Mustafa KAYA


MUTLU VE UMUTLU


               Mutluluk kavramı, hep göreceli bir kavram olarak bizlere açıklanır. Eskiler huzur derlerdi ellerini açtıklarında. Şimdilerde “mutlu musun?” sorusu her birimizin yaşantısını özetliyor. Tercihimizin ne olduğunu bilemem ama; “huzurun daim olsun ! ” cümlesinin içeriğindeki duayı ve huzur kelimesinin muhtevasındaki genişliği, “ mutlu musun ?” sorusunun sığlığına ve soğukluğuna ben tercih ediyorum. Şöyle ki huzur kelimesinde para, pul, mal, mülk ve bu gibi maddi değerleri üstün kabul eden anlayış yok. Onun yerine yarı açta olsa gülümsemeyi becerebilen belediye otobüsünde seyahat etse bile şakalaşmayı becerebilen ve nihayetinde şükrü vazife bilen bir anlayış yatıyor. Halbuki; mutluluk kavramı daha ziyade - egemen kültürün etkisi ile olsa gerek- geçici, uçuveren ve tamamen hazza dayalı bir anlayış barındırıyor. Bu arada uyarayım: bu iki kavram bana bunları anlatırken, size farklı anlatılarda bulunabilir. Birazda anlayış meselesi der geçerim.

 

               Geçenlerde Türkiye’de yaşayan yurdum insanları ile ilgili bir anket yayınlandı. Anket birçok konu da birçok maddeyi barındırıyor. Aslından anket incelendiğinde önemli sosyolojik verilere ulaşılabiliyor. Ama biz öyle çok uzun uzadıya inceleyecek değiliz. Dikkatimi çeken noktalara temas edecek üstüne hafif tuz serpeleyeceğiz.                               Önce bilgileri sunayım:

               1. Türkiye’de kadınlar daha mutlu. % 52.7 kadın kendini mutlu hissederken, % 46.5 erkek te mutlu hissediyor. 

               2. Evliler, evli olmayanlardan daha mutlu. Evli olanların yüzde 54.5 mutlu iken evli olmayanların yüzde 40.4 kendini mutlu hissediyor. 

               3. Yaş kategorilerine göre en mutlu olanlar 65 yaş ve üzeri olanlar. 65 yaş üstü insanımızın yüzde 57.7’si mutlu iken en düşük mutluluk oranı 18-24 yaş grubu olarak tespit edilmiş. 

               4. Mezuniyete göre en mutlu insanlarımız, ilkokul mezunu olanlar, oran : % 52.7

               5. Bireylerin mutluluk kaynağı yüzde 67.6 ile ailelerinin olduğunu bildiriyor insanımızın. 

               6. Hizmet sınıfı olarak en yüksek memnuniyet oranı yüzde 75.1 ile asayiş hizmetlerinde. 

               7. En son olarak bizi iyimserliğe iten önemli bulgu halkımızın 100 kişisinden 64.8’i geleceğinden umutlu. 

 

               Daha ayrıntılı bulgular var ama ben genel manada bizim ilgilenmemiz gerekenleri buraya aldım. Her maddeye küçük yorumlar yapayım istiyorum. Ama yarı şaka – yarı ciddi olsun. Başlayalım : 

               1. Anket, kadınlar daha mutlu diyor. Çünkü kadınlar insanlık tarihinde olmadığı kadar ön plandalar bu asırda. Evlerin de, devletlerin de, milletlerin de ön planında kadınlarımız var. İnsanlar lider olurlarsa tabi mutlu olurlar. Ne dersiniz ?

               2. Evliler, evli olmayanlardan daha mutlu diyor anket. Ya bizi kandırmışlar ya da kendilerini ankete muhatap olanlar. İşin şakası bir yana evlilik ve çocuk sahibi olmak çoğunlukla mutluluk veriyor insanlara. Boşanmalar, geçen yıllara göre artış göstermeye devam etse de, evlilik, hem kadına hem erkeğe psikolojik, ekonomik ve sosyolojik artı sağlıyor. Ve bence evlilik ve çocuk; var olmayı anlamlı kılıyor. 

               3. 65 yaş üstü olanlar çok mutlu diyor, anket. O saatten sonra mutsuz olsan ne fayda var. Bari son yıllarımızda mutlu gözükelim diyor insanımız. İşin şakası; bence 65 yaş üstülük, dinginliği, görmüş geçirmişliği, ölüme yaklaşmanın verdiği kabulleniş ile kaybetmeme korkusunu aşılıyor insanlara. Yoksa bu emekli maaşları ile mutlu olmak zor olsa gerek !

               4. Anket, ilkokul mezunu olanlar daha mutlu diyor. Ne şakası ne ciddiyetli yorumlar yapmak çok da mümkün değil bu maddede. Kaç tane ilkokul mezunu buldunuz da bu soruları sordunuz bu veriye ulaştınız. 

               5. Bireylerin mutluluk kaynağının aile olarak ankette sonuçlanması açıkçası çok ta garip gelmedi bana. Bizim toplumumuz aile ile var olur, aileler ile toplum olur. Yıllardır bozmaya ÇALIŞTIKLARI aile kavramını hâlâ bozamamışlar demek ki. Bu arada, kadınların özellikle evli kadınların ailelerine olan bağlılıklarının erkeklerin ailelerine olan bağlılıkları ile kıyas kabul etmeyecek şekilde kadınlar lehine fazla olduğunun tespitini de ben yapıvereyim. Evli erkekler anladınız beni değil  mi ?

               6. Hizmet sınıfı olarak asayiş hizmetinde olanların daha mutlu olduğunu söylüyor anket. Bu kadar strese rağmen mutlu olmalarından da ben mutlu oldum. Kendileri için; ayaklarına taş değmesin duasını yapayım, Allah huzurlarını daim kılsın!

               7. % 65’imizin gelecekten umutlu olması en iç açıcı bulgusu bu anketin. Amerika, Avrupa derken oralardaki insanlara özenirken ülkemizin insanının yüzde 65’nin gelecekten umutlu olması beni mutlu etti. Ama bütün bunlarla beraber ülkemizin huzuru ve mutluluğu daim olsun diyeyim de her iki kavramı da kapsamış olalım. 

 

                Kalın sağlıcakla.

YAZARLAR