Ahmet İNCE

Tarih: 20.06.2023 23:47

EKONOMİDE HAYALLER VE GERÇEKLER

Facebook Twitter Linked-in

          Vaatlerle, popülist uygulamalarla geçen seçim dönemi geride kaldı. Son 2 yıldır ekonomide yaşanan kırılmalar, hamaset nutuklarının arasında unutuldu unutturuldu. Ekonomideki sorun lar, sürekli kapı arkasına süpürüldü. Baskıcı uygulamalarla, rakamların üzerine kalın şal örtüldü.

          Aslında tablo vahimdi.

          Seçim bitti, vahamet ortaya çıktı.

          Cari açık, dış ticaret açığı, ödemeler den gesi, baskılanan döviz kuru, ekonomiyi yutacak gibi duran KKM uygulaması ve nicesi. Nereden nasıl başlamalı, cevabı kolay verilecek bir soru değil bu.

          Türkiye, 2 yılda bu noktaya nasıl geldi.

          Yanlış tercihler ve yanlış ısrarlarla elbette.

          Faiz sebep, enflasyon sonuçtur tercihi, bugün boşa çıkmıştır. Politika faizini düşürerek, enflasyonun önlenemeyeceği anlaşılmıştır. Anlaşılmıştır amma, maliyeti yüksek olmuştur.

          Dövizi baskılayarak devam eden ısrar, özellikle ihracatçıyı vurmuştur. Suni yollardan yapılan baskılar, bugün itibarıyla ters tepmiş, döviz olması gereken rakamlara çıkmıştır. Bu yüzden yeni bir zam dalgası gelmiş, bütün ürünler iğneden ipliğe zamlanmaya başlamıştır. Bunun anlamı, yeni bir enflasyon dalgası demektir.

          2 yılda adı sıkça değişen, bu ekonomi po litikası çok eleştiri aldı. Adına Çin modeli dendi, vazgeçildi Türk ekonomi modeli dendi, vazgeçildi. Heteredoks modeli dendi, vazgeçildi. İsmin ne önemi vardı. Bir defa rasyonel değildi. Dünyadaki ekonomi çevreleri, 2 yıl boyunca bizi hayret ve şaşkın lıkla izledi.

          Ekonomide her şey karmakarışık hale gelmişken, bir yerden başlamak gereği ortaya çıktı.

          Hem geçmişteki görevleri, hem uluslar arası piyasalardaki itibarıyla Mehmet Şİmşek, Maliye ve Hazine Bakanı olarak dümene geçirildi. Şimşek ’in; iktidarın önüne tabloyu, bütün çıplaklığı ile koyduğu söyleniyor.

          Mehmet Şİmşek ismini önemsiyorum.

          Niye mi? 2018 yılı Eylül ayında görevini bırakırken, önemli uyarılarda bulunmuştu. Bugünün gelişi, o günlerden belliydi. Ancak iktidara yapılması gerekenleri, bir türlü anlatamıyordu.

          Şöyle demişti Mehmet Şİmşek; “Çatı akıyor, bir an önce hukuki ve demokratik atılımlar yapmamız gerekir.”

          Bunun anlamı şuydu; ekonomi sadece rakam değildir. Yarısı rakam, yarısı hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı, demokratik hak ve hürriyetlerdir.

          Sonraki 5 yılda, ŞİMŞEK haklı çıktı. Merkez Bankası başkanı kaç kere değişti, TÜİK başkanı kaç kere değişti. Diğer kurumlardaki bürok ratlar aynı şekilde değiştirildi. Yargı kararları sürek li tartışıldı. Hukukun üstünlüğü adına, bol münakaşalar gündeme geldi.

          Mehmet Şİmşek yeniden görev başında. Siyasi hiçbir hesabı olmadan ve sadece memleket sevdasıyla bu görevi kabul ettiğini düşünüyorum. Elbette sadece Şİmşek ismi değil önemli olan. Türkiye’yi bu girdaptan çıkaracak olan, bir ekibe ihtiyaç olacaktır.

          Merkez Bankası, TÜİK, SPK, BDDK başkanları mutlaka Şİmşek’in belirlediği isimler olmak zorunda. İktidar bu isimlerin görev süreleriyle ilgili, yasal bir teminat getirmek mecburiyetindedir.

          Sanırım bunlar konuşulmuştur. Önümüzdeki günlerde gelişmeleri izleyip göreceğiz.

          2 yıllık hayaller, ekonomide bitti ve hüsranla sonuçlandı. Şimdi gerçeklerle yüzleşme zamanı.

          Ülkem adına, Mehmet Şİmşek ve ekibinin başarılı olması için dua ediyorum. Başarısızlık ihtimalini ise asla düşünmek istemiyorum.

          Türkiye Yüzyılı, kelime ve ibare olarak çok güzel ve heyecan verici. Ancak paramızın hızla değer kaybettiği, enflasyonun azgınlaştığı bir çıkmazdan kurtulmamız gerekiyor. Paramızın para olduğu ve itibar kazandığı bir Türkiye gerçeğinde, Türkiye Yüzyılından bahsedebiliriz.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —