MANİSA’da PARTİ VE HALKEVİ HAREKETLERİ -2-
… Yanmış yıkılmış ve hırpalanmış olan bu anayurdun bakımı tedavisi yapılacak işlerimizin en başında geliyordu. Parti ve onun kurduğu hükümet memleketi kurtardıktan sonra asrın icaplarına uygun sosyal siyasal kültürel bir kalkınma ile onu layık olduğu yüksek mevkie çıkarmayı ön safa aldı.
Halkevleri bu yüksek idealin tahakkuku için altı yıldan beri çeşitli çalış-maları ile bu işteki ödevini yerine getirmek için hummalı bir faaliyet sarfetmektedir.
1933 Manisa merkez, 1934 Kula, 1935 Alaşehir, 1936 Turgutlu - Salihli- Akhisar, 1937 Kırkağaç, 1938 yılında Demirci Halkevleri bu şerefli safa katılmış bulunuyordu. Evlerimiz o günden bu güne kadar büyüklerimizin yüksek müzaheretleri ve memleket gençliğinin değeri alakaları ile her sahada göğüslerimizi kabartacak başarılar kaydetti. Bidayette (başlangıç) tek katlı, tek odalı çatı altında faaliyete başlayan evlerimiz mesailerine inkişaf ve hız verdikçe kurağlarının (yerleşke) ihtiyaca kâfi gelmediğini görmüşler ve bugün modern ve her türlü ihtiyaca elverişli birer eve sahip olmuşlardır.
Muhtelif komiteleri vasıtası ile yaptıkları başarılardan alınan gurur bu sahada büyük ve küçük mikyasta rol almış olan bütün Manisa vilayet gençliğinin malıdır. Başlangıçtan bu güne kadar geçen kısa zamandaki ev faaliyetlerini söz ve kelime kalıbından çıkarak rakamların beliğ ifadelerine bırakmak için Manisa Halkevinin 1937 - 38 mesai yılına ait faaliyetlerini örnek alırsak;
Evin komiteleri tarafından 789 toplantı yapılmıştır. Muhtelif piyesler üzerine 63 temsil verilmiş, 26461 yurttaş bulunmuştur. 31 konser verilmiş, 11625 dinleyici gelmiştir. 13 defa sinema gösterilmiş, 4553 seyirci görmüştür. 69 konferans verilmiş, 24151 vatandaş istifadelendirilmiştir. 16 projeksiyon (yansıtım) faaliyeti olmuş, 6504 yurttaş bulunmuştur.
İnkılâbımız küçük sanatlar el ve ev işleri, tarih, zehirli gazlar, resim, üzüm üzerine 8 sergi açılmış, 155603 ziyaretçi gelmiştir. 26 kongre, 12 balo, 36 tören ve şölen, 14 nikâh ve nişan, 53 çaylı dans, 62 köy gezisi, 12 edebiyat toplantısı yapılmıştır., 605 öğrenciye kitap, kalem, defter elbiselik gibi yardımlarda bulunulmuştur. 48 yurttaşı daim olarak iaşeleri temin edilmiş ve cezaevindeki 50 vatandaşa iç çamaşırı yaptırılmıştır. Halk dershaneleri, zehirli gaz, uçak modelciliği, lisan, biçki dikiş, şapkacılık, şan, keman, mandolin ü-zerine muntazaman devam eden kurslar açılmıştır.
-..Babam Osman ÖZKAHRAMAN (1922) mandolin çalarmış nerden öğrenmiş diye merak ederdim..--
İlimiz coğrafyası tabettirilmiş (basım). İlimiz tarihi de yazdırılarak tabedilmek için matbaaya verilmiştir. “Gediz” adlı aylık bir derginin intişarı (yayımlama) temin edilmiştir. Eve bir yıl içinde 429895 yurttaş gelmiştir.
Bu rakamlar gösteriyor ki yapılan işler göğsümüzü kabartacak kadar değerli olmasına rağmen hiçbir zaman bizi gururlandıracak şeyler değildir. Önümüzdeki yıllar bu yapılan işler karşısında artık bizi oturtmağa değil daha çetin ve zorlu daha başarılı ve verimli vazifeler için memleket münevverini iş başına çağırıyor… Sayfa: 38 – 39
Bu sunumlar cumhuriyetimizin aydınlanma devriminin ete kemiğe bürünmüş şahane belgeleridir.
Bir zamanlar olmuş olan olayları ondan sonra gelen bir zaman kabullenmeyebilir, beğenmeyebilir hatta lüzumsuz görebilir. Bunları da doğal karşılamak gerekir.
Hep o tarihte kalmak kaydı şartı ile 9 Kasım 1938 gününe gidelim. Ve şarkımızı açalım.
Sıradaki şarkı: Yaprak SAYAR'dan dinleyebilirsiniz… Lemi ATLI’nın uşşak şarkısı
Bu imtidâd-ı cevre ki bahtın şitâbı var Mihnet-medâr olan feleğe intisâbı var
Eyler nesîm-i lûtfu bize gird-bâd-ı gam Bu rûzigâr-ı bî-mededin inkîlâbı var
Bu zulmün uzamasına karşı bahtın sabırsızlığı var.
Cefa çektiren feleğe karşı koyuşu var.
Sabah meltemi bile bizi gam rüzgârına sevk eder.
Çaresiz bırakan bu devrin de tersine dönmesi var.
DEVAM EDECEK