Dr. Nurullah ABALI

Tarih: 26.08.2024 23:14

Kadın, Erkeğin Kaburga Kemiğinden mi Yaratılmış?

Facebook Twitter Linked-in

               “Ey insanlar! Sizi, tek bir nefisten  نَفْسٍ وَاحِدَةٍ yaratan, ondan  مِنْهَا  eşini  زَوْجَهَا  yaratan ve o ikisinden birçok erkek ve kadını üreten Rabbinize karşı takvâlı olun...” (Nisa [4] 1).

 

               Nefs-i vahide, ilk can, ilk cevher, ilk canlı (tek hücre, ilk organik bileşik) demektir. Nefs-i vahide ve eşi (zevc) mutlak manada oluşmuş insan değil, meselenin hücresel boyutu ile ilgili ifadelerdir. Yüce Allah o iki hücreden pek çok erkek ve pek çok kadın yaratmıştır (Ayrıca bkz. Zümer [39] 6). 

 

               Nefs-i vahide, Âdem olamaz. Çünkü yukarıdaki ayetteki nefs-i vahide hem dişil hem de belirsizdir (nekre, sözcükteki tenvin nedeniyle). Oysaki Âdem kelimesi hem eril hem de belirgindir (marife). 

 

               Yine ayetteki minha  مِنْهَا  [O dişilden] dişil olan nefs-i vahide kelimesine gittiği için dişildir. Nefs-i vahide ile Âdem kast edilmiş olsaydı, eril kalıp olan minhu  مِنْهُ  [O erilden] gelmesi gerekirdi (Ayrıca bkz. Hucurat [49] 13 [ذَكَرٍ وَأُنثىٰ]; Araf [7] 11 [كُم]; Fatır [35] 11 [أَزواجًا]).

 

               Sonuç olarak Kur’an’a göre erkek, neyden yaratılmışsa, kadın da ondan yaratılmıştır. Kur’an açısından baktığımızda kadının erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldığını söylemek mümkün değildir!

 

               Faydalanılan Eserler :

               İbrahim Sarmış, Rivayet Kültürü ve Olumsuz Kadın Algısı, 2. bsk., Düşün Yay., İstanbul 2011, s. 31, 34.

               İsmail Yakıt, Kur’an’ı Anlamak, Ötüken Yay., İstanbul 2005, s. 71.

               Mehmet Okuyan, Kıssalar Ne Söyler I Yaratılış ve Âdem, Düşün Yay., İstanbul Mart 2017, s. 75, 80, 84-86.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —