Mustafa BAŞARAN


Çocukların Dili : Resim


Biz yetişkinler resim ve resim yapmayı sanatsal faaliyetler olarak kabul etsek te bu durum çocuklar için pek geçerli değildir. Çocukların yaptıkları resimler onların kendilerini ifade etme biçimleridir. Diğer bir deyişle resimler çocukların dilidir. Çocuklar için resim kendilerini ortaya koyabildiği ve ifade edebildiği bir araçtır. Yetişkinler için çocuk resimleri ise kendi dünyasını sözel olarak anlatamayan çocuğu anlamanın yollarından biri olarak değerlendirilebilir. 

 

            İlk çocukluk dönemi, bebeklik döneminden sonra başlayan ve ilkokul döneminin ilk yıllarına kadar olan yılları kapsar. Çocuklar bu dönemde yazıyı kullanamazlar;  kendilerini ifade edebilecek sözcük dağarcığına ve dil becerilerine sahip değillerdir.   Bu çocuklara onların kişiliklerini, tutumlarını ve gelişimlerini incelemek için test ve anketlerin uygulanması da pek sağlıklı ve doğru olmamaktadır. İşte burada çocukların kendilerini anlattıkları resimlerin önemi ortaya çıkmaktadır. Çocuk resimleri, çocukla çalışan bütün meslek grupları ve ebeveynler açısından önem taşımaktadır. 

 

            Bir yetişkin yaşamış olduğu ihtiyaca ve probleme yönelik olarak çözüm bulmak için bir yere gidebilir. Fakat bu durum çocuk için geçerli değildir. Çocuklar bazen bir ihtiyaç ya da problemini açık bir şekilde söyleyememektedir. Ayrıca bir problemlerini çözmek için bir yere gidemez daha çok ebeveynleri tarafından götürülmektedir. Bu durumda da çocuğun kendisini ifade etmesi ve problemden bahsetmesi beklenmektedir. Bu noktada çocukların çizmiş oldukları resimlere yaşamış oldukları problemleri ve bakış açılarını yansıtması çok değerlidir. 

 

            Çocukların okula ve öğretmenlerine olan tutumları, arkadaşlık ilişkileri ve algılamış oldukları anne baba tutumları, duyguları ve inançları gibi önemli noktalar onların çizmiş oldukları resimlerde yer almaktadır. Çocuk resimlerinde incelenirken yapılabilecek önemli hatalardan birisi çocuk resim yaparken yanında bulunmayıp daha sonra çizilen resimler hakkında zihin okuyarak yorum yapmak ve çocuğun resimle ilgili fikirlerini almamaktır. Bunun yerine yetişkinin “hadi şu konuda resim çizelim” demesi ve çocuğun resim çizerken yapmış olduğu yorum ve anlattığı durumlar çocuk hakkında daha iyi bir değerlendirme yapmamızı sağlayacaktır. 

 

            Çocuk resimleri üzerine ayrıntılı okuma yapmak isteyen ebeveynler ve uzmanlar Haluk YAVUZER in “resimleriyle çocuk’’ ve Armağan KÖSEOĞLU’nun “çocuk ve resim’’ isimli kitaplarını inceleyebilirler.

YAZARLAR