Büşra KONURALP // Mimar


Demirci Köy mü? İlçe mi?


Bazı gerçekler… Demirci’yi.. Demirci dışındakiler bilmiyor… Demirci ye işi düşmeyen kimse gelmiyor… Birinin Demirci’ye yolunun düşmesi zaten mümkün değil.. Hiç bir merkezi yerin nerdeyse yol üstü değiliz..

 

          Demirci’nin her geçen gün nüfusu azalıyor… Yemek yemek için Simav a, Sinema için Salihliye gidiliyor…

 

          Demirci de mimarlık yapan biri olarak net olarak söyleyebilirim  ki yapılaşma çok kötü… Ve kötüleşiyor… Hatta şunu da  mimar olarak söyleyebilirim şehirleşme anlamında yakın komşumuz olan Gördes ve Sındırgı dan dahi kötüyüz ..

 

          Demirci’ye girişte de çıkıştı da beton yığını karşılar sizi…. Yürüyüş dahi yapmanın nerdeyse imkansız olduğu bir ilçedir…

 

          8 Mart Dünya Kadınlar Günün de ‘Mayasından Ekmek’ olarak davetli olduğumuz Now tv de.. Demirci’ye.. Demircili köyü dediler.. Bilmiyorlar çünkü Manisa’nın öyle bir ilçesi olduğunu…

 

          Geçen hafta davetli olduğumuz TRT de Alişan ile Hayata Gülümse Programında.. Alişan’a coğrafi olarak Demirci’nin yerini anlatmaya çalıştık.. Ve köy mü ilçe mi diye sordu bize…

 

          Demirci bilinmiyor… Bir yerin bilinmesi için değer üretmesi gerekli... Ve o değerini pazarlayabilmeli…

Ve Demirci aslında değerleri olan bir ilçe… Eğitim Fakültesi barındıran bir ilçe, son zamanlarda Kaymakamımızın desteğiyle Spor alanında çok güzel aktivitelerin olduğu bir ilçe, doğası muhteşem bir ilçe, hıdrellezi, mahalle hayırları, düğünü vb bir sürü geleneğini yaşatan bir ilçe, sebzesi, suyu, ekmeği dahi değerli bir ilçe…

Öncelikle Demircililer birbiri ile uğraşmayı bırakıp Demirci’nin farkına varmalıdırlar. İlçe de sosyal olarak yapacak bir aktivite olmadığından ve kaliteli zaman geçirilecek mekânlar  olmadığı için  işsizlikten ve eylemsizlikten insanlar birbirine sarmaktadır… İlçede dedikodu için harcanan enerjiye yazık olmaktadır. Sanırım artık yetkili kurumlar sosyal ve kültürel aktiviteler düzenle melidir. Aylık, haftalık programlar yayınlanmalıdır. Ve bu konuda talepler tespit edilmelidir.. 

İnsanların Büyükşehir de yaşamak istemesinin önemli sebeplerinden biri budur. Ve çözümü akılcı bir yöntemle aslında  basittir. Demirci de yaşayanlar Demirci’yi yaşanabilir bulmalı ki başka birileri de buraya gelmek istesin.

Bu yüzyılda tanıtım doğru yapıldığında aslında  kolaydır. Biz ‘Mayasından Ekibi’ olarak bireysel çabalarımızla 215.000 instagram takipçisine ulaştık. Her ay bir TV kanalından davet ediliyoruz.. Şu an için fırına çekime gelmek isteyen 2 kanal var… Biz bu konuda elimizden gelen desteği her zaman yetkililere, ilgililere vermeye hazırız. 

Demirci tanıtılmalı.. Bunun için kurumlar bir araya gelmeli, Demirci de yaşamayan Demircililierden destek alınmalı… influcerlardan destek alınmalı, Demirciye geziler düzenlenmeli… Demirci nerede? Demirci Köy mü sorusunun önüne geçilmeli…Aksi bir durumda Demirci sadece Demircililerin bildiği kağıt üstünde bir ilçe olacaktır..

YAZARLAR