Necmi ÜNLÜ


KURBAN ADABI

"...Kurbanın ibadet niyetiyle kesilmesi gerekir. Ortaklaşa kesilen kurbana bütün ortakların ibadet niyeti ile katılmaları şarttır. Ortaklardan birinin et elde etme niyetiyle katılması diğerlerinin kurbanını geçersiz kılar..."


               Bir kimsenin kurban kesmekle mükellef sayılması için, Müslüman olması, yolcu olmaması ve belirli bir mali güce sahip (81 gr. Altın veya buna denk bir mal veya para)  olmasıdır.

               Dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilen hayvan türleri, koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Koyunun erkeğinin, diğerlerinin ise dişisinin kesilmesi daha faziletlidir.

               Koyun ve keçi sadece bir kişi için, deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir.

               Koyun ve keçi cinsinden hayvanların kurban olabilmesi için bir yaşını doldurması gerekir. Ancak, koyunun altı aylık iken bir yaşındakiler kadar gösterişli ise kurban olarak kesilebilir.

               Sığır cinsinden hayvanlar iki, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir.

               Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tamam, besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun düşer. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik mesela bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur.

               Kurban, bayramın ilk üç gününde kesilmelidir.

               Kurbanın ibadet niyetiyle kesilmesi gerekir. Ortaklaşa kesilen kurbana bütün ortakların ibadet niyeti ile katılmaları şarttır. Ortaklardan birinin et elde etme niyetiyle katılması diğerlerinin kurbanını geçersiz kılar.

               Kurbanlık hayvan kesim yerine incitilmeden götürülmeli, kesileceği zaman da kıbleye karşı ve sol tarafı üzerine yatırılmalıdır.

               Kurban bıçağı hayvana gösterilmemeli ve bıçak keskin olmalıdır. Sağ elimizle tuttuğumuz bıçakla hayvanı keserken “Bismillahi Allahü ekber” demeliyiz. Kurbanı vekilin kesmesi halinde kurban sahibi de orada ise besmeleye iştirak eder. Kurban kesen kimse Besmeleyi kasten terk ederse, hayvanın eti yenmez.

               Kurbanın eti üçe taksim edilip, bir parçasının kurban sahibi ve ailesinin, ikinci kısmın zengin bile olsa eş, dost ve akrabalarına hediye edilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakirlere dağıtılması gerekir.

               Ortak kesilen kurbanlar mutlaka eşit şekilde tartılarak paylaşılmalıdır.

               Kurbanlık hayvan kasaba kestirilmişse, kasabın kesim ücreti kurbanın eti veya derisiyle ödenmez.

               Kurbanlar uluorta meydanlarda kesilmemeli, belediyelerin göstereceği mezbaha veya kapalı, temiz yerlerde kesilmeli, kesim işlemi bitince çevre temizliği mutlaka yapılmalıdır.

               Fakirler kurban kesmeyip, kesenler de fakirlere dağıtmalıdır.

 

YAZARLAR