Oyun oynamak çocukların en temel aktivitelerinden biridir. Çocukların günlük hayatlarında önemli bir yer kaplar. Yetişkinler için çalışmak ve işe gitmek ne kadar ciddi eylem ise çocuklar için de oyun oynamak ciddi bir eylemdir. Oyun çocukların gelişimini destekleyen önemli aktivitedir. Sadece bununla kalmayıp çocuk oyun oynayarak kendisini keşfeder, çevresini ve dünyayı tanıyıp uyum sağlamaya çalışır. Oyun, motor becerileri, sosyal yetenekleri, problem çözme becerilerini ve yaratıcılığı geliştirebilmektedir. Aynı zamanda oyunlar çocuklar için önemli öğrenme alanıdır. Bundan dolayı da oyun hem öğrenme alanı olması hem de eğlenceli vakit geçirme aracı olması nedeniyle eğitim kurumlarında da sık sık kullanılır. Oyun oynamak çocuklar için bu kadar önemli bir yere sahip olduğu için çocukların iç dünyalarını anlamak için de oyundan yararlanılabilir. Oyun çocuğun kendini ifade etme biçimidir. Kendisini ve duygularını tam olarak ifade etme becerisine sahip olmayan çocuk oyun oynarken dünyaya bakışını, insan ilişkilerini, korkularını, sevinçlerini oyun sayesinde yansıtabilmektedir. Bundan dolayı da çalışma alanı çocuklar olan meslek elemanları da yaptığı çalışmalarda oyunu kullanabilmektedir. Buna örnek olarak çocuk ve ergen psikiyatrisi hekimleri, psikolojik danışmanlar, çocuk gelişimi uzmanları akla gelen ilk meslek alanlarıdır.
Oyunun Başlıca Gelişim Alanlarına Katkısı
Motor becerilerin gelişimi:
Oyunlar çocukların büyük ve küçük kas becerilerinin gelişimine yardımcı olmaktadır. Oyun oynarken yapılan çeşitli hareketler aracılığıyla çocukların denge, koordinasyon ve çeşitli hareket yetenekleri oyunlar aracılığı ile pekişir. Örneğin seksek oynayan bir çocuğun denge becerisi gelişirken, halat çekme oyunu oynayan çocuğun da kol kasları gelişmektedir.
Sosyal ve duygusal becerilerin gelişimi:
Oyunlar çocukların sosyal ve duygusal becerilerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bir oyun çerçevesinde iletişim kurarlar, oyun oynamak için bir araya gelirler. Bu bile başlı başına çocukların sosyal becerilerini geliştirebilir. Grup oyunları ve çocuğun arkadaşlarıyla yaptıkları aktiviteler çocukların iletişim, işbirliği ve problem çözebilme becerileri oyunlar aracılığı ile gelişir. Oynan oyunlarla birlikte çeşitli rollere bürünen çocuğun da empatik becerileri gelişebilir. Hayal gücü, duyguları ifade etme, başkalarının duygularını anlama gibi beceriler oyunlar aracılığı ile gelişir.
Zihinsel gelişim:
Çocuk oyun içinde karşılaşmış olduğu problemlere karşı çeşitli stratejiler geliştirebilir. Mantık yürütme, stratejik düşünme gibi yetenekler oyunlar aracılığı ile geliştirilebilir.
Yaratıcılık Becerileri ve Oyun
Yaratıcılık kişisel duygular ve tecrübelerden yararlanılarak yeni bir şeyler üretme becerisi olarak tanımlanabilmektedir. Çocuğa yaşam tecrübesi açısından bakıldığında haliyle çocuğun tecrübesi yoktur ve bu durum da çocukların esnek düşünebilmelerini sağlamaktadır. Oyun oynayan çocuk oyunda karşılaşmış olduğu sorunlara karşı yaratıcı bir şekilde problem çözme becerilerini kullanabilmektedir. Çocuklar oyun oynarken hayal güçlerini kullanabilirler ve fikir üretebilirler.