ALİ Haydar AKSAKAL


ÇİFT YÜZLÜ BALTA ( LABRİS )


               Manisa’nın İlçesi, Akhisar (Thyateira ) da ilk yerleşmenin izleri I. Ö. 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır.

 

               Çift yüzlü kutsal balta, diğer adı ile Labris, Antik çağ Akhisar paralarının hemen hemen tümünde görülen bir motiftir. Din ile ilgili kutsal bir alettir.

 

               “Bir gün, Kral   Eurtyotheus’un kızı Admete. Herakles’den Amazonların kraliçesi Hyppolyte’nin büyülü kemerini ister, üzerinde çift başli balta vardır. Savaş tanrısı Ares’in hediyesi olan kemeri almak için Herakles Amazonların kraliçesini öldürmek zorunda kalır. Bunun sonucunda, kemeri ve kutsal çift yüzlü savaş baltasını alır. Herakles bu çift yüzlü, kutsal baltayı lidya kraliçesi Omphale’ye  sunar. Balta  Thyateira kentinin bir simgesidir.

 

               Pelops’un bir de Pelopeia adlı bir kızı olmuş.Pelopeia antik çağda Akhisar’ın da  adıdır, Akhisar önemlidir. Eski yapıların bir kısmı yıkılmış ve yok edilmiştir. Akhisar’ın tarihini barındıracak ve gelecek kuşaklara öğretecek ciddi bir müzenin 

 

               Akhisar’da kurulması gerekmektedir .

               Tantalos ve onun kurduğu krallığın; Akhisar yöresinde de araştırılması ve izlerinin sürülmesi Tarihi gerçeklerin ortaya çıkarılması yönünden   elzemdir.Uzaydan çekilen haritalarda Akhisar’daki tepe Mezarlığı ben buradayım diye işaret vermektedir. Akhisar yerel yönetimlerinin  Akhisar Tarihini bir bütün olarak inceletmesi ve  Gelecek kuşaklara iyi bir miras bırakması kültürümüz açısından önemlidir. Akhisar’da bu konuları araştırıp, yazacak insanlar vardır.

YAZARLAR