Mustafa BAŞARAN


LGS YE GÜNLER KALA


               Sevgili anne ve babalar;

               Yaklaşık bir yıldır yoğun bir temponun son süreci olan sınava girme aşamasına artık günler kaldı. Sınav için yapılan çalışmaların meyvelerinin toplanması ve uzun bir dinlenme zamanı geldi. Bu zaman diliminde çocukların kaygılı ve stresli olmasını normal olarak karşılamalı ve onları kaygılandıracak davranışlardan kaçınmak gerekiyor. Anne ve babalar kendi kaygılarının çocuklara bulaşma ihtimalinin farkında olması gerekiyor.  Bundan dolayı çocuklar sınav ile ilgili konuşmadıkça onlara sınav konusunu açmayın. Sınavı çağrıştıran, sınava hazırlık sürecinin muhasebesini yaptıracak herhangi bir konuşma yapmayın. Sınava hazırlık sürecinde motivasyon önemli olduğu gibi sınavda aşamasında da önemlidir. Sınavdan önce yapılabilecek güzel küçük bir etkinlik öğrenciye iyi gelecektir. Sınavdan birkaç gün önce öğrencilerle birlikte yorucu ve ağır etkinlikler yapmaktan kaçının. Buna ek olarak  “ne olursa olsun sen bizim çocuğumuzsun’’ gibi sözlü mesajlar vermek yerine çocuğa güvenli dokunmak daha değerlidir. Çocuğunuz sınava girmeden önce çok fazla konuşabilir ya da hiç konuşmak istemeyebilir. Bu durumlarda çocuğu olduğu gibi kabul edin. Susuyorsa konuşturmak için çaba göstermeyin, sınavla ilgili konuşuyorsa susturmaya çalışmayın ya da konuyu değiştirmeye çalışmayın, onu anladığınızı hissettirin. 

               Sınav yaklaştıkça öğrencilerin düzenli bir yaşam sürmesi önemli olmaktadır. Buradan hareketle öğrencilerin beslenme ve uyku düzeni önem teşkil etmektedir. Düzenli uyku ve yerinde beslenme öğrencilerin sınav zamanındaki performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Bundan dolayı öğrencilerin sınavdan önce daha önceden yemedikleri besinleri almaması, beslenmede günlük alışkanlıkların dışına çıkılmaması önemlidir. Sınav sabahı hafifi bir kahvaltının yapılması, sınav zamanında da ihtiyaç duyulursa hafif atıştırmalıkların tercih edilmesi beslenme için yeterli olabilecektir. Sınavdan bir önceki gün uykuya dikkat edilmesi önemlidir. Bundan dolayı geç olmadan yatağa girmek ve uyumak gerekir. Bazı öğrenciler sınav heyecanıyla uyumakta zorlanabilir. Bu durumu normal karşılayın.

               Sınavda önce sözel bölüm sonra da sayısal bölüm sorularını çözecek öğrenciler iki bölüm arasında yaklaşık 45 dk ara vereceklerdir. Bu ara dilimi öğrencilerin ikinci bölümdeki performanslarını etkileyebilir. Bunun için öğrenciler bu molada ağır yiyecekler yememeli, sınav soruları üzerine diğer arkadaşlarıyla değerlendirme yapmamalıdır. 

               Sınav sonrası öğrenciler duygusal boşalmalar yaşayabilir, çocukların ağlamasıyla karşılaşmanız muhtemel olabilir. Bunun nedeni bazen sına vın kötü geçmesi olabilirken bazen de çocukların üzerinden büyük bir yükün kalkması da olabilmektedir. Bunların yaşanmasını normal olarak kabul edin. Öğrenciler sınav soruları hakkında konuşmak isterlerse bu konuda konuşulabilir. Sınavla ilgili konuşmak istemezlerse bu konuda baskı yapmayın. Öğrencilerin ne hissettiklerini anlamaya ve kabul etmeye çalışın.

               Sevgili öğrenciler;

               Önümüzdeki hafta sonu yapılacak olan sınavda hepinize başarılar dilerim. Bu yazıda sınav öncesi ve sınav anında sizin işinize yarayacak bazı önerilere yer verilecektir.

               - Sınav yaklaştıkça kaygınızın biraz artması normaldir. Kaygınız üzerinde düşünmeye ve kaygıyı yok etmeye değil kaygınızla birlikte hareket etmeye odaklanın, kaygınızın olması sizi başarısız yapmayacaktır

               - Sınavdan önce tekrar yapabilirsiniz, çok yoğun ve aşırı çalışmamak koşuluyla bazı konuların tekrarını yapabilirsin, son gün yeni ve zor bir konuyu öğrenmeye çalışmayın. 

               - Sınava bir gün kala sınavla ilgili evraklarınızı hazırlayın. Kimlik kartınızla birlikte kalemlerinizi, silginizi ve kalemtıraşınızı bir gün önceden hazırlayın.

               - Sınav günü mutlaka kahvaltı yapın. Sınav günü yapacağınız kahvaltıdaki gıdalar diğer günlerde yaptığınızdan çok farklı olmamalı. Unutmayın, vücudumuzda enerjiyi en çok kullanan organımız beyindir. Kahvaltı yapmadan sınava girmek, sınav esnasında dikkat ve odaklanma konusunda problem yaşamanıza neden olabilir. 

               - Sınav günü rahat elbiseler giyin ve rahat ayakkabı veya terlik giyin. Kıyafetlerinizi seçerken bir önemli unsur da hava sıcaklığı olsun.

               - Sınavınızın yapılacağı okula yarım saat önceden gidin. (sınavın birinci oturumu 09:30 da başlayacak olup saat 09:00 da okulda bulunmanız önerilir).

               - Sınava bir yakınınız ile gidin.

               - Sınavın yapılacağı okula gittiğinizde sınav hakkında konuşmanıza gerek yok, bununla birlikte iki sınav arasında birinci bölüm soruları hakkında konuşmanız sizi doğru olmayan düşüncelere itebilir. 

               - Sınav esnasında olumlu düşünün ve önünüzdeki soruya odaklanın, bir önceki soruyu ya da bir sonraki soruyu düşünmek odaklanmanızı engeller.

               - Sınava başlamadan önce heyecanlan manız normaldir ve bu heyecanı yok etmeye çalışmayın. Bununla birlikte hafif bir heyecan başarılı olmanızı engelleyecek bir faktör değildir. Bu süreçte lavabo ihtiyacınız varsa giderebilirsiniz.

               - Deneme sınavlarındaki tecrübelerinizi sınavda kullanın. Denene sınavlarında kullandığınız ve başarılı bulduğunuz taktikleri gerçek sınavda da kullanın. Yapamadığınız sorularda çok fazla zaman harcamayın, sürenizi verimli kullanmaya çalışın.

               - Kodlama konusunda dikkatli olmalısınız, kodlamaları sınav sonuna bırakmak yerine soruyu çözdükten sonra ya da sayfayı bitirdikten sonra optik forma geçirin.

               - Özellikle Matematik ve Fen Bilimleri sorularını zihinden yapmak yerine kalemle işlem yaparak çözmeye çalışın. İşlemleri zihinden yapman hata yapma riskini arttırır.

               - Sınav zamanında dikkatinin dağıldığını ya da odaklanma güçlüğü yaşıyorsanız 15 - 20 sn mola verip dinlenebilirsiniz.

- Sınav zamanında kaygılandığınızı hissederseniz ve bu durum sorulara odaklanmanızı engellerse nefes egzersizi yapabilirsiniz. Nefes egzersizi ağızdan nefes alıp, alınan nefesi burundan vermeyle yapılır.  Bu döngü yarım dakika devam eder.

YAZARLAR