İlknur BURSALI


Hava Bilgin ile Röportaj (Şehidimiz Murat Bilgin'in Annesi)


            Hava Bilgin Eylül 1937 doğumlu 4 oğlu, 4 kızı var. Toplam 18 torunu olan Hava teyzemiz torunun torunu gördü.Halıkent Gazetesi olarak düzenli aralıklarla yaptığımız şehit annesi ziyaretlerimizde Hava Teyzemiz köyde oturduğu için kendisine gidememiştik. Torunu Berna Demirci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Hasta ve Yaşlı Bakımı öğrencisi ondan öğrendim Hava teyzemizin şuanda Demirci’de olduğunu hemen birlikte bir program yapıp , ziyaret ettik. HavaTeyzemiz; yaptığımız ziyaretten çok mutlu oldu elbette ki bizler de çok mutlu olduk çünkü uzun zamandır bekliyorduk bu buluşmayı.Ziyarete torunu Berna Karataş ve arkadaşı Büşra ile beraber gittik. Şehit olan oğlu Mesut’tan, ailesinden, torunlarından bahsettik. Görüşme yaptığımız gün ve sonrasında çok etkilendim..Halıkent Gazetesi olarak düzenli aralıklarla yaptığımız şehit annesi ziyaretlerimizde Hava Teyzemiz köyde oturduğu için kendisine gidememiştik. Torunu Berna Demirci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Hasta ve Yaşlı Bakımı öğrencisi ondan öğrendim Hava teyzemizin şuanda Demirci’de olduğunu hemen birlikte bir program yapıp , ziyaret ettik. HavaTeyzemiz; yaptığımız ziyaretten çok mutlu oldu elbette ki bizler de çok mutlu olduk çünkü uzun zamandır bekliyorduk bu buluşmayı

  • Röportajı hazırlayacağım için Halıkent Gazetesi Kütüphanemizde yer alan şehitler albümünü sizlerle paylaşmıştım 2013 yılında Manisa Valiliği tarafından ilkbasıldığında tekrar inceledim,okudum şehitlerimizi yad ettim.İnternette o yıla dair araştırma yaptığımda ise karşıma çıkan baskın sayıları ve şehit sayıları o akşam gözümden hiç silinmedi.Tüm şehitlerimizin mekanları cennet olsun Allah ailelerine yakınlarına tüm sevenlerine sabırlar versin inşa Allah.Dilerseniz sohbetimizin detaylarını birlikte değerlendirelim.

 

Şehit Jandarma Onbaşı Mesut Bilgin 21.10.1971 yılında Demirci Yarbasan Köyüne doğdu.Mehmet Emin ve Havva’nın oğludur.İlkokulu Yarbasan İlkokulunda bitirdi.Askerlik görevini yapana kadar çiftçilik ile uğraştı.1991 yılında Hatay Serinyol’da askerlik görevine başladı.Hakkari Yüsekova Perihan Sınır Karakolunda görevdeyken 22.06.1992 tarihinde saat:04.30’da PKK örgütünün baskını sonucu çıkan çatışmada şehit oldu.Mezarı Yarbasan köyündedir.Ailesi maaş almaktadır.Şehit Jandarma Onbaşı Mesut Bilgin bekardır.Hakkari’de iç güvenlik harekatı sonrasında şehit olmuştur.

Hava Teyzeciğim ilk şehit haberini nasıl aldınız?

Ben köydeydim. Askerler büyük oğlum Mustafa’ya söylemişler zaten bizler çok korkuyorduk.O yıllarda terör çok fazlaydı.Mesut da Hakkari’de askerlik yaptığı için her gün korku içerisindeydik.Oğlumun terhisine 26 gün kalmıştı bizler ona kavuşacağımız günü beklerken şehit haberi geldi.O acının tarifi mümkün değil anlatılmaz.Şimdi her gün askerlerimiz için dua ederim ,onları vatanımızı milletimizi Allah korusun inşa Allah.Vatan sağ olsun.

Bizlere neler söylemek istersiniz?Bizlerin aracılığıyla iletmek istediğiniz bir isteğiniz var mı?

Terör bitsin istiyorum, askerlerimiz ölmesin analar ağlamasın.Sağ olsun Kaymakam Bey, Belediye Başkanı ,Askerlik Şube Başkanları her 18 Mart’ta,bayramlarda anneler gününde sık sık ziyaretime gelirler halimi sorarlar hiçbir sıkıntımız yok şuanda.Askerlerimizi görünce oğlum Mesut gelmiş gibi oluyor.

Ailenizden bahsedelim babalarını genç yaşta kaybetmiş çocuklarınız zor günler yaşamışsınız. Çocuklarınız nerede yaşıyor?

Çocuklarım sırasıyla Sayriye, Fadime, Mustafa, Ahmet, Bedriye, Ali, Mesut, Hamide Allaha emanet 8 evladım var. Biri şehit oldu. Sayriye SİRKECİ;iki çocuğu var Sedat ve Gülfer Demirci’de oturuyor.Fadime ÇETİN üç oğlu var. Metin, Cafer, Recep Yarbasan Köyünde yaşıyor. Mustafa BİLGİN ;Demirci Adliyesinde çalışıyor.Enes Emin,Nihal ve Ümmü Gülsüm adında üç evladı var.Torunum Enes Batman’da Özel Harekat Polisi olarak görevli şu anda.Ahmet BİLGİN;Demirci 4 Nolu Sağlık Ocağında çalışıyor.Onun oğlu 1994 yılında dünyaya geldiği için şehidimizin adını taşısın istedik adını Mesut koyduk.Mesut şimdi Van’da Özel Harekat Polisi olarak görev yapıyor. Allah onların yardımcısı olsun. Torunlarımı çok özlüyorum onlara her  gün dua ediyorum.Bir de Nesrin ve Zafer var.Kızım Bedriye KARATAŞ;Mesut öldüğünde Bedriye’m çok ağladı, yüreği dayanmadı.Her gün mezarına giderdik beraber ama o acımız hiç dinmedi.Demirci’de oturuyor iki çocuğu var.Berna ve Serhat ortaokul ve lisede okuyorlar.Ali BİLGİN üç çocuğu var Müjdat, Elçin ve Gülçin köyde oturuyor çiftçilik ile uğraşıyor.Torunlarım lise ve ortaokulda okuyorlar.Hamide SİRKECİ: İki oğlu var. Yarbasan köyünde oturuyor. Samet ve Sezgin adında. Çok şükür kalabalık ve birbibine bağlı bir aileyiz.Hep beraber bayramlarda toplanıyoruz.Önce Şehitliğe gidip Mesut’a dua ediyoruz, Kur’an-ı Kerim okuyoruz sonra evde gelen konukları ağırlıyoruz.Oğlumun adını taşıyan Yarbasan Köyü’nde bir çeşme yaptırdık.Köyün çıkışında bulunuyor Mesut BİLGİN Hayratı üzerinde şehit olduğu tarih yer alıyor.Yazın köyde kalıyorum.Şimdi de hafta sonları gidiyorum.Gelinimizi 44 yaşında kaybettim.Onu çok severdim mekanı cennet olsun inşa Allah.Torunlarımla birlikte olmak acımı biraz olsun hafifletiyor yoksa gidenin acısı özlemi hiç bitmiyor.

Anneler Gününüzü kutluyoruz Havva teyzeciğim biliyoruz ki sizler şehit annesi olarak  hepimiz için özel ve değerlisiniz.Nasıl geçiyor böyle özel günler eminim ki, çok zor Allah sabırlık versin inşallah.

Evet, özel günler zor oluyor her gün zor elbette ama televizyonlar, radyolar tüm çevremizde bir telaş var Mesut’umun anne demesini özlüyorum, onun sesini özlüyorum onun sevdiği yemeği yiyemiyorum ve evde yapmıyorum onu hep içimde yaşatıyorum. Mesut’um gitti torunum Mesut geldi şimdi polis oldu ona çok seviniyorum ama onu da özlüyorum kulağım hep seste telefon ederse o gün çok seviniyorum onunla konuşunca rahatlıyorum. Şehitlerin kanı yerde kalmayacak vatanımız emin ellerde. Oğlum Mesut vatanı uğruna şehitlik mertebesine ulaştı. Torunum Mesut vatanını korumak için şuanda görevini yapıyor vatanımız emin ellerde

Ablası Bedriye KARATAŞ anlatıyor: kardeşim Mesut çok canayakın, uysal, fedakar bir çocuktu. Yardımseverdi. En büyük hayaliydi asker olmak. Askerde onbaşı oldu.Mesut ilkokulu Yarbasan’da okudu onun emsali arkadaşlarını görünce hüzünleniyorum her zaman aklımızda hiç çıkmıyor ki zaten.Haberi aldığımızda mercimek biçimi zamanlarıydı biz köydeydik.Demirci’deki abime söylemişler. Abimi karakola çağırdılar,biz sonradan öğrendik.O günler çok canımız yandı çok zor günler geçirdik.Babamız yoktu 1987 yılında kaybettik.Yaylamız vardı,tütün dikerdik annemiz cahil 8 kardeşiz her şey kısıtlıydı anlayacağınız.Kardeşimin arkasından gidip ziyaret edemedik ki hiç.Şehidimizi almaya da gidemedik önce haberi geldi bir gün sonra şehidimiz geldi.Evimize büyük bir Türk Bayrağı asmışlardı. Beklemeye başladık ve Mesut’un bayrağa sarılı tabutu geldi. Tabuta sarılarak ağladım, ağladım… Mesut’u büyük bir kalabalığın katılımıyla şehitliğe defnettik. O günü hiç unutamam. Demirci’de askeri tören oldu çok kalabalıktı,ben kardeşimi son kez gördüm.O gün törende serilen kırmızı örtüsünü ben aldım.Üzerindeki bayrağı da bende saklıyorum.Komutanların anlattığına göre bir gün önce yanlarına sivil gelmiş ertesi gün pusu kurmuş karakolu sabaha karşı basmışlar.Kendisiyle beraber şehit olan 6 arkadaşı ile beraber askeri törenlerle Türkiye’nin 6 bölgesinde uğurlandılar.Gazetelerde PKK’nın yasa boğan saldırıları diye başlık atıldı.Bizler onun tezkeresini alıp dönmesini beklerken şehit haberini aldık.Şimdi Askerlik Şubesinin önünden bile geçsem içimden bir parçam kopuyor sanki.

Geçen sene Adana’dan askerlik arkadaşı kiraz zamanında köye geldi çayımızı içti bizimle sohbet etti. Mesut’u şehitlikte ziyaret etti.Düşünün askerlik arkadaşı o kadar yolu bizim için geldi öyle mutlu olduk ki her zaman ararlar Mesut’um gelmiş gibi oldu.Yine İstanbul’dan askerlik arkadaşları geldiler. Sık sık ararlar gelip şehitliğe uğrayıp dua ederler onların araması sorması bizleri çok mutlu ediyor.

O askerdeyken nasıl haberleşiyordunuz?

Mektup, telefon ile haberleşiyorduk. Köye ilk kez telefon köyde oluşturulan PTT ile geldi. Orada vardı evlerde bile yoktu o yıllarda. En son 10 iznine geldiğinde görüşmüştük kardeşimin omuzlarına elimi attım yolda yürüdük bize siz artık gidin gelemezsem hakkınızı helal edin demişti. En sevdiği yemek yoğurt ve pilavdır.Bizlere hatıra olarak yemeni getirmişti yengelerine ve ablalarına öyle de ince düşünceliydi kardeşim.Vatanımız sağ olsun

 

 

Fedakarlığın en yücesini anne ve babalar yapar. Şehitlerimiz de fedakarlıkta sınır tanımayan vatan evlatlarıdır. Şehit yakınlarının duyduğu acı, özlem ve hasret, aradan uzun yıllar geçse de azalmıyor. Özel günlerde acılar tazeleniyor. Peygamber efendimize komşu olan, bu vatan için, bu bayrak için canından vazgeçen her Türk ve Müslüman evladının koşarak gittiği şehadete kavuşan şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bütün annelerimizin, özellikle evlâtları bu vatan için şehit olmuş şehit annelerinin Anneler Günü’nü kutluyor, saygılarımızı sunuyoruz.

 

 

Örgütün 1985 -2008 yılları arasında gerçekleştirdiği baskınlar ve şehit sayıları şöyle:

Hakkâri’nin Çukurca İlçesi’nde 24 şehit verdiğimiz saldırı PKK’nın en kanlı dördüncü baskını...

25 Ekim 1985-Hakkâri-Serin Karakolu: 9 şehit
4 Ağustos 1991-Şemdinli-Samanlı Karakolu: 10 er şehit, 7 er kaçırıldı, toplam 9 yaralı
10 Eylül 1991-Hakkâri-Çobanpınar karakolu: 6 şehit
7 Ekim 1991-Hakkâri-Taşlıtepe karakolu:11 şehit
25 Ekim 1991-Çukurca’ya bağlı Çınarlı ve Çayırlı köylerindeki jandarma karakollarına 500 kişilik grupla saldırı: 17 er şehit
25 Aralık 1991-Şırnak-Dereler bölgesinde jandarma komando birliğine 250 kişilik grupla saldırı: 2 asteğmen, 1 astsubay, 6 er şehit
15 Mayıs 1992-Şırnak-Taşdelen karakolu 600 kişilik grupla baskın: 27 er şehit, 40 terörist ölü
26 Mayıs 1992-Hakkâri-Üzümlü karakolu: 15 şehit
22 Haziran 1992-Hakkâri-Perihan karakolu: 6 şehit
30 Haziran 1992-Şırnak-Betonpınar karakolu: 8 er şehit, 3 er kaçırıldı
20 Temmuz 1992-Hakkâri-Sivritepe karakolu: 10 şehit
10 Ağustos 1992-Siirt-Eruh-Dikboğaz karakolu: 6 er şehit, 9 er yaralı
17 Ağustos 1992-Diyarbakır-Tuzla karakolu: 7 er şehit
24 Ağustos 1992-Şırnak-Milli karakolu: 3 er şehit
30 Ağustos 1992-Şemdinli-Alan karakolu: 20 er şehit
13 Eylül 1992-Şemdinli-Aktütün karakolu: 25 şehit
29 Eylül 1992-Şemdinli-Derecik karakolu: 28 şehit
29 Eylül 1992-Şırnak-Ortaköy karakolu: 4 er şehit
24 Mayıs 1993: Yol kesen PKK'lılar Bingöl'de silahsız 33 askeri şehit etti
2 Temmuz 1993-Şırnak-Çelik karakolu: 16 er şehit
22 Temmuz 1993-Hakkâri-Kısıklı karakolu: 5 şehit
1 Ağustos 1993-Hakkâri-serbest karakolu: 10 şehit
10 Ağustos 1993-Bingöl-Sancak karakolu: 1 astsubay, 2 er şehit
23 Ağustos 1993-Iğdır-Sultantopu karakoluna 200 kişilik grupla baskın: 14 er şehit, 4 er kaçırıldı
25 Eylül 1993-Van-Kanalga karakolu: 12 şehit
23 Ekim 1993-Hakkâri-Kavaklı karakolu: 8 şehit
19 Kasım 1993-Hakkâri-Pirinçeken karakolu: 10 şehit
12 Aralık 1993-Hakkâri-Üzümlü karakolu :7 şehit
29 Aralık 1993-Siirt-Okçular karakolu : 1 astsubay, 4 er şehit
13 Ağustos 1994-Hakkâri-Ördekli karakolu :5 şehit
11 Eylül 1994-Hakkâri-Çağlayan karakolu:2 şehit

15 Haziran 1995-Şemdinli-Ortaklar karakolu : 15 şehit
4 Haziran 2007-Tunceli-Pülümür Kocatepe karakolu baskını: 7 şehit
21 Ekim 2007-PKK köprüyü havaya uçurdu, askerlere bomba ve roketatarlarla saldırdı: 12 şehit
10 Mayıs 2008-Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na PKK’lı grup saldırdı: 6 şehit


 

YAZARLAR