Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Gebeliğe Hazırlık Sürecinde Nasıl Beslenmeliyiz ?


               Hamile kalmayı planlıyorsanız, hamilelik dönemi başlamadan en az üç ay önce  kendinize ve yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Zira sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir vücutta başlar. Eğer fazla kilonuz var ise hamilelikten en az altı ay önce bu kiloları vermiş olmanız daha sağlıklı bir hamilelik için gerekli. Ayrıca doktorunuzun önereceği folik asit, demir, kalsiyum, magnezyum gibi vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak, bebeğiniz gelmeden önce ona ideal ortamı sağlayacaktır.

 

               Anne olmayı planlayan kadınların hamile kalmadan önce beslenmeleri hem hamile kalmalarını kolaylaştırır hem de ilk haftalarda düşük riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu dönemde kesinlikle alkol, sigara gibi bağımlılık yapıcı maddeler kullanılmamalıdır. Bu hem hamile kalmanıza engel olabilir hem de düşük riskini artırır.

 

               Bu dönemde yağ ve şeker tüketimi azaltılmalı, yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Taze yeşil sebzeler, meyveler, somon gibi zengin besin değerlerine sahip gıdaların tüketilmesi son derece önemlidir. Tükettiğiniz gıdalar, kan değerlerinizi etkileyecektir. Gebelik öncesi değerlerinizin normal aralıkta olması elzemdir. Bunu sağlamanın yollarından biri de doğru beslenmedir.

 

               Hamile kalmak isteyen kadınlar sağlıklı beslenerek vücudunu hazırlamalı

               Kilolu annelerin hamilelik öncesi var olan kilolarını vermeleri önerilir. Bu konuda mutlaka bir diyetisyene danışılmalıdır. Hamilelik öncesinde kalsiyum depolamak annenin kemik sağlığı açısından önemli. Bu nedenle özellikle süt ve süt ürünleri yemek, yoğurt, peynir, kefir gibi gıdaları kah valtıda ve ara öğünlerde tüketmeye özen göstermek gerek. Hamilelik öncesinde de üç ana öğüne, iki veya üç ara öğün ekleyerek, ara öğünlerde kuru yemiş, meyve, kuru meyve, salata, yoğurt gibi sağlıklı gıdaların alımı arttırılmalıdır.

 

               Bebeğin sinir sistemi gelişiminde önemli role sahip folik asidin besinlerle alımı artırılmalıdır. Ispanak, brokoli gibi koyu yeşil sebzelerde folik asit bulunduğundan bu gıdaları tüketmek gerekir. Beyin gelişiminde önemli yeri olan Omega-3 için balık ve ceviz tüketimini arttırmalı, haftada iki kez balık yerken, her gün en az 2-3 ceviz tüketilmelidir. Bol bol su içmek de hamilelik öncesi sağlıklı vücut için gerekli. Demirin depolanması da sağlıklı kan yapımı için önemlidir. Bu nedenle demir açısından zengin gıdaların tüketimi arttırılmalıdır. Sağlıklı bir vücudun günlük hareket ihtiyacı da karşılanmalı, düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır.

 

               Eğer diyabetiniz varsa…

 

               Diyabet hamile kalmak için engel bir durum değil ancak hastalığın vücuttaki etkileri göz önünde tutularak bu durumu önleyici veya tedavi edici önlemlerin alınması, kan şekeri değerlerinin olabildiğince normal sınırlarda tutulması bebeğin sağlığı için çok önemli. Çünkü bebeğin 5-6‘ncı haftasında başlayan beyin omurilik gelişimi annenin kan şekeri düzeyinden etkilenir. Diyabet tedavisinde en önemli unsur olan beslenme tedavisine çok dikkat etmek, öğün atlamamak, doğru ve dengeli beslenmeye önem vermek gerekir.

YAZARLAR