ETNOARKEOLOJİ NEDİR: Etnoarkeoloji, en geniş anlamıyla «yaşayan geçmişten yararlanmak» olarak tanımlanabilir. Bu meyanda yaşayan geçmişin birçok örnekleri olan Manisa ili Demirci ilçesine en yakın yerleşim yerini etnoarkeolojik gözlemlerle okuyucuya tanıtmaya çalışacağım.
Görüldüğü gibi burası Akdere Kırsal Mahallesidir. Bu mahallede halen yaşanmakta olan zaman içinde aynı zamanda geçmişe de bir yolculuk yapacak ve “O gün bu gün; Bu gün ise o gün” dedirtecek kısa ancak öz bilgilerle kanıksadığımız güncel yaşamın tutsaklığından kurtularak kah zamanda yolculuk yapacak kah ise günümüzde yaşananların farkına varacağız. Farkına varmak ise; vatan sevgisinin saygıyla hatırlanması ve günlük olayların yoruculuğunda kanıksanmış yaşamın paslarını silerek geçmişten geleceğe yönlenmiş kaderimizin daha bilinçli olarak yeniden gözden geçirilmesi demektir.
Konuya girebilmek için ana başlıklara bir göz atarsak:
1.AKDERE MAHALLESİ YERLEŞİM YERİ COĞRAFİ KONUMU :
2. « « TARİHÇESİ
(a) AKDERE ADI NEREDEN GELİYOR
(b) KURTULUŞ SAVAŞINDA DEMİRCİ VE AKDERE KÖYÜ
3. AKDERE MAHALLESİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
(a) AKDERE MAHALLESİ DEMOGRAFİK DURUMU
(b) « « ‘NDE TARIM VE HAYVANCILIK
(c) « « “ BUĞDAY AMBAR LARI, ŞAPHANE, KÖY FIRINI
(d) « « “ MİMARİ VE EV YAPIMI GELENEKLERİ
(e) « « “ ÇEŞİTLİ TARIMSAL VE EVLERDE KULLANILAN MUHTELİF ALETLER
(f) « « “ SOKAK ÇEŞMELERİ
(g) « « “ KÖY ODASI
1. AKDERE MAHALLESİ YERLEŞİM YERİ COĞRAFİ KONUMU :
Manisa iline 182 km, Demirci ilçesine 2 km uzaklıktaki AKDERE KIRSAL MAHALLESİ Manisa’nın kuzeydoğusunda yer alır.
2. TARİHÇE
(a) AKDERE ADI NEREDEN GELİYOR?
I. Köyde bulunan kitabede anlatılan bilgiye göre köyün kurucusu (Muhammed Hüseyin Efendi) ve eşi burada çobanlık yaparken burayı yurt edinmiştir. Kendisinin lakabı Akdede olması nedeniyle köyün adına AKDEDE denilmiş sonradan galatlaşarak AKDERE almıştır.
II. Demirci ilçesine 2 km uzaklıktaki AKDERE MAHALLESİ; kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte girişindeki Selçuklu tarzı köprünün varlığından asgari 650 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilen mahallenin adıyla ilgili bir diğer rivayet de, köprü altından geçmekte olan derenin isminin AKDERE olmasındandır.
DEVAM EDECEK