Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Mevsimsel Beslenme


               En basit şekilde tanımlamak gerekirse mevsimsel beslenme, doğanın kendi akışında, yaşanılan coğrafyada yetişip olgunlaşan mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek olarak ifade edilebilir.Herhangi bir meyve ya da sebze, bulunduğumuz coğrafyanın uzağında, o bölgenin mevsiminde yetişse dahi mevsimsel gıda sınıflandırmasına dâhil edilemez. Mevsimsel gıda, yerel üreticilerden satın alınan mevsim sebze ve meyvelerini ifade eder.

 

               Neden mevsimsel beslenmek gerekir?

               • Mevsim besinleri daha lezzetlidir. Çünkü tamamen olgunlaştıklarında hasat edilirler.

               • Daha çok besin öğesi içerirler. Yiyecekler mevsimsel olarak hasat edildiğinde tamamen gelişmiş olurlar. Yani vitamin ve mineral içeriği açısından daha zengin olurlar.

 

               • Çevreye duyarlı beslenme anlamına gelir. Mevsim besinleri, çoğunlukla insan müdahalesi olmadan olgunlaşır. İlaç ya da genetik değişiklik gerektirmez. Ayrıca uzak mesafelerden taşınmadığı için ve daha az ambalaj malzemesi kullanımı ile çevrecidir.

               • Yerel üreticinin desteklenmesi anlamına gelir. Mevsimsel beslenme, yerel üreticilerin ürünlerinin tüketilmesi anlamına geldiğinden faaliyetlerin ve iyi gıdaya erişimin sürdürülebilir olmasına katkı sağlamış olunur

               • Daha ucuzdur. Tasarruflu beslenmek istiyorsanız kesinlikle mevsim sebze ve meyvelerini takip edin. Ulaşım maliyetinin az olması, tarımsal süreçlerin daha ucuz ve basit olması gıdaların daha erişilebilir fiyatlarda satışa sunulmasını sağlar.

 

               Mevsimsel beslenme alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olacak öneriler

 

               • Mevsiminde olmayan hiçbir yiyeceği tüketmeyin. Çok sevdiğiniz ancak sezonu çok kısa olan çilek, vişne, kiraz, kapya biber, lahana, bamya gibi meyve ve sebzeleri mevsimi dışında da tüketebilmek için reçel ve turşu yapımı, kurutma, dondurma gibi saklama yöntemleri hakkında bilgi edinin.

               • Özellikle meyve ve sebze alışverişleriniz için süpermarketler yerine mahallenizde bulunan manavları ya da semt pazarlarını tercih edin. 

               • Kendi besinlerinizi kendiniz yetiştirin. Balkonunuzdaki saksılarda ya da bahçenizde çilek, domates, salatalık, biber, patlıcan, taze soğan, taze sarımsak, lahana, pazı, yeşil fasulye, patates gibi pek çok meyve ve sebzeyi kolaylıkla yetiştirebilir, mevsiminde tüketebilirsiniz.

 

               Mevsimlerine göre başlıca sebze ve meyveler

 

               İlkbahar Besinleri: 

               Enginar, Bakla, Kuşkonmaz, Fasulye, Sarımsak, Semizotu, Mantarlar, Bezelye, Turp

               Yaz Besinleri: 

               Kayısı, Avokado, Salatalık, Patlıcan, Şeftali, Kiraz, Erik, Domates, Karpuz, Kabak

               Sonbahar Besinleri: 

               Elmalar, Pancar, Dolmalık biber, Brokoli, Havuçlar, Marul

               Kış Besinleri: 

               Brüksel lahanası, Lahana, Pırasa, Yer elması, Kereviz, Portakal, Limon, Ispanak, Brokoli, Karnabahar, Şalgam, Kış kabağı

YAZARLAR