Türkiye Oryantiring Şampiyonası / Demirci Oryantiring Kupası Demirci / Manisa’da 12-13-14 Temmuz 2021 tarihinde yapılacak. Türkiye Oryantiring Federasyonunca ilçemizde düzenlenecek olan Oryantiring etkinlikleri kapsamında yapılan tüm etkinliklere Demirci Kaymakamlığı ve Demirci Belediyesi destek verecek.
Bizler de bu hafta sizlere Oryantiring Sporu hakkında kısaca bilgi vermek istedik. Velilerimiz ve öğrencilerimizin bu spor hakkında bilgi edinmelerini amaçladık.
Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Sarıçayır Doğa Aktivileri ve Milli Bilinç Kamp Merkezi" projesi kapsamında ilçemizde uygulanacak olan Oryantiring etkinlikleri kapsamında ilçemizde çalışmalar devam ediyor. Her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda bularak gerçekleştirdiği doğa sporu olan Oryantiring branşının Demirci’de faaliyete geçirilmesi, okullarda eğitim aracı olarak kullanılması ve Eğitici Eğitim’ için Halk Eğitim Merkezi ile İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde Türkiye Oryantiring Federasyonu Eğitim Görevlileri Özgür MORBEL, Emine BİLİR ve Fehmi YAMAN tarafından 7 - 11 Haziran 2021 tarihlerinde teorik ve uygulamalı “Oryantiring Eğitici Eğitimi” gerçekleştirildi.
Eğitim alanında birçok yeniliklere ve başarılara imza atan, eğitimde “yaparak, yaşayarak öğrenme” anlayışını benimsemiş olan ilçemizde; oryantiring eğitimcileri; gençleri ve öğrencileri oryantiring sporu ile tanıştıracak. Coğrafya, Matematik ve Fen Bilimleri dersleri başta olmak üzere ilgili ders konularını yaşayarak öğretim metoduyla anlatmak, oyunlaştırmak, öğrencilerin fiziksel ve düşünsel becerilerini geliştirmek için kullanılabilir olan oryantiring sporunun Demirci genelindeki okullarda uygulanması amaçlanıyor.
Oryantiring harita yardımı ile yön bulmayı içeren ve zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Bu açıdan Demirci ve çevresi farklı arazi tiplerine sahip olduğu için oryantiring sporu için uygun bulunuyor. Zihinsel ve fiziksel gelişimin yanında harita okuma, rota seçme gibi beceriler kazandıran bu spora ne kadar erken yaşta başlanırsa o kadar çok fayda sağlayacağı belirtiliyor. O yüzden çocuk ve gençlerin oryantiring sporuna yönelmesi konusunda çalışmalar mevcut. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredat programına oryantiringi almasıyla ilk olarak Telafide Ben de Varım projesiyle okullarımızda istekli öğrencilerimiz ile başlayacak olan eğitimler devam edecek. Her yaş ve her gruptan sporcunun yetişmesi için gereken özen gösterilecek.
Oryantiring (Koşarak Yürüyerek Hedef Bulma) her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur. Koşarken düşünebilmek, kaybolmadan ilerlemek, araziyi iyi okuyabilmeyi, haritayı üç boyutlu düşünmeyi gerektiriyor.
Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile spordur. Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri aynı zamanda mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir.
Oryantiring Nedir? İnsan hayatını tehlikeye atmayacak her türlü kapalı ya da açık alanda yapılabilen bir spor dalıdır. Bu alanın oryantiring dili ve işaretleri ile çizilmiş bir haritası olması gerekmektedir. Belli bir ölçeğe göre çizilen alan üzerine antrenör, sporcunun bulması gereken hedefleri yerleştirir. Bu hedeflerin yerleri aynı zamanda haritada da işaretlenmelidir. Sporcudan istenen ise haritada işaretli olan yerlere en hızlı şekilde ulaşması ve yarışı bitirmesidir.
Oryantiring Faydaları : Güçsüzün güçlüyü yenebileceği tek spor dalıdır. Fiziksel güç ile bilişsel düşüncenin yoğun ve aynı anda çalıştığı ender spor dallarından biridir. Yüksek konsantrasyon becerisi sağlar. Bağımsız ve tek başına karar verebilme becerisini geliştirir. İki boyutlu haritayı 3 boyutlu hayal edebilme becerisini geliştirir. Oryantiring sporu ile sporcular doğa ile baş başa olurlar. Pusula kullanma ve harita okuma becerisini geliştirir. Oryantiring, doğada özgürlüğe koşmaktır.
Oryantiring Nasıl Yapılır? Oryantiring yapabilmek için, oryantiring haritası olan bir alanda belli noktalara oryantiring hedefleri yerleştirilir. Hedef noktaları belli bir sırayla haritaya işlenir ve parkura çıkarken yarışacak sporculara bu harita verilir. Sporcu oryantiring yarışmasına başladığında doğada haritada elindeki harita ve pusula ile baş başadır. Sporcu için esas olan şey gideceği noktayı / noktaları haritadaki sırasıyla, doğru olarak ve en kısa zamanda bulmaktır. Bunun için de oryantiring haritasını okuyabilmesi, pusula kullanabilmesi ve oryantiringe ait bazı sembolleri bilmesi gerekir. Bu bilgileri doğru kullanan sporcu çoğu zaman hedef noktasına hatasız olarak ulaşır. Bu noktada; elektronik sistem kullanıyorsa elindeki e-kartı elektronik hedef kontrol noktasına basar, zımba kullanıyorsa hedef kontrol kartındaki ilgili kutucuğa zımbalama yapar ve böylece hedefi bulduğunu kanıtlar. Bütün noktaları en kısa zamanda dolaşmanın esas olduğu bu spor dalında kondisyon, strateji, hızlı karar verebilme önem taşımakta ve sporcuların bu özellikleri daha fazla gelişmektedir.
Yarış Nasıl Olacak? Haritası çıkmış bir arazide 15 kontrol notası olduğunu varsayarsak, bu noktalar bir oryantiring bayrağı ve zımbadan veya elektronik sistemden oluşur.
Üçgen : Başlangıç noktası, Çemberler: Numara sırası ile ziyaret edilecek kontrol noktaları, Çift çember: Varış noktası
Birinci aşama: Çağrılma (-3 dakikalık bölüm)
İkinci Aşama: (-2 dk bekleme bölgesi) burada 1 dakika geçtikten sonra çıkış hakeminin gösterildiği yere ilerlenir.
Üçüncü Aşama: Zaman hakeminin onayı ile yarışa başlanır. Ya da çıkış zamanınız otomatik olarak belirlenir.
Çıkış yerinden kategoriye ait olan harita alınır ve yarışmaya başlanır. Doğru hedef bulunur ve eldeki kontrol kartının ilgili kutusu o hedefteki zımba ile delinir veya SI cihazı sisteme okutulur. Yarışmacının görevi; start aldıktan sonra bu noktaları harita okuyarak, pusula kullanarak sırasıyla bulmak ve en kısa zamanda bitiş noktasına gelmektir. Bitiş noktasına gelen yarışmacının doğru hedefleri bulup bulmadığı elindeki anahtar karttan veya masa hakemindeki sistem okuyucusundan kontrol edilir. En kısa zamanda doğru sırayla gelen yarışı kazanır. Yarışa katılan her birey yarış alanını terk etmeden önce bitiş masasına bilgi vermek zorundadır. Parkur bitirilmeden terk edilse bile bu bilgi verilmelidir.