İlknur BURSALI


MAKİNA KİMYA HÜSEYİN ÇAMTEPE ORTAOKULU


            İlçemizin köklü eğitim kurumlarından olan Makine Kimya Ortaokulu eğitime başladığı ilk dönemlerinde Eski Okul Baraka Binaları ilçemizin güneybatı istikametinde olup, Çamlıca Mahallesi Kızılçağla Mevkiinde, Demirci –Salihli yolu üzerinde şehrin çıkış yolunun sağ  tarafında 5264 m2  düz bahçe üzerinde 2 parça bloktan oluşmaktaydı. Okulun tarihi 1969 yılında ilçede meydana gelen depreme  kadar  uzanmaktadır. De mirci yerleşim bölgesi olarak; 1970 öncesindeki yıllarda Atatürk İlköğretim Okulu ile son bulmaktaydı. 1969 yılının baharında ve yazında yaşanan Demirci ve çevresindeki şiddetli yer sarsıntıları ve depremler sonucunda yıkılan, hasar gören binalar yerine yeni yerleşim yeri oluşturulmuş, o zaman Demirci'nin kenarında olan Makine Kimya  ve Fatih İlköğretim çevresinde, devletçe yeni, tek katlı deprem evleri ile bu okullar inşa edilmiştir.

   

            Deprem sonrası Makina Kimya Enstitüsü Kurumu; ilçemizin Kızılçağla Mevkiine prefabrik olarak 6 derslik ve idare binaları yaparak; 1971 yılında eğitim öğretime başlamış, çeşitli zamanlarda devlet, vatandaş katkılarıyla yeni ilaveler de yapılarak 15 derslikli  Makina Kimya İlköğretim Okulu doğmuştur.

 

            İlçemiz esnaflarından rahmetli Hüseyin ÇAMTEPE'nin yardımlarıyla yeni okul binası yapılması amacıyla  binanın bir bölümü 2003 yılında  yıkılmış  ve 2008 yılı Mayıs ayına kadar  7 derslikte ikili öğretim yapılmıştır. 21 Mayıs 2008 de 17 derslikli  yeni okul binasının eğitim öğretime açılmasıyla tekrar normal öğretime dönülmüştür.

Geçmişten günümüze kadar uzanan bu süreçte bizler de okulumuzu ziyaret ettik ve günümüzdeki değişimlerini siz değerli okuyucularımız için okul müdürümüz Süheyla COŞAR’ın yardımlarıyla değerlendirmeye çalıştık. Okulumuz şu anda 18 derslik, 25 öğretmen 189 öğrencisiyle eğitime devam ediyor. Makina Kimya Hüseyin Çamtepe Ortaokulu 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde yenilenen vizyonu ile öğretmenleri, öğrencileri, velileri ile birlikte başarıya ulaşmak için büyük çaba sarf ediyorlar.

 

            Okul Müdürü Süheyla COŞAR ve öğretmenlerin ilk çalışması velileri bir araya getirip ön çalışma hazırlamak oldu. Öğrencilerin eğitimdeki başarılarındaki en büyük etken aile olduğu için her öğrencinin kapısı çalındı aile ziyaretinde bulundular. Okumadığın gün karanlıktasın sözünden hareketle ilk çalışmaları okul kütüphanesini yenileyip daha donanımlı hale getirmek için kampanya başlatarak çevreye duyurdular. Her il ve ilçeden kitap dostları  okulun kampan yasına destek verdi kampanya amacına ulaştı. 1000’e yakın kitap toplanarak öğrencileriyle buluştu. Dernekler, vakıflar ve belediyelerden destek alan okulun kütüphane açılışının en kısa zamanda yapılması bekleniyor. Okulun konumu ve binanın en gözde bölümüne Atatürk portresi yapılarak milli bilinç yaşatıldı.

 

            Teknolojinin her öğrencinin araştırabileceği öğrenmeyi etkin kılacağı bir şekilde kullanabileceği Bilişim Teknolojileri sınıfı yenilendi. Öğrenciler kodlama öğrendi, araştırarak üretebilmenin mutluluğunu yaşadılar. Fen Bilimleri Sokağı oluşturuldu. Resimleri çizerek okulumuzu daha da güzelleştiren Görsel Sanatlar Öğretmeni Gülnur KAYA’nın da emeğine sağlık diyoruz.

 

            Öğrencilerin teneffüste verimli vakit geçirmeleri, Beden Eğitimi derslerinde kullanabilmeleri için bahçeye çizilen oyun alanlarıyla okulu güzelleştirdiler. Tüm bu çalışmaları okul, öğrenci veli işbirliği içerisinde büyük bir özveriyle gerçekleştirdiler. Öğrenmeyi günlük yaşama alabilmeleri için sınıf, koridor ve bahçe duvarlarına Görsel Sanatlar dersinde öğrenciler öğretmenleriyle resimler çizdiler. Okulun her alanına öğrencilerin sevgisini, emeğini yansıttılar. İngilizce Sokağı oluşturan öğrenciler teneffüste eğlenerek eğitsel çalışmalarda bulunmaya başladılar. Elbette ki başarı da kendiliğinden gelmeye başladı. Manisa’da Her Yerde İngilizce Projesi kapsamında başlatılan ilçemizde gerçekleştirilen Manisa Score in Kahoot  yarışmasında 7. sınıflar kategorisinde ilçe üçüncüsü, 6. sınıflar kategorisinde ilçe ikincisi oldular.

 

            İzmir Kitap Fuarına gezi düzenleyen okulda aralarında belki de ilk kez kitap fuarına giden öğrencilerin geleceğe dair umudu oldular. Kütüphane ziyaretlerinde bulundular.

 

            Okulun öğrencilerin güvenliği için tekrar bir düzenleme yapılarak pencerelere parmaklıklar takan, bahçe korkuluklarını kalorifer borularını, kamera sistemini yenileyen okul; ön ve arka bahçeyi de aydınlatacak jeneratör takıldıktan sonra daha bir aydınlık hale getirerek güvenli bir alan oluşturulması sağlandı.

 

            Doğayı korumayı, çevre bilincini vermeyi amaçlayan öğretmenler; öğrencileriyle okulun bahçesine ağaçlandırma çalışması yaptılar. Bahçedeki ağaçların bakım ve budama işlerini hep birlikte yaptılar.Yardımlaşma ve dayanışma kampanyaları ile her öğrenciye manevi bilinç kazandırılan okulda empati kurarken birlik ve beraberlik duygularını güçlendiriyorlar.

 

            Her alanda yenilenen okulda öğrenciler sportif faaliyetlerdeki başarılarını artırmak için yapılan bocce sahasında oynayarak öğreniyorlar, kendilerini geliştiriyorlar.

 

            Okulumuz evimiz sınıfımız odamızdır diyerek sınıflardaki perdeleri yenilediler. Eskiyen sınıf içi askılarını yine hep beraber yenilediler. Okulun, sınıfların boyama ve güzelleştirilmesine ayrı bir özen gösterdiler.

 

            Tarihi kültürel ve eğitsel geziler düzenleyerek öğrencilerin çalışmalarında verimleri ve başarıları artırıldı. Oğuzhan Eğitim Kurumlarına okul gezisi ve tanıtım yapıldı. Çevre ilçelerdeki Fen Liseleri ziyaret edildi. Öğrencinin hedeflerine ulaşabilmeleri için motivasyon destek eğitimleri verildi. Tüm bu çalışmaların sonucunda her sabah okula daha bir istekle giden öğrencileri için geleceğe dair başarılarıyla ülkesine, memleketine değer katacak nesiller yetiştiriyorlar ve yetiştirmeye de devam edecekler. Hüseyin Çamtepe Makine Kimya Ortaokulu idaresine, öğretmenlerine, öğrencilerine eğitim hayatlarında başarılar diliyoruz yenilenen vizyonuyla eğitimdeki başarısının öğrenci sayınsının her geçen gün artarak devam etmesini diliyoruz.

 

                                   İLKNUR BURSALI

                                   SEVGİ KÖPRÜSÜ

 

 

YAZARLAR