Alanı : 

          Sorulan sorulara doğru ve hızlı yanıtlar veren, yeni bir konu öğrenmek amacıyla sorular soran, bağlantısız fikirler arasında alışılmadık bağlantılar kuran, verilen görevleri mükemmeliyetçi bir tutum sergileyerek tamamlamakta ısrarcı olan öğrencileri ifade etmektedir.

- Görsel Sanatlar Alanı : 

          Geniş bir hayal gücüne sahip olan, resimler derinlik ve parçalar arasında uygun oranlar kullanarak planlayan, nesneleri ve ortamları ayrıntı larıyla algılayıp çeşitli malzemelerden değişik tasarımlar yapan, özgün tasarımlar üretebilecek potansiyele sahip olan öğrencileri ifade eden alandır.

-Müzik Yetenek Alanı : 

          İşitsel ve ritmik olarak üst düzey performans gösteren, duyduğu bir ya da birden fazla sesi ve karmaşık müzik cümlelerini hatırlayıp seslendirebilen bireylerdir.

- Bilsem öğrenci alımları bir sınav değil bir tanılama sürecidir. Buradan hareketle öğrencilerin bilsem tanılama aşamalarına katılırken sınavlara hazırlanır gibi önceden çalışmasının anlamı bulunmamaktadır.

- Bilim ve Sanat Merkezi´nde uygulanan programlara devam zorunluluğu bulunmaktadır. Her eğitim döneminde devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’ unu geçemez. Mazeret göstermeksizin bu süreyi aşan veya programa katılmayan öğrencilerin kaydı silinir.

YAZARLAR