Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Lipödem ve Beslenme


Lipödem, vücudun alt bölgelerinde (bacaklar, kalçalar) ve bazen kollarda da görülebilen simetrik yağ birikimine yol açan bir sağlık sorunudur. Bu durum, yalnızca estetik bir problem değil, aynı zamanda metabolik ve damarsal bozukluklarla ilişkilendirilen bir hastalıktır.

Lipödem, bazı belirtiler neticesinde fark edilir. Bölgesel ve anormal yağlanma haricinde; bacak ve kalça ağrısı, hassasiyet, ödem oluşumu ve bölgesel şişlikler ortaya çıkar. Lipödem bir hastalık türüdür ve obeziteye bağlı olarak görülebilir. Aynı zamanda genetik faktörler de lipödem hastalığına etki edebilir. Aile geçmişinde lipödem hastalığı olan kişilerde de ilerleyen süreçte bu hastalık ile karşılaşılması mümkündür.

Lipödem kadınlık hormonu olan östrojenle ilişkili genetik bir hastalıktır. Bu nedenle erkeklerde neredeyse hiç görülmez. Lipödem genelde dört evrede seyre-der. İlk aşamada bacaklarda düzenli ve pütürsüz kalınlaşma vardır. İkinci aşamada kalınlaşma ufak tefek kabarıklıklarla bera-berdir. Üçüncü aşama deride katmanlar ve lop lop kabarıklıklar oluşmaya başlar. Dördüncü ve son aşama ise artık sıvı birikiminin de eklendiği lenfödemle beraber giden lipolenfödem aşamasıdır.
Lipödemde Kaçınılması   
Gereken  Yiyecekler
Bazı gıdalar ve maddeler lipödemsemptomlarını kötüleştirebilir. Yüksek şekerli yiyecekler, şekerli içecekler, işlenmiş ve kızartılmış yiyeceklerin yanı sıra yüksek oranda tuz, doymuş yağlar ve trans yağlar sınırlandırılmalı veya bunlardan kaçınılmalıdır. Bu maddelerin alımını azaltmak, inflamasyonu ve lipödeme bağlı rahatsızlığın şiddetlenme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Lipödemde Bol Su 
İçmenin Önemi
Lipödemsemptomlarını yönetmek için yeterli su içmek şarttır. Lipödemde bol su içmek, lenfatik fonksiyonu destekler, su tutulmasını azaltır ve genel vücut fonksiyonlarına yardımcı olur. Vücudunuzun ihtiyaçlarını desteklemek için gün boyunca yeterli miktarda su içmeyi hedefleyin.

Porsiyon Kontrolü ve 
Dengeli Beslenme
Porsiyon kontrolü uygulamak ve dengeli öğünler tüketmek, kiloyu ve genel sağlığı yönetmenin anahtarıdır. Aşırı yemeyi önleyebilir ve lipödem hastaları için çok önemli olan sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir.

İltihap Önleyici Diyet
Antiinflamatuar bir diyet özellikle lipödemi olan kişiler için faydalı olabilir. Bu yaklaşım vücuttaki iltihabı azaltan gıdalara odaklanır. Örnek yemek fikirleri arasında buharda pişirilmiş brokoli ile ızgara somon veya karışık meyveler ve kuruyemişlerden oluşan renkli bir salata yer alabilir.

Takviyeler ve ilaçlar
Bazı kişiler, lipödemsemptomlarını yönetmek için bir sağlık uzmanının rehberliğinde diyet takviyeleri veya ilaçlardan yararlanabilir.

 

YAZARLAR