Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Negatif Kalori Etkisi Nedir ?


Negatif kalorili yiyecekler, besinin içerdiği kalorinin aynı besini sindirirken vücudun harcadığı kaloriden daha düşük olduğu yiyeceklerdir. Yeterli ve dengeli bir diyette, katabolik etkisi yüksek gıdalarla beslenmek aç kalmadan, sağlığı koruyarak kilo vermeye yardımcı bir beslenme yaklaşımıdır. Negatif kalorili besinler çoğunlukla sebze ve meyve grubu yiyecekleri içermektedir.

Kalori, vücudun gerektiği gibi çalışabilmesi ve hayatta kalabilmesi için ihtiyaç duyulan enerji birimidir. Besinlerden gelen kaloriler iki kategoride sınıflandırılır: Boş kaloriler ve negatif kaloriler. Rafine şeker ve fastfood gibi yiyeceklerden gelen kaloriler ilk gruba örnek olup bunlar tüketildikle-rinde vücuda oldukça fazla miktarda kalori girişi olmasına rağmen hiçbir besin değeri içermezler.

Negatif kaloriler ise yüksek lifli veya düşük glisemik indeksli besinlerden gelir, kilo alımı bu besinleri tüketerek çok zor gerçekleşir. Bu besinlerin elbette ki belli bir kalori değeri vardır. Ancak bu yiyecekleri sindirmek için doğal olarak içerdiklerinden daha fazla kalori yakmak gerekir. Besinleri iyi çiğnemek negatif kalori etkisini arttırır. Ayrıca soğuk su da metabolizma arttırıcı etki gösterir.

Katabolik besinleri tüketmek tok tutar ve iştahı azaltır, bu nedenle de iştah azaltan besinler olarak da adlandırmak mümkündür. Metabolizma üzerinde kan şekerinin ve kolesterolün düzenlenmesinde önemli rolü bulunmaktadır. Bununla birlikte, bağırsakta bulunan yararlı probiyotik bakterilerin çoğalmak için bu besinlerdeki enerjiyi kullanmaları kilo kaybı ve bağırsak sağlığının korunmasını sağlar.

Negatif Kalorili Besinler Hangileridir ?
En yoğun negatif kalori etkili besinlerin başında su ve protein oranı yüksek besinler gelmektedir. Proteinlerin sindirimi vücuda daha fazla enerji harcattığı için özellikle balık ve deniz mahsulleri negatif kalori etkili besinler olarak sayılabilir.

Kereviz, marul, domates, maydanoz, salatalık, karpuz ve elma gibi besinlerin hem su içeriği yüksek hem de bol miktarda lif içerdiği için negatif kalori etkili besinler olarak sayılabilir.

Metabolizma  
Hızlandırıcı Besinler
Termojenik (Metabolizma hızlandırıcı) besinler bilimsel olarak kanıtlanmış bir şekilde metabolizmayı artırabilir. Termojenik besinler, vücudun sindirim sırasında daha fazla enerji har-camasına neden olur ve bu yiyeceklerin sindirilmesi sırasında ortaya çıkan ekstra enerji harcaması termogenez adı verilen bir süreçle olur. Termojenik besinlerin metabolizmayı hız-landırarak kalori yakımını desteklediği kanıtlanmıştır ve bu yiyecekler kilo verme sürecinde küçük ama etkili bir destek sağlar.

Protein ağırlıklı besinler, acı biber, yeşil çay ve kafeinli içecekler, zencefil ve tarçın metabolizma hızlandırıcı besinler olarak sayılabilir. 
 

YAZARLAR