Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Çocukluk Döneminde Beslenme


               Çocukluk dönemi anaokulundan liseye kadar olan bir süreci kapsayan, büyüme ve gelişmenin en hızlı olması nedeniyle beslenmede en önemli dönemlerden birisidir.

               

               Bedensel büyüme ve gelişme ile duygusal ve ruhsal gelişimi de kapsadığından, çocuğun bedeninde olması gereken tüm elzem vitamin ve mineralin, aynı zamanda protein, karbonhidrat ve yağın uygun miktarlarda alınması önem kapsamaktadır. Bu dönemde beslenmenin, normal büyüme ve gelişimi sağlayıcı ürün çeşitliliği bakımından zengin, anneye veya bakıcıya bağlı beslenmeden, kendi kendine beslenmeye geçiş dönemi olacağından dolayı kontrol altında olması gereken, okul ve hayat başarısını arttırıcı özelliklere sahip olması gerekmektedir.

 

               Çocuklarda doğru beslenme nasıl olmalı ?

               Yenidoğan ve çocukluk döneminde yaşa göre tüketilmesi gereken besin ve besin grubu miktarı değişkenlik gösterse de genel olarak yeni doku yapımı için enerji, protein, vitamin - mineral gereksinimi yetişkinlere göre daha fazladır.

 

               Çocukların fiziksel aktivite düzeyine göre acıkma süreleri farklılık gösterebilir. 3 - 4 saat arayla üç ana öğün şeklinde planlamalar yapılmalıdır. Bireysel özelliklere göre yeterli besin ögesinin alınması için süt, meyve, sağlıklı sandviç, yağlı tohum gibi besinlerle ara öğünler eklenmelidir. Taze sebze ve meyveler A, C, E vita minleri, folik asit, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineralleri ve antioksidan bileşenleri içeren zengin besinlerdir. Günlük olarak toplam dört porsiyon taze sebze ve meyve tüketilmesi önerilirken besinlerin; mevsimine, çocuğun tüketim becerilerine, hijyen koşullarına uygun olacak şekilde hazırlanmasına dikkat edilmelidir. İskelet ve kas sistemi gelişimini desteklemek ve yeterli kalsiyum alımını sağlamak için günlük üç porsiyon süt, yoğurt ya da peynir tüketimi önerilmektedir.

               

               Protein içeriği zengin olan bitkisel ve hayvansal besinler çeşitlendirilerek tüketilmelidir. Beslenme örüntüsü içerisinde kuru bakliyat, kırmızı et, tavuk ve balık birlikte bulunmalıdır. Günlük olarak iki porsiyon et, tavuk ya da balık alınması önerilirken, özellikle omega-3 içeriği sayesinde bilişsel fonksiyon gelişimini destekleyen balık, haftada iki kez tüketilmelidir. Çocukluk döneminde artan enerji ve sağlıklı karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için ekmek ve tahıl grubu büyük bir öneme sahiptir. B grubu vitamin içeriği de yüksek olan ekmek ve tahıl grubu günde üç porsiyon tüketilmelidir. Çocuklarda günlük su dengesinin korunması da çok önemlidir. Okul çağı çocuklarında günlük 1500 - 2000 ml arasında su tüketilmesi önerilmektedir.

 

               NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

               • Şeker ve yağ içeriği yüksek abur cubur, fast food tarzı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

               • Hem ana öğünlerin olduğu hem de ara öğünlerin olduğu bir düzen oluşturulmalıdır.

               • Öğün atlanılmamalı ara öğünlere özellikle kahvaltıya büyük önem verilmelidir.

               • Miktar küçük olmalı, çocuklara kendi yiyeceklerini seçmeleri için fırsat sunulmalıdır.

               • Sürekli farklı sağlıklı yiyecekler sunmaya çalışılmalıdır. Beslenme de çeşitlilik önemlidir.

               • Yemek zamanlarının zevkli olması sağlanmalı ve yemek esnasında çocukla sohbet edilmelidir.

               • Belirli yiyeceklere ulaşmak için diğer yiyecekler ödül veya ceza olarak kullanılmamalıdır!

YAZARLAR