Vaiz Bekir ÖZCAN


GENÇLİK GELİP GEÇEN BİR DÖNEM DEĞİL GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN BİR DÖNEMDİR


               Gençlik konusu hemen hemen her disiplinde son derece önemli bir konudur. Gençlik, toplumun geleceği ve ilerlemesi için hayati bir varlık olduğundan dolayı, İslam gençlerin sağlıklı ve doğ ru şekilde yetiştirilmesine büyük önem verir.

 

               İslam dininde gençlik, erken bir yaşam ev resi değil, aynı zamanda devam eden bir süreçtir. Bu süreç, doğumdan ölüme kadar devam eder. Kur'an-ı Kerim'de, genç olmanın fırsatlarla dolu bir zaman olduğu vurgulanmaktadır. Gençler, enerjilerini ve güçlerini doğru yönde kullanarak kendilerini ve toplumlarını dönüştürme imkânına sahip tirler.

 

               İslam, gençliğin kutsal bir zaman olduğunu ve gençlerin kendilerine yatırım yapmaları gerektiğini söyler. Bu yatırım gezip gününü gün et mek, kural tanmamazlık veya aykırı olmak, bencil davranmak değil, Allah'ın yolunda çalışmak, Kur'an öğrenmek, toplum yararına çalışmak ve İslam'a hizmet etmek gibi çeşitli şekiller de olabilir.

 

               Bununla birlikte, İslam dininde gençlik dö nemi aynı zamanda birçok zorluğa da sahiptir. Gençler, kötü arkadaşlar, lüks hayat ve cinsiyetlerini kontrol etme gibi pek çok başlığı aşmak zorundadır. İslam, gençlerin bu zorluklarla yüzleş melerine ve doğru yolu izlemelerine yardımcı olacak rehber niteliğinde örnek sahaber ve yönlendirmeler sunar.

 

               İslam peygamberi Hz.Muhammed'in (as) sahabesi olan gençler arasında henüz 15-18 yaşlarında Hazreti Ali, Zeyd bin Harise, Abdullah bin Ömer, Abdullah Bin Zübeyr, Abdullah Bin Hişam, Cafer Bin Ebii Talib, Abdullah bin Mesud, Zübeyir bin Avvam, Abdurrahman bin Avf, Sad bin Ebi Vak kas, ….gibi yıldız isimler bulunmaktadır. Hz. Nebi, genç sahabilerin eğitimine büyük önem verdi. Onlara İslami değerleri öğretti ve onların lider olacaklarına inanarak önemli vazifeler verdi. Kendi lerini dinleyen, anlayan ve değer verilen bu genç sahabiler, İslam toplumunun oluşumunda ve devamlılığında önemli bir rol oynadılar. İslam devletinin kurulması ve İslam'ın yayılması konusunda büyük bir fedakarlık göstererek birer kahraman oldular.

 

               En hayâtî kararlar gençlikte verilir. Çünkü gençler farklılıklara ve yeni gelişmelere ilgi duymada yaşlılara kıyasla daha elverişlidirler. Son za manlarda yapılan tespitler de bu fikri desteklemektedir. Buna göre gençler, yaşlılardan daha çok dîne ilgi göstermektedirler. İslâm’ın ilk yılların da ki bu gençler, hayatlarında ki en radikal kararı alarak Efendimize (as) tâbî olup İslâm uğrunda türlü cefâlara katlandılar.

 

               Sonuç olarak, gençlik İslam dininde çok önemlidir. Gençler, enerjilerini, güçlerini ve yeteneklerini doğru yönde kullanarak kendilerini ve toplumlarını dönüştürebilirler. İslam, gençlere doğ ru rehberlik ve yönlendirme sunarak onların iyi bir şekilde yetişmelerini ve topluma faydalarını artırmalarını sağlar. Gençler kurdukları sağlam temel sayesinde, yaşamları boyunca güçlü, sorum lu ve başarılı insanlar olacaklardır.

 

               Genç ve kendini genç hissedenlere selam ile..

YAZARLAR