Zafer DİLŞEKER - Emekli Binbaşı


ETNOARKEOLOJİK DEĞERLER IŞIĞINDA BİR EGE YERLEŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AKDERE KIRSAL MAHALLESİ (6)

"...Eskiden toprak damlı evlerde hava şartları, yağmurlar, mevsim değişiklikleri nedeniyle damı kapayan toprağın gevşemesi nedeniyle ev içine akıntıların önlenmesi amaçlı silindir şeklinde taşlarla damdaki örtü malzemesi sıkıştırılırdı. Bu amaçla kullanılan malzemeye «Loğ Taşı» denilirdi. Akdereliler bu taşa ELÇİK demektedirler..."


                ALTINCI BÖLÜM

                3. (g) LOĞ TAŞI (ELÇİK)

                Eskiden toprak damlı evlerde hava şartları, yağmurlar, mevsim değişiklikleri nedeniyle damı kapayan toprağın gevşemesi nedeniyle ev içine akıntıların önlenmesi amaçlı silindir şeklinde taşlarla damdaki örtü malzemesi sıkıştırılırdı. Bu amaçla kullanılan malzemeye «Loğ Taşı» denilirdi. Akdereliler bu taşa ELÇİK demektedirler. Akdere evlerinin ilk yapılış aşamasında çatısını oluşturan dam toprakla örtülürken bu toprağın içine kar tutmaması için tuz karıştırıyorlardı.

                Resimde ön planda Loğ ( Elçik) Taşı ve geri planda ise kullanılmak üzere bekleyen Akdere Taşları görülmektedir.

                3. (f) AKDERE MAHALLESİ SOKAK ÇEŞMELERİ

                Akdere Mahallesi’nde eskiden kalma ve geçen yüzyılda yapılmış köy çeşmeleri mevcuttur. Yapılış tarihi bilinmeyen daha önceki yüzyıllara ait çeşmeler aslına uygun restore edilmemiş olmakla birlikte halka hizmet vermeye devam etmektedir.

                DEVAM EDECEK

 

YAZARLAR