Zafer DİLŞEKER - Emekli Binbaşı


ETNOARKEOLOJİK DEĞERLER IŞIĞINDA BİR EGE YERLEŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AKDERE KIRSAL MAHALLESİ (2)

"...Bütün bu yolların başlangıç noktası günümüzde Akdere Mahallesi’nde bulunan «Akdere Köprüsü» olarak kabul edilmektedir ve köyün hemen girişindedir. Tanıtım levhası da köprünün hemen önünde dikkat çekmektedir..."


            TÜRK KURTULUŞ SAVAŞINDA AKDERE KÖYÜ :

            Türk Kurtuluş Savaşı Tarihinde Akdere Köyü’nün bulunduğu mevki ve coğrafyanın iki ayrı önemli yeri vardır. 

            I. Bunlardan ilki Batı Cephesi’nde Türkiye Büyük Millet Meclisi ordusuna bağlı olarak kurulan Kuvayı Seyyare ile Yunan Ordusu arasında 30 Temmuz - 22 Ağustos 1920 tarihleri arasında yapılan «Demirci Muharebeleri»dir. Akdere köyünün yanıbaşında Gavur İni ve Türk İni denilen mevkide Yunanlılara karşı yapılan bu savaşta TBMM orduları ilk zaferini burada kazanmıştır. Türk Hava Kuvvetleri ilk defa bu savaşta Kartal Filosu adıyla iki uçakla savaşa katılmış ve büyük başarı elde etmiştir. Yüzbaşı Fazıl Bey ve Sivil Pilot Vecihi (Hürkuş) Bey bu iki uçağın pilotlarıdır.

            Akdere Köyü yakınında olan Demirci Savaşlarının kazanılması milli mücadele’ ye olan güveni arttırmış ve tersine olarak da Yunan Hükümeti ve ona bağlı Yunan ordusu üzerinde olumsuz etki yaratmıştır. Bu zafer üzerine Mustafa Kemal TBMM kürsüsünden Türk Ordusunu öven bir konuşma yapmıştır. Daha sonra milli müfrezeler olan «Demirci Akıncıları» Aralık 1920 sonundan itibaren bu bölgede işgal güçlerine karşı direnişe geçeceklerdir.

            II. KURTULUŞ SAVAŞINDA DEMİRCİ AKINCILARI YOLU

            Türk Kurtuluş Savaşı Tarihi’nde önemli bir yer tutan Demirci ilçesi sürekli olarak düşmanın işgal edemediği bir mevki olarak kalmış ve bu ilçeden adını alan «Demirci Akıncıları» 23 Aralık 1920 ve 30 Eylül 1922 arasında Yunan işgal güçlerine karşı merkez Demirci olmak üzere çevre coğrafyasında örgütlenmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve dolayısıyla Batı Cephesi Komutanlığı emrinde milli çeteler olarak dağlarda barınmış, sürekli bir şekilde işgale direnerek kesintiye uğratmıştır.

            Asli görevi Yunan ordusunun İzmir - Afyon kara ve demiryollarından yaptığı lojistik desteği engellemek ve mümkün olduğunca geciktirmek olan bu müfrezeler kuzeyde Bursa, kuzeybatıda Balıkesir sınırlarından güneyde Salihli-Alaşehir, Batıda Manisa, doğuda Kütahya - Simav sınırlarına kadar olan bölgede gayrı nizami savaş yaparak Ulus Dağı, Akdağ, Demirci ve Simav Dağları ile Gördes Dağı ve Sındırgı bölgesinde iç ve dış düşmanlara karşı savaşmıştır. (K. 4 - 5)            

            Söz konusu müfrezelerin geçtiği yollara daha sonraları «Akıncılar Yolu» denilmiştir.           

            Bütün bu yolların başlangıç noktası günümüzde Akdere Mahallesi’nde bulunan «Akdere Köprüsü» olarak kabul edilmektedir ve köyün hemen girişindedir. Tanıtım levhası da köprünün hemen önünde dikkat çekmektedir.

           

            (b) AKINCILAR YOLU VE AKDERE KÖPRÜSÜ

            Akdere Köprüsü, bugünkü şehirler arası asfalt yolun yapımından önceki yıllarda ve Cumhuriyet öncesi dönemlerde Sındırgı ve Simav kervan yolunun üzerinde bulunuyordu.

 

                                   DEVAM EDECEK

YAZARLAR