ALİ ÖZKAHRAMAN Demirci Akıncıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ( Foto Özkahraman)


MAKAM MI MEMLEKET Mİ?


01.07.1889 Zehra - Mehmet oğlu, Demirci doğumlu. ''Hilmi'' adında ağabeysi varmış. O'nun savaşlarda şehit olmasından olsa gerek soyadı kanunu çıkıncaya kadar Mehmet Hilmi Bey diye anılmış. 1935’den sonra ÜNLÜ soyadını almış ve Mehmet ÜNLÜ olmuş. Halk arasında ''Şıho Mameda'' ya da ''Şıho'' diye anılmış.

 

               Millî Mücadele zamanında bütün Demircililer dişi ile, tırnağı ile, canı ile, kanı ile Demirci Akıncıları muharebelerine gizli ya da aşikâr girmişler, vazife almışlar veya yardım etmişler. Demirci Akıncılarına iane ve iaşe temin eden Demircililer: Akayların Hacı Mustafa, Köylüce köyünden Osman ÜNLÜ, Sayık Köyünden Hacı Molla ve Demirci'den Beyliklerli Mehmet Ağa ve  Şeyhoğlu Mehmet ÜNLÜ en önde yer almışlar.  (Her yönü her şeyi ile Demirci, ALAKESE-BOYACIOĞULLARI sayfa: 71)

 

               Mehmet ÜNLÜ, Millî Mücadele zamanlarında Demirci’nin en varlıklı eşrafından biridir. Küçükoba ve Eskihisar köyünde çiftliği varmış. Demircili gençleri örgütlemiş ve onlarla birlikte Yunan’la mücadele eden dağdaki müfrezelere çeşitli yardımları olmuş. Bu yardımlar  gece dağa yaya olarak, eşyalar sırtta taşınarak yapılır. Yunan askerleri ile ilgili bilgiler de verilirmiş. Para, yiyecek, giyecek, içecek, mermi, nal, mıh gibi ihtiyaçlar karşılanır. Hatta Demirci’den nalbant götürü lüp, müfrezelerin atlarına nal çaktırılırmış. (Bknz.08.Ocak 2020 tarihli Halıkent Müstakil Bölge Gazetesi Sezai EREN sayfa: 4)

 

               İbrahim Ethem AKINCI Malatya Valiliği (1936) zamanında Akıncılık günlerinden arkadaşlarını ziyaret etmek için Demirci'ye gelmiştir. (Bknz. "Demirci'nin “O” anları" arka kapak fotoğrafı. Üstte)

 

               1890 - 1980 arası yaşamış yol arkadaşlarından bazıları: Ahmet Edip AKIN, Naci AKIN, İzzettin ÖZKUL, Sadık ÖZKUL, Halil TÜZÜNER, Mustafa TÜZÜNER, Rüştü Ertuğrul OKAY, Fuat SAATÇİ, Şerif BOZATLI, Ali Natık AKYOL, Tayyar EGELİ, Hüseyin GÜNGÖR, Hamdi GÜRSOY, Emin Fahri AKSOY, Ahmet AYSAN, Kazım AYSAN, Hüseyin BİLGİN, Mustafa BURSALI, Şevket DÜLGE, Talat DÜLGE, İsmail ALSAN, Salih ÜNCÜ, Naci AYEN, Edip ERCAN, Mustafa ERCAN, Hasan ÖNDER, Kamil TÜRKMEN, Nuri ÖZKAN, Nuri ERTAN, Hüseyin BEK, Hilmi DİLİBALLI, Mehmet Arif DOĞRU, Ekrem İZMİROĞLU, Mehmet ÖRNEK, Nurullah DOĞRUEL, Ali Rıza EREN, Ahmet Şükrü EREN, Esat GENÇTUĞ, Rıza ŞEKERCİOĞLU, Şerif ORHUN, Nurettin KELEM, Nuri ERSİN, Hüseyin ERSİN, Cemal ALTINÖZ, Haydar ÇAĞLAYAN, Fahri KAHRAMAN, Ali AKAR, Mehmet SAKIZ, İbrahim POYRAZ, Hüseyin BİLAÇEROĞLU, Ali Rıza BAŞBUĞ. Ve öğretmenler, Ve devletin prensleri kaymakamlar, Ve memurlar, Ve idareciler.

               İlk eşi Mertoğullarından, Hacıhasan kızı Nefise Hanım’dan bir oğlu ve beş kızı olmuş. Turgut, İsmet, Nimet, Hikmet, Sabahat ve Sevim. Gelini yani Turgut'un eşi Fuat SAATÇİ’nin kızı Yaşar SAATÇİ ÜNLÜ Demirci’nin efsane öğretmenlerinden. Yaşar - Turgut çiftinin üç kızları var. Nefise, Asuman ve Feza. Birinci kız İsmet, Edip ERCAN'la evli. Suna, Yücel, Nejat çocukları. İsmet ölünce, ikinci kız Nimet'in de eşi Rıza ölünce, eniştesiyle evlendiriyorlar. Nimet'in ilk eşinden çocuğu Akın. Üçüncü kız Hikmet.. Başöğretmen Numeno Halil TÜZÜNER'in kardeşi Mustafa TÜZÜNER ile evli. İki oğlu var: Özcan♥ve Zafer. Özcan, Halil amcasının oğlu Gültekin'le aynı kaderi (trafik kazası) paylaşmış. Dördüncü Sabahat.. Sabahat - İbrahim çiftinin çocukları; Çetin, Tülin ve Sevin. Beşinci kız Sevim.. Sevim-Mehmet çiftinin  çocukları; Kâmil ve Hasan♥.. (Hasan ♥ benim Muammer dayımın damadıdır.)

 

               Çok partili demokrasi denemelerinde 1946 yılında yol arkadaşları ile yolları ayrılmış. Hürriyet Yolcuları ve Demokrat Parti ''Yeter Söz Milletindir'' diyerek 14 Mayıs 1950’de iktidar olmuş.

 

               Ve yangın.. 24 Ağustos 1950 perşembe günü çıkan yangında memleketin yarısı  yanmış. "Memleketim hükümetten daha iyi hizmet alsın" diye Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanı Mehmet ÜNLÜ  istifa etmiş . "İktidar Partisi ile yerel belediye başkanı aynı partiden olsun" diye yeniden yapılan seçimlere Cumhuriyet Halk Partisi katılmamış. Demokrat Parti Meclis Üyeleri hepsini  kazanmış. Tüm meclis üyesi toplanarak aralarından "Sen imar işlerinden anlarsın" diyerek Nurullah Doğruel'i Belediye Başkanı yapmışlardır.    

               Diğer Meclis Üyeleri : İhsan ŞEN, Nurettin TÜFENKÇİ, Memduh ÇAKMAKOĞLU, Edip ERCAN, Selahattin DOĞRUYOL, Mehmet Ali  YAMAN, Hüseyin ŞENAT, Mehmet ÖRNEK, Ahmet Edip AKIN, Hüseyin GÜNGÖR, Nurettin KELEM, İbrahim BATMAZ. Demirci Yangınıyla ilgili T.B.M.M. 'nde 5762 numaralı 9 maddelik özel kanun çıkarılmış. Demirci tarihinde  iki defa Cumhurbaşkanı ziyareti var. İkiside Celal BAYAR. Biri yangından hemen sonra 29 Ağustos 1950 de; geçmiş olsun ziyareti, İkinci ziyaret üç yıl sonra 26 Ağustos 1953 de yapılan çalışmaları tetkik etmek olsa gerektir. (Bknz. "Demirci'nin “O” anları" sayfa: 129-130)

               Ali "ne yapıyorsun? birçok isimler yazmışsın'' diyorsanız. Hepsini fotoğraflardan tanıyorum. Benim için hepsi Demirci sevdalısı  bir Kahraman, Gazi, Şehit gibi. Yaptıklarıyla,eserleriyle durup  durup selam vermeyi hakediyorlar. Selam Olsun hepsine.

 

               Adamı boşuna 25 yıl belediye başkanı yapmazlar. Cumhuriyetle birlikte Cumhuriyet Halk Fırkasının kurulmasında çalışmış. Belediye başkanlığını üstlenmiş. Sadece 1929’da bir yıllığına Eyvahçıların Ahmet Şükrü EREN Bey’e başkanlığı devretmiş, sonra tekrar devralmış

 

               Cumhuriyet Halk Partisi Demirci Belediye Başkanı Mehmet ÜNLÜ ve yaya olarak yol yürüdüğü arkadaşları memleketin İmarında, Türk Ocağında, Halkevinde, Şehir Güzelleştirme Derneği’nde öyle çalışmışlar ki; Genç Cumhuriyet’in Demirci İlçesi diğer şehirlerden geri kalmasın diye. Ama bırakmıyor memleketimin yazısı. Bazen doğal afetler, bazen hayatın gerçeği ölüm, bazen coğrafya şartları, hep boynumuzu bükmüş.

 

               Mehmet ÜNLÜ (6 Ağustos 1961) aydın, dik duruşlu, çalışkan, sert mizaçlı  kişiliği ile Demirci'ye imzasını atmıştır. O'nu hiç unutmadan yaşatmak görevimizdir. 

               Hepsi nur içinde yatsınlar. 

 

Memleketim, memleketim, memleketim,

Ne kasketim kaldı senin ora işi

Ne yollarını taşımış ayakkabım,

Son mintanım da sırtımda paralandı çoktan,

Şile bezindendi.

Sen şimdi yalnız saçımın akında,

enfarktında yüreğimin,

Alnımın çizgilerindesin memleketim,

Memleketim,

Memleketim...

 

YAZARLAR