Dr. Nurullah ABALI


Nuh Tufanı Yerel mi Evrensel mi?


            Tevrat’a göre tufanda tüm yeryüzü su altında kalmış. Su, en yüksek dağları bile 15 arşın (8,4 m.) aşmış (Tevrat, Yaratılış 7:19-20). Tufan sonucu bütün insanlar ve canlılar yok olmuş (Tevrat, Yaratılış 7:21-23). Sadece Nuh ile gemidekiler kurtulmuş. 

 

            Kur’an’da tufanın evrensel olduğu, tüm dünyanın da su altında kaldığı ve tüm canlıların öldüğüne dair açık bir ifade yoktur. Kur’an’a göre Nuh Nebi kendi halkını uyarmak için gönderilmişti (“…Nuh’u halkına gönderdik...” Araf [7] 59. Ayrıca bkz. Ankebut [29] 14; Hud [11] 25; Mü’min [23] 23). Kur’an tüm yeryüzünün değil, zalimliklerinden dolayı sadece Nuh halkının cezalandırıldığını söyler (“Nuh’un halkı, rasulleri yalanladıklarında suda boğduk…” Furkan [25] 37. Ayrıca Araf [7] 64; Enbiya [21] 77; Yunus [10] 73). Zaten Kur’an, Rasul (elçi) gönderilmeyen hiçbir toplumun cezalandırılmadığını da hatırlatır (İsra [17] 15; Şuara [26] 208-209; Kasas [28] 59). 

 

            Nuh kavminin zalimliği nedeniyle yeryüzündeki tüm insanlar cezalandırılmış olamaz. Nitekim Lut, Ad ve Semud kavimlerinin helaki de bölgesel olarak gerçekleşmiştir. Yoksa Allah bir kavim nedeniyle tüm insanları helak etmiş değildir. 

 

            “...Her cinsten birer çift ona yükle.” (Hud [11] 40) emri, aynı ayetin başındaki “tennur / tandır kaynamaya başladığı zaman…” verilmiştir. Dolayısıyla hayvanların gemiye alınma emri çok önceden değil, sular yükselmeye başlayınca verilmiştir. Bundan dolayı gemiye tüm yeryüzündeki değil, sadece o bölgede yaşayan hayvanlar alınmış olmalıdır. 

 

            Yine Nuh Nebi’nin, “…Bu kâfirlerden yeryüzünde (arzda) dolaşan kimseyi bırakma” (Nuh [71] 26) sözünden kast edilenler tüm insanlar değil, sadece onun halkındakilerdir: “Ayetlerimizi yalanlayan bir halka karşı ona yardım ettik. Onlar kötü bir halktı. Bundan dolayı biz de hepsini boğduk.” (Enbiya [21] 77. Bunların kim olduğu ile ilgili ayrıca bkz. Nuh [71] 22, 24). Zaten ayetteki arz kelimesi, Kur’an’da, bazen dünya / yeryüzü, bazen de belli bir arz / toprak / yer anlamında kullanılmaktadır (İsra [17] 76; Rum [30] 2-3). 

Tüm bu bilgiler gereğince diyebiliriz ki Nuh Nebi Dönemi’nde meydana gelen helak / tufan evrensel değil, yereldir. Helak da tüm insanlar için değil, sadece kendilerine elçi gelen, onları yalanlayan ve zalimlik eden insanlar söz konusudur.

YAZARLAR