Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Ömrü Kısaltan Gıdalar


               Sağlıksız yiyecekler hayat kalitemizi düşürebildiği gibi çok ciddi hastalıklara da davetiye çıkarabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminin de güçsüzleşmesine neden oldukları için birçok hastalığa yakalanmanın nedenleri arasında sağlıksız beslenme gelmektedir. Sağlıksız yiyecekler fiziksel olarak bizi olumsuz etkilediği gibi gelişim çağındaki çocukları da zihinsel olarak etkilemektedir. Zararlı yiyecekler ile beslenen kişilerde dep resyon riski sağlıklı beslenenlere göre daha fazladır.

 

               Sağlıksız beslenme dediğimiz şey; gün içinde ihtiyacımız olan gıdaları yeterince tüketmeme, tuz ve şeker bakımından fazla miktarda yiyecek ve içecek tüketmektir. Bu tarz sağlıksız yiyecekler tüketen bireylerde sağlık sorunları sık görülmektedir. Zararlı yiyecekler tüketen bireylerde, dengeli ve sağlıklı beslenenlere göre kemik yapısı bozuklukları, yağlanma, kalp hastalıkları gibi sıkıntılar görülür. Ayrıca bu tarz sağlıksız yiyecekler tüketenlerin sık sık baş ağrılarıyla boğuştuğu, halsiz ve isteksiz tavırlar sergiledikleri çok sık rastlanan etkiler arasındadır. Şeker ve tansiyon da sağlıksız yiyecekler tüketenlerin en çok karşılaştığı hastalıklardandır.

 

               Sağlık İçin En Zararlı Gıdalar

               • Nugget ve işlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis vb.)

               • Aşırı yağda kızartılmış yiyecekler

               • Beyaz un ve beyaz unlu ürünler

               • Cips, şekerlemeler, tatlılar, fast food ürünleri

               • Margarin, bulyon, salata sosları

               • Ketçap, mayonez, hardal gibi soslar

               • Hazır çorbalar, noodle, hazır kahveler, süt tozu

               • Kola, meyveli maden suları, meyveli gazozlar, asitli ve şekerli içecekler

               • Alkollü içecekler

 

               Zararlı yiyecekler sadece bu listedekilerle sınırlı değil elbette. Sağlıksız besinler marketlerde gördüğünüz paketlenmiş, ısıl işlem görmüş, şekerli, tuzlu ve asitli her şey aslında. Aldığınız sebzeler dahi hormon içerdiği için kalıcı sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

 

               Bu tarz sağlıksız yiyecekler kanser, obezite, diyabet, depresyon ve kalp hastalıkları gibi problemlerin yaşanmasının başlıca sorumlularıdır. Bu sağlıksız yiyecekler uzak durulması en zor yiyecekler olması nedeniyle birçok insan tarafından çok sık tüketilmektedir. Dolayısıyla beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesinde bu tarz sağlıksız besinler yerine sağlıklı alternatiflerinin düşünülmesi şarttır. Sağlıksız gıdalar her ne kadar bizi kendine çekse de uzak durmamız gereken besinlerdir.

 

               Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kilo kontrolü için diyetisyene başvurabilirsiniz.

YAZARLAR