Mustafa KAYA


PİRİ FANİ


               Şimdilerde pek duymuyoruz bu kelimeyi. Aslında birçok kelime, cümle, deyim hatta atasözünü dahi günlük hayatımızda duymuyoruz, duyamıyoruz. Dil olarak; kısırlaştırılmış kelime dağarcığı ile günlük hayatımızı devam ettiriyoruz. Konuşurken, dinlerken ve medyamızın çoğunluğundaki görsellerle maruz kaldığımız kelime sayısı her geçen gün azalıyor. Baştaki cümleye geri dönersek; “piri fani” kelimesini en son ne zaman duydunuz? Yâda hiç duydunuz mu? Yaşı 30’un üzerinde olanlara soruyorum. Tam anlamı ne demek biliyor musunuz? Piri fani: çok yaşlı kimse, epeyce yaşlanmış ve güçten kesilmiş kimse demek. 

 

               Geçen gün gönüllerimizdeki piri faniyi kaybettik. Sözleri, konuşmaları toplumumuzun entelektüel birikiminin çok çok üstünde bir insanı kaybettik. Hatta topluma entelektüel diye dayatılan kişilerden aydın olarak bahsetmememiz gerektiğini vurgulayan sözleri ve konuşmaları ile gerçekten dolu bir piri fani idi. 

 

               O harikulade sözlerine de fazlaca yer ayırabilmek adına kendisi ile ilgili, hayatı ile ilgili bilgilere kısa ve öz olarak yer vermek zorundayım burada. 

 

               1944 yılında İzmir’de doğmuş Alev Alatlı. Enteresan bir bilgi liseyi Tokyo’da okumuş. Kendisi 1912 Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu. Daha sonra konuşmalarından ilham ile bu konudan bahsedeceğiz. Zekâsı ve çalışkanlığı ile ODTÜ’de lisans eğitimi, Lisansüstü eğitimini Amerika’da tamamlamış. 30 yaşında Türkiye’ye geri dönmüş. Çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazan Alatlı geçen gün vefat etti. Özgeçmişi hakkında bence bilmemiz gereken şimdilik kısaca bunlardır. 

 

               Medyada daha az duyduğumuz sözlerinden başlayarak ve fakat hepsini alıntılamaya ve açıklamaya yerimiz de, vaktimiz de müsait olmadığından bir kısmı ile yetinmek zorundayız.                                             Hadi başlayalım:

 

               “Siz siz olun, büyük resmi görmeye çalışın. Canınızı sıkan olayları üşenmeyin; araştırın, didikleyin.” Algı yönetimlerinde bile ters algı oluşturarak dünyayı manipüle (başkalarını kendi yararı için kullanma) eden günümüz dünyası için çok önemli bir cümle. 

 

               “Güneş her gün daha mütekâmil ( daha iyiye gitmiş) bir dünyaya doğmaz. Tarih ezelden ebede dümdüz uzanan doğrusal bir hak değil, devirli bir oluşumdur. Gün olur en gerideki en öndekinden daha ileri de olur.” Dünyanın insanca ilişkiler açısından, tarih içerisinde en kötü günleri yaşadığını ve daha da kötüye gideceğini tahmin ederek ve görerek bundan kurtulmanın karamsarlık ve ümitsizlik içerisinde olmadan çalışarak ve çabalayarak mümkün olduğunu ne güzel ifade etmiş. Buna paralel bir atasözü de; “kara gün kararıp durmaz!” değil midir?

 “Kimse senin nelerle başa çıkmaya çalıştığını, neleri yendiğini, yenemediğini, kimlerin yanında olmak istediğini, nelerin ağrıttığını başını, neler hissettiğini, neleri hissetmekten korktuğunu, içini senden daha iyi bilemez. O yüzden dik yürü hep, kendine sadece kendin lazım.” Kendi iç dünyamızı dış dünyadaki yönlendirmelere - gerektiğinde-kapamamız gerektiğini anlatıyor ve kendimize güvenle yönelmemizin daha iyi bizi huzura götürecek bir yol olduğunu anlatıyor.

“ Cevabı olmayan soru yok hükmündeki sorudur, yavrum. Cevap yoksa, soru yok. Çözüm yoksa meselede yok.” Bu veciz ifade ile kısaca, birazda kendimizi iğneleyerek; hep eleştirmeyerek eleştirmemek veya her eleştirimize çözüm önerisi sunarak hayata devam etmemiz gerektiğini öğütlüyor demek istemiyor mu Alev Alatlı?

Son bir cümlesini de alıntılayalım sonra tekrar sözlerinden ilham almaya devam ederiz Alev Alatlı rahmetlinin. 

“ Siz siz olun, çağdaş batı insanıyla ilişki kurarken ölümü hatırlatan şeylerden duydukları korkuyu, hatta tiksintiyi hesaba katmayı ihmal etmeyin.” Batı insanının sadece bu dünyayı düşünerek hayvani bir yaşam tarzını benimsediğini ve buna bende biraz katkı sunarak; İslam dünyasının da dünyevileşme ve sadece daha iyi yaşama uğruna ahireti bıraktığını ve tüm değerlerini bir kenara attığını görmemizi sağlayacak bir cümle olmalı, bu cümle. Alev Alatlı batı derken bizim gibi batı hayranlarını da kastediyor bilginiz olsun. 

Çok meşhur olan ve izlenme rekoru kıran konuşmasının içeriğine elbette daha sonra değineceğim. Bugünlük bu kadar yetiversin. 

               Alev Alatlı. Allah rahmet eylesin! Bu dünyada iyi bir iz bıraktın. Her kesimde, üstün kabul gördü. Allah nezdinde de hataların ve kusurlarında kabul görmen duam ile…          

               Hadi kalın sağlıcakla. 

YAZARLAR