Necmi ÜNLÜ


HELAL - HARAMI BİLMEK

"... Biz her şeyden önce neyin helâl, neyin haram olduğunu bilmeliyiz. Ve yine bilmeliyiz ki, içimizden bizi haram olan yollara çağıran ses kötülükleri isteyen nefsin ve ona emirler veren şeytanın sesidir..."


               “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan gıdaların güzel ve temiz olanlarından yiyin, şeytanın peşine düşmeyin, zirâ şeytan sizin açık bir düşmanınızdır. O size ancak ve daima kötülüğü, çirkin işi ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi emreder.” 1

               Hepimiz bu dünyada bir sınavla karşı karşıyayız. Allah bir sınav eseri olarak bize bazı yiyecekleri haram kılmış, bazılarını da helâl kılmıştır. Haram kıldığı yiyecekler sayılıdır. Helâl olanlar insanın menfaatine olanlardır. Haram olanlar da zararına olanlardır. Yasağa karşı bir temayülü bulunan insan, kendi sağlığına zarar verdiğini bile bile haram olan yiyecek ve içeceklere yöneliyor. Allah her türlü içeceği helâl kılmıştır; sadece alkollü içecekleri, uyuşturucu çeşitlerini haram kılmıştır. Ama nedense birçok insan alkole yöneliyor. Hem Allah’ın yasağını çiğniyor, hem de sağlığını tehlikeye atıyor. Bu bakımdan insan her iki konuda da hesap vermekle karşı karşıyadır. Allah’ın yasağını niçin çiğnediğinin hesabı sorulacağı gibi, bir emanet olan vücut sağlığını iradesiyle bozmasının da hesabı sorulacaktır. Bu yüzden Allah’ın yasakladığı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, insana hem dünyevî hem de uhrevî faydalar temin ediyor. Bunun bilincinde olmak lâzım.

               Helâl yoldan kazanmak, helâl lokma yemek varken insanlar haram yollarla para kazanıyor. Bunu bir kazanç olarak düşünüyorlar. Faiz, rüşvet, dolandırmakla zengin olmanın acısı er geç çıkar. Bu dünyada da, ahirette de bunun bir cezası vardır. Üstelik hadis-i şeriflere göre haram lokma yiyen insanların duaları kabul edilmez. İnsanı helalı bırakıp harama sevk eden, şeytanın vesveseleridir. Şeytanın görevi helâl olanları terk ettirmek, haram olanlara yöneltmektir. Bunun için de bin dereden su getirir. Haramları süsleyip püsleyerek insanın karşısına cazip bir şekilde çıkarır.

               Biz her şeyden önce neyin helâl, neyin haram olduğunu bilmeliyiz. Ve yine bilmeliyiz ki, içimizden bizi haram olan yollara çağıran ses kötülükleri isteyen nefsin ve ona emirler veren şeytanın sesidir. Hele de bu sesin çevresinde şeytanın adımlarına, vesveselerine uyan insanlar da varsa, bu ses kuvvet bulur ve insan kısa bir süre içinde haram olan sınırların içinde dolaşmaya başlar.

               İkinci âyetin ifadesine göre şeytan insana daima fuhşu, kötülüğü, çirkin işleri emreder. Bizi Allah’ın rahmetinden uzaklaştırmak için çalışır. En büyük kayıp Allah’ın Rahmetini kazandıracak güzel ahlâk ilkelerinden,  Allah’ın emirlerinden uzaklaşmaktır. Bu kaybın yerine bütün dünya saltanatı bin sene bize verilse yine dolduramayız. Bu yüzden içimizden gelen sese kulak verelim. Ses bizi harama çağırıyorsa, hemen ondan uzaklaşalım. Bunu temin etmek için de Allah’ın emir ve yasaklarını hatırlayalım. Bu emirlere uyup yasaklardan kaçınmak suretiyle Allah’ın rahmetine kavuşacağımızı düşünelim. Ve hemen kötülüklerin kenarlarında dolaşıyorsak, o mevkii, o muhiti terk edelim. Bu arada euzü besmele çekmeyi, Felak ve Nass Sûrelerini okumayı da ihmal etmeyelim. Çünkü Kur’ân’da başka âyetlerde, şeytanın vesvesesine karşı, ondan Allah’a sığınmamız emrediliyor.

               Allah’ım sen bizleri, çoluk çocuğumuzu, ailemizi ve bütün Müslümanları senin rahmetinden kovulmuş olan şeytanın vesveselerinden muhafaza et.

               Âmin.

               DİPNOTLAR:

               1- Bakara: 2/168-169.

YAZARLAR