ALİ ÖZKAHRAMAN Demirci Akıncıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ( Foto Özkahraman)


Kuvayı Milliye Şehri: GÖRDES


 Dünyanın herhangi bir ülkesinde bir halı mağazasına girseniz -"Ben Türkiye'nin Manisa ilinin Gördes İlçesinin halısını istiyorum demeden sadece GÖRDES HALISI istiyorum demeniz yeterli. Motifleri, figürleri, düğümleri, yünü ve boyası haklı bir ün yapmıştır.

  1878 yılında meydana gelen Osmanlı Rus harbi tüm ülkeyi etkilediği gibi Demirci halkını da olumsuz etkilemişti. Arkasından çekirge afeti ve yangın felaketi müşkül durumda kalan halkın ekonomik sıkıntısını daha da artırmıştı.

Zor durumda halkın sıkıntısına çözüm bulmak için Demirci 'den Şeyh Hacı Nuri, Tortamışların Hacı Etem ve birçok kişi Gördes’e giderek halıcılık hakkında incelemeler yapmışlar. Bu temaslar sonunda halı boyacılığını ve dokuyuculuğu iyi bilen Hacıhamidey ailesi (ERTANLAR)toptan Demirci'ye getirilerek kendilerine halı tezgâhları ile boyahane temin edilmiştir. Demirci halkı bu aileden kurs alarak halıcılığı ve boyamacılığı öğrenmişlerdir. ALAKESE - BOYACIOĞULLARI Her Yönü Her Şeyi ile Demirci sayfa: 120
   Milli Mücadele yıllarında Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı bir müddet Gördes Kaymakamlığına vekâlet etmiştir. Bu zamanlarda Demirci Akıncı Müfrezelerinin oluşturulması başlamıştır. Büyük Gördes yangınından sonra Demirci’ye 1500 kadar Gördesli göç etmiş, Demirci’de Gördesliler zümresi oluşturmuşlar. Ensar - Muhacir olunmuş. Nişan törenleri Gördes’te olan Makbule Hanım’la Usturumcalı Halil Efe’nin düğünleri iki kuzu keserek ve helva yapılarak efeler arasında Demirci’de yapılmış. Umum Akıncı Müfrezeleri Komutanı Kaymakam İbrahim Ethem kendi lojmanını yeni evlenen çifte tahsis ederek bir süre Hükümet Konağında kalmıştır. Kaymakam İbrahim Ethem’in Makbule Hanım’a bir baba gibi yakın bir ihtimam ve şefkat gösterdiği rivayet edilir.

            Gördes kızı Şehit Makbule Hanım’ın aynı adı taşıyan meydanda at üzerinde tasvir edilmiş çok güzel heykeli vardır. O’nun yaşam öyküsünün ortaya çıkarılmasında büyük emeği olan 15 Kasım 2021 pazartesi günü vefat eden, bu gazete de uzun yıllar yazarlık yapan, entelektüel kişilik ve Gördes araştırmacısı Yurdun GÜVENEN ‘in kültürel mirasına ve efemeralarına sahip çıkılmasını temenni ediyorum. Yazılarında 2006 yılının Nobel ödüllü yazarı Orhan PAMUK’un Gördesli liğini de anlatmış. Ben Yurdun bey'le tanışamadım. Nurlar içinde uyusun.

            Cumhuriyetin ilanından sonra eski Gördes imarında, eğitiminde görev yapan Ethem (BÜKE) bey heyelan sebebiyle yerleşim yeri değiştirilen ve şimdiki yerine taşınan eskiGördes’te 13 yıl kadar Belediye Başkanlığı yapmıştır. Aynı görev Demirci’de Şıho Mehmet (ÜNLÜ) bey ile yürütülmüştür.

            2018 yılında kurulan Doğa ve Kültür Derneği çağdaş, ilerici Gördes'in aydınlık yüzü olmuştur. Gördes; Demirci’nin elinden tutmalı, Demirci; Gördes ‘in elinden tutmalıdır. Birçok Gördesli kızların Demirci’de okuyup öğretmen olduklarını biliyoruz. Demirci ana ocağıdır. Gördes’e gelin göndermişiz, Gördes’ten gelin almışız. Gördes - Akhisar yolu yapılırsa Demirci yolu da yapılmış olur, Demirci - Selendi yolu yapılırsa Gördes yolu yapılmış olur,Gördes - Demirci yolu yapılırsa Selendi yolu yapılmış olur.

Umum Manisa yöneticilerine; Bir gün istiklal ve Cumhuriyetimizi müdafaa mecburiyetine düşülürse hiç kuşkunuz olmasın ilk çoban ateşi Demirci, Gördes, Selendi dağlarında yakılacaktır. Çok geliyorsa bırakın bizleri. Kabul edilirsek; Balıkesir Vilayetinde, Kütahya Vilayetinde, Uşak Vilayetinde yeni ufuklara yelken açalım. 

   Bir de kendim izlediğim ancak hemşerilerime yüreğimin ildiği bir gösteri var: Mızrak Duruşlu Kadınlar. Gördesli Makbule ve kahraman Türk kadınlarının anlatıldığı müzikli gösteri. Pınar AYHAN ile Serra MENEKAY sunuyorlar. Ben Denizli Merkezefendi ilçesinde izlemiştim. Dileğim Akıncı torunlarının da izlemesidir. O da olur inşallah.   

YAZARLAR