Dr. Nurullah ABALI


İçki Haram Mı, Değil Mi?

...“Hurma ağaçlarının ürünlerinden ve üzümlerden hem sarhoşluk veren içki hem de güzel rızık elde edersiniz...” (Nahl [16] 67). Bu ifadenin içinde bulunduğu ve 65. ayetten 69. ayete kadar olan ayetler grubu, yasaklar bildirmek değil, ibret vermek ile ilgilidir...


                Kur’an’da içkinin haram olup olmadığının açık bir şekilde belirtilmediği ileri sürülür. Bunun için de bu ayet delil gösterilir. Çünkü bu ayette içkinin kötü veya yasak olduğundan bahsedilmez:

                “Hurma ağaçlarının ürünlerinden ve üzümlerden hem sarhoşluk veren içki hem de güzel rızık elde edersiniz...” (Nahl [16] 67). Bu ifadenin içinde bulunduğu ve 65. ayetten 69. ayete kadar olan ayetler grubu, yasaklar bildirmek değil, ibret vermek ile ilgilidir.

                Bu iddia için ayrıca Nahl [16] 115 de delil getirilir. Oysaki hem bu hem de Bakara [2] 173’te “sadece bunlar” ifadesi yer almaz. Ayetteki “innema” kelimesi “sadece” değil, “şüphesiz” demektir. Ayrıca Hac [22] 30’da, “…size bildirilenler dışında kalan size helâl kılınmıştır…” ifadesi de delil getirilir. Oysaki ayetin Arapçasında konu, hayvanlarla ilgilidir.

                İleri sürülen bu iddiaların aksine Kur’an’a bütüncül bir bakışla bakıldığında hamrın haram olduğu kolayca görülecektir:

                “Sana hamr (sarhoşluk veren her şey) ve kumar hakkında soruyorlar. De ki her ikisinde büyük bir kötülük ve insanlar için yararlar vardır. Ama bunlardaki kötülük yararla rından büyüktür...” (Bakara [2] 219). Bu ayette de görüldüğü gibi Yüce Allah’ın bir şeyi yasaklamasının hikmetlerinden birisinin, zararının faydasından çok olduğu görülmektedir.

                Bu ayet ise diğer kötü şeylerden olduğu gibi içkiden de kaçınmak gerektiğini açıkça bildirmektedir:

                “Ey iman edenler! Hamr, tüm şans oyunları, Allah’tan başkasına kurban sunmak ve gelecek hakkında fal bakarak kehanette bulunmak şeytan işi bir pisliktir. Şu hâlde bunlardan kaçının / sakının; umulur ki ebedî mutluluğa erersiniz.” (Maide [5] 90).

                Yine utulmamalıdır ki ayetlerde geçen hamr kelimesi başta alkollü içkiler olmak üzere kişinin aklını örten yani akli ve ruhi dengesini bozan her türlü katı ve sıvı yiyecek ve içecekleri kapsamaktadır (Rağıb elIsfahani, Müfredat, 362). Dolayısıyla haram olan sadece içki değil, aynı kapsama giren uyuşturucu gibi insanların aklını örten her şeydir.

                Sonuç olarak Kur’an’a bütüncül bir bakışla bakıldığında hamrın (sarhoşluk veren her şeyin), özellikle Maide [5] 90 ile kesin bir şekilde yasaklandığı görülecektir.

YAZARLAR