Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Demir Eksikliği ve Beslenme


               Demir Eksikliği Nedir ?

               Demir, dokulara gerekli oksijenin taşımasında rol oynayan, dışarıdan alınması zorunlu olan bir mineraldir. Demir yetersizliğine bağlı kansızlık besinlerle vücuda alınan demir mineralinin yetersiz alımına bağlı olarak kanda demirin düşük olmasıdır. 

               Demir eksikliği Türkiye’de çok görülen bir durumdur. Özellikle bazı dönemlerde ve riskli gruplarda, demir alımı takip edilmelidir. Hamileler ve bebeğini emzirenler, çocuklar, büyüme çağında ve aşırı adet kanaması geçiren genç kızlar risk grubundadır. Gelişme çağındaki çocukların vücut ve beyin gelişimleri için demir çok önemlidir.

               Demir Eksikliğinin 

               Belirtileri Nelerdir ?

               • Yorgunluk ve enerji azlığı

               • Konsantrasyon bozukluğu

               • Sinirlilik

               • Bağışıklık sisteminde zayıflık

               • Çarpıntı ve nefes darlığı

               • Solgun cilt, dişeti ve tırnaklarda kırılmalar

               • Yiyecek dışındaki şeylere istek.                            Örneğin                : toprak, buz gibi

               • Tahriş olmuş dil

               Demir İçeriği Zengin Besinler 

               Demir minerali kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balıkta bol miktarda bulunmaktadır.

               Demir Eksikliği Nasıl Önlenir ?

               Bazı nedenlerden dolayı kişide demir eksikliği görülebilir. Bunların başında kırmızı et yememek, vejetaryen bir rejim uygulamak gelmektedir. Aşırı kan kaybetme, diyaliz hastalığı, A vitamini eksikliği de demir eksikliğine yol açmaktadır. Ayrıca kalsiyum demir emilimini engeller, bu yüzden süt ve süt ürünleri demir takviyesi olan ilaçla birlikte alınmamalıdır. Çay ve kahve tüketiminin de fazla olması demir eksikliğine sebep olabilir. Bu yüzden çay ve kahveyi yemeklerden en az 1 saat önce veya sonra tüketmek gerekir.

               C vitamini ise demir emilimini arttırır. Bu yüzden demirden zengin besinler tüketirken, yanında C vitamini olmasına dikkat etmek gerekir. Kivi, portakal, mandalina, bol limonlu salata uygun seçimler olabilir. Demir emilimini arttırmak için demirden zengin besinleri bol tüketmek ve bunların yanında C vitamininden zengin besinler tüketmek faydalıdır.

               Vücudumuz hayvansal kaynaklı besinlerdeki demiri bitkisel kaynaklı besinlere göre çok daha iyi emmektedir yani hayvansal kaynaklı besinler demir emilimi yönünden daha verimlidir. Bu yüzden demir eksikliği olan kişiler daha çok hayvansal besinleri tüketmelidir. Bu konuda doğru beslenmek için mutlaka diyetisyene danışılmalıdır.

YAZARLAR