İsterseniz OKUMAYIN . Memleket hafızasına katkı...
UNUTMAYACAĞIZ... Unutmak öldürür, unutmak uyuşturur, unutmak geride bırakır...
Fotoğraftan başlayalım; en sağda Ekrem İZMİROĞLU ,çizgili kravatlı Mazhar İZMİROĞLU ve damat Jinekolog Dr. Feridun İZMİROĞLU, gelin: Sabiha .. yanında Mazhar bey eşi Fadime Hanım onun da yanında Kadir bey eşi Süniye Hanım. Tekrar sağdan sola Ekrem Bey eşi Ayşe Hanım, omuzlarını tuttuğu Fadime ile Mazhar’ın oğlu Muzaffer İZMİROĞLU, siyahlı Huriye Hanım yanında anne Hacı Hesna Hanım. (Eşi Çerkez Ethem ‘in şehit ettiği Hacı Nurullah Efendi). Aynı zamanda Haşim KARAŞAHİN, Kadir KARAŞAHİN Edibe KARAŞAHİN ve Refia KARAŞAHİN (ÖNER)‘nın kardeşi. Hesna ; çocuk yaşta iken annesi Rabia hanım ile birlikte hacca gitmiş. Tek omuzundan tuttuğu genç Fadime ile Mazhar’ın oğlu Feyyaz İZMİROĞLU (BATIÇİM ortaklarından). Öndeki kızlar sağdan sola Muazzez İZMİROĞLU (AKIN) ortada: Fikret (gelin Sabiha’nın kardeşi) solda: Münevver İZMİROĞLU (ER) En solda bir genç var ya?.. Muammer KARAŞAHİN. Süniye - Kadir KARAŞAHİN ’in oğlu…Hukuk tahsili için Fransa Sorbonne Üniversitesine giden Muammer KARAŞAHİN Paris’te tanıştığı on dokuz yaşındaki Janine ile evlenir. Türkiye’ye gelirler. Janine KA- RAŞAHİN Türkiye’yi çok sevmiş bir daha Fransa’ya dönmeyi hiç düşünmemiş. Eşiyle birlikte İzmir’de yaşamışlar. İzmir’de Türkiye'nin ilk güzellik salonunu açmış, birçok şubesi olmuş, İzmir’de Janine’nin güzellik ve kozmetik ürünleri biliniyormuş. İzmir Alsancak’ta diş doktoru Erdoğan SORGUÇ’un (Orhan SORGUÇ ’un kardeşi) alt katında şubesi varmış. Anlatan: Perran Kumru SORGUÇ (İZMİROĞLU). Madam Janine İzmir Kemalpaşa ‘da bir çiftlik evinde yaşıyor. Şehir hayatını sevmi-yormuş. Demirci’yi de hiç unutamamış. 1955 yıllarında Demirci’ye geldiğinde amcaoğlu Nimet –Kemal KARAŞAHİN’ in evinde ve halaoğlu Ayşe–Ekrem İZMİROĞLU’nun evinde kalmışlar. Kumru’ya da üç beş kelime Fransızca öğretmiş. Demirci'den Simav'a gitmişler, amcakızı Zahide - Mus-tafa Remzi URAL'ın evinde kalmışlar. Süniye - Kadir KARAŞAHİN 'in bir de kızı var; Rafet hanım: Konservatuar mezunu. İzmir Kız Lisesi Öğretmenliği yapmış, kızı; Füsun, oğlu; Muhsin
Başlangıçta Madam Janine ismini ilk anlatan Manisa C.B.Ü. Demirci Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi İsmail OĞUZ olmuştur. Dr. İsmail OĞUZ bu işlerin deryasıdır. İsmail Hocamın araştırmalarına küçük bir katkı vermek amacıyla Kemalpaşa’da Demircililer Derneği’nin keşkek gününe gittiğimizde oranın sakinlerine sormuştum: "Janine (Ceni) Teyze’yi bilen var mı?" diye. Hasan YILDIRIM ile tanıştırdılar. Hasan bey onların tüm işlerini görürmüş. Onun aracılığı ile iki oğlundan (diğeri Erol) Arman bey ile iletişim kurmaya başladım. Ancak İsmail OĞUZ Hocanın çalışmasına katkı yapabilecek bir yol alamadım. Çünkü Madam; reklamsız, sade, gösterişsiz bir yaşam sürüyor. Öğrendiklerimi sizlerle paylaşıyorum.
Bundan 25 - 30 yıl kadar önce yardımcısı Hasan Beyi Demirci'ye göndermiş, elindeki Osmanlıca tapuları araştır diye... Hasan Bey araştırmış, sonra dönmüş, madam Janine 'ye demiş ki: "Bu arazilerde insanlar ev yapmış, tarla ekmiş, ağaçlar dikmiş", diye anlatmış. Madam Janine 'nin cevabı : -''Bu tapulardan kimseye söz etmeyelim, ikimiz arasında kalsın, huzurlarını kaçırmayalım, güle güle otursunlar''-. demiş ve devam ederek "Mustafa KOÇ vefat ettiğinde aile dostları olduğundan cenaze törenine madam Janine'yi götürmüştüm”. Diye anlattı.
KARAŞAHİN kardeşlerden Refia hanım Salihli'ye gelin gitmiş. O’nun kızlarından Zekiye (ÖNER) Hanım Alirıza EREN ile, Hitame (ÖNER) Hanım ise Şükrü EREN ile evlenmiş (İki kardeş iki kardeş ile evlenmiş)
Not :
Şükrü EREN 1930 - 31 yıllarında Demirci Belediye Başkanlığı yapmıştır. Oğlu Makine Mühendisi Mesut EREN ve Dr. Sacit EREN "Erensan" kalorifer firması sahibi.
Bu anlatımlardan sonra bir soru soracağım: Haşimbeyler sülalesinin Demirci'de yaşa-yan tek temsilcisinin adını “ 555 465 0909” numaralı telefona yazanlara 2021 yılında basılan - Demirci'nin "o an"ları- fotoğraf kataloğumu armağan edeceğim...