Zafer DİLŞEKER - Emekli Binbaşı


ETNOARKEOLOJİK DEĞERLER IŞIĞINDA BİR EGE YERLEŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AKDERE KIRSAL MAHALLESİ (3)

"...Akdere, gerek ilçeye ve gerekse İzmir, Balıkesir ve Turgutlu gibi büyük şehirlere ve kazalara çok miktarda göç vermiş olup göç eden hane sayısı 70’dir.  İlköğretim Okulu bina olarak vardır ancak yeterli sayıda ilkokul çağı çocukların bulunmaması nedeniyle kullanılamamakta ve taşımalı eğitim yapılmaktadır. Köyde içme suyu ve kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık Ocağı ve Sağlık Evi yoktur..."


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

3. AKDERE  HAKKINDA GENEL BİLGİLER

    (a) DEMOGRAFİK DURUM

                Manisa ili Demirci ilçesine 2 km uzaklıkta en yakın yerleşim yeri olan Akdere Mahallesi çok göç veren bir yerleşim yeri olup, göç eden hane sayısı 70’tir. Bugün itibariyle mahalle 45 haneden oluşmakta olup 2021 yılı itibariyle nüfusu 85 kişidir ve yaş ortalaması 55’tir. Akdere, gerek ilçeye ve gerekse İzmir, Balıkesir ve Turgutlu gibi büyük şehirlere ve kazalara çok miktarda göç vermiş olup göç eden hane sayısı 70’dir.  İlköğretim Okulu bina olarak vardır ancak yeterli sayıda ilkokul çağı çocukların bulunmaması nedeniyle kullanılamamakta ve taşımalı eğitim yapılmaktadır. Köyde içme suyu ve kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık Ocağı ve Sağlık Evi yoktur.

 

                (b) AKDERE MAHALLESİNDE TARIM VE HAYVANCILIK :

                Akdere Mahallesi’nde geçim kaynağı öncelikle tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünü olarak yetiştirilen tarım ürünleri genel olarak çok yakınında olan (2 km) Demirci İlçesi sebzemeyva pazarında tüketiciye sunulmaktadır. Diğer bir geçim kaynağı olan hayvancılıkta ise 800 adet küçükbaş, 20 adet büyükbaş hayvan günümüz itibariyle bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda daha da ağırlıklı olarak süt mamulleri ve özellikle Akdere Yoğurdu tercih edilen ünlü bir gıda maddesidir. Demografik ve tarım, hayvancılıkla ilgili bilgilerle kaynak kişi olarak katkıda bulunan yanda elinde tarım aletiyle görülen şu andaki Akdere Mahallesi Muhtarı: Necati KOÇ. 

                (c) BUĞDAY, UN AMBARLARI

                Ortalama 3 m. yükseklikte,  tabanı yerle temas etmeyecek şekilde yer seviyesiyle arasında boşluk bırakılarak yerden belli bir yükseklikte, tamamen birbirine geçmeli ahşap malzemeden bu konuda deneyimli ustalar tarafından yapılmış depolar. Buğday, arpa, un gibi tahıl ve tahıl ürünleri ile, üzüm, elma gibi meyvaların taze iken  uzun süre saklama amacıyla yapılmış ahşap yapılardır. Yılan, fare, böcek gibi hayvanların giremeyeceği şekilde yalıtılmışlardır. Hıdırellez zamanı yağan yağmur veya çiğ toplanıp ambarların içine serpilir ve bunun bereket getireceğine inanılırdı.

                BUĞDAY AMBARLARI:

                Büyük ve küçük ambarlar. Hububat dışında kavun, karpuz, üzüm, ayva gibi meyvalar da ambarlara konularak tazeliğini koruyorlardı Yaygın olarak kullanıldığı dönemlerde köydeki ustalar tarafından yapıldığı gibi başka köylerden de getirilmiş olanlar mevcut.

               

                                                         DEVAM EDECEK

YAZARLAR