Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü

Tarih: 07.08.2024 00:01

Cilt Sağlığı ve Beslenme

Facebook Twitter Linked-in

               Cildimiz, genel sağlığımızın ve içsel dengemizin bir aynasıdır. Parlak, sağlıklı bir cilt sadece genetik mirasın bir sonucu değil, aynı zamanda yaşam tarzı seçimlerimizin ve beslenme alışkanlıklarımızın da bir yansımasıdır.

 

               Besinlerin vücudumuzun her bölgesi için farklı bir gücü ve önemi var. Beslenme bilimi saç telimizden ayak tırnağımıza kadar etkin olan kırktan fazla besin öğesini her gün almamızı şart koşuyor.Vitaminler ve mineraller cildinizin beslenmesi için gereklidir. Özellikle C, E, A ve B vitaminleri ile Selenyum, Çinko, Bakır mineralleri cilt sağlığı için daha önemlidir.

 

               A vitamini : Bağışıklık ve dolaşım sisteminin fonksiyonlarını destekler ve cildimizi güzelleştirir. Cildi nemlendirerek elastikiyetini arttırır. Ciltteki kırışıklık ve çizgileri azaltır, akne ve sivilce oluşumuna karşı koruyucudur.

 

               C vitamini : Güneş ışığının zararlı etkilerine karşı koruyucudur. Deri hücrelerindeki DNA hasarını azaltır. Kolajen yapıyı desteklediği için esnekliğin korunmasına yardımcı olacaktır.

 

               E vitamini : Antioksidan özelliğinden dolayı cilt sağlığı için çok önemlidir. Güneş ve soğuk hava gibi olumsuz dış etkilerden koruyarak cilt sağlığının sürdürülmesini sağlar.

 

               Çinko : Akne problemlerinin azaltılma sında, cildin doğal dengesinin korunmasında, ciltteki renk değişimlerinin önlenmesinde ve kollajen yapının sürdürülmesinde rol oynadığı için çinko içeren besinlerin tüketimi cilt sağlığında önemli bir yere sahiptir.

 

 

               Selenyum : Selenyumun deri kanserine karşı koruyucudur. Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur.

Cilt Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

               • Özellikle yaz aylarında öğlen saat 10.00- 15.00 arası güneş ışığına maruz kalmamak ve güneş kremi kullanmak önemlidir.

• Mutlaka yeterli miktarda su tüketilmelidir.

               • Meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır.

               • Omega-3 yağ asitlerince zengin olan balıklar genel sağlığı korumada olduğu gibi cilt sağlığını korumada da önemlidir. Haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterin.

               • Fazla yağlı besinlerin, rafine şekerin ve hazır paketli ürünlerin  tüketimi azaltılmalıdır. 

• Çay, kahve, gazlı içecekler ve alkol tüketimi azaltılmalıdır.

• Cilt dostu besinlere günlük beslenmenizde daha çok yer verin (Havuç, kayısı, portakal, diğer sarı meyve ve sebzeler, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, domates, yaban mersini, fasulye, bezelye ve mercimek, somon, uskumru ve diğer yağlı balıklar, fındık)


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —