İhsan KAYA / Harita Mühendisi


GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ İÇİN UYGUN YER BELİRLEME


               Günümüzde insan nüfusunun hızla artması bazı sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunlardan birisi de toprakların ve arazilerin verimli kullanılması konusudur. İnsan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için birim alandan elde edilen verimin arttırılması gerekmektedir. Aynı zamanda bir tesis ya da işletme kurulumu için en uygun yerler belirlenerek arazilerin yanlış kullanılması ve heba edilmesininde önüne geçilmelidir.

 

               Bir işyeri ya da tesis kurulumu için uygun yer belirlemek amacıyla Harita mühendisliğinin alt dalı olan CBS’ den yararlanılabilmektedir. 

               Örneğin zincir marketler yeni şube açacağı zaman ya da kurye firmaları yeni bir depo açacağı zaman uygun yeri belirlemek amacıyla CBS’den yararlanmaktadır. Yapılması istenen iş ile ilgili kriterler belirlenerek ve sonrasında da kriterlerle ilgili veriler toplanarak analizler yapılmakta ve analizler sonucunda da uygun yerler belirlenebil mektedir.

               Bu yazımız ilçemiz sınırları içerisinde Güneş enerji santrali kurulumuna uygun yerlerin belirlenmesini konu almaktadır. GES kurulumuna uygun yerlerin tespiti için akarsular, arazi kullanımı (tarım alanı, orman vb.), bakı, eğim, fay hattına uzaklık, Enerji hatlarına yakınlık, yollara yakınlık ve solar enerji miktarı (güneşin fazla olduğu yerler) gibi kriterler belirlenmiş ve bunlarla ilgili veriler toplanmıştır. Bu verilerle ilgili analizler yapılmış ve sonrasında her kriterle ilgili analizler önemine göre ağırlıklandırılarak çakıştırılmış ve GES kurulumuna uygun alanlar tespit edilmiştir. Buna göre pembe ile belirtilen yerler kuruluma uygun değilken koyu yeşil ile ifade edilen yerler kuruluma uygun bölgelerdir. Uygun yerler için koyu yeşil ile ifade edilen bölgelerin yoğun olduğu yerler tercih edilmelidir. 

YAZARLAR