Mustafa BAŞARAN


Psikolojik Sağlamlık ve Mobil Oyunlar


               Psikolojik olarak dayanıklı olmak zorlu yaşam olaylarına karşı direnmek ve bu zorlu yaşam olaylarını kabul etmeyi bunlara karşı uyum sağlayabilmeyi içermektedir. Çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin zorluklara karşı direnmesi ve zorluklar karşısında uyum sağlayabilmesi için çok fazla değişken bulunmaktadır.  Bütün bunların yanında bireyler zorluklar karşısında psikolojik olarak dayanıklı olmayı zorlaştıran bazı faktörler de bulunmaktadır. Okuyucularımız psikolojik sağlamlığı etkileyen faktörleri öğrenmek isterlerse Ayşe Bilge SELÇUK Hoca’nın “Psikolojik Sağlamlık’’ konulu kitabını inceleyebilirler. Bu yazıda üzerinde durulacak konu mobil oyunların çocukların psikolojik olarak sağlam ve dayanıklı kalmasına olan etkisidir.

 

               Mobil oyunlara bakıldığında bunların temelinde seviye atlama, para toplama, başarma, elmas / mücevher toplama gibi sürekli çocukların oyun oynamasını pekiştiren ödüllerin verildiğine şahit oluruz. Çocuklar sanal dünyadaki başarı ve tebrik mesajlarını aldığında madalya aldığında benzer sıklıkla bunu gerçek hayatta da görmeyi arzu ederler. Ne var ki gerçek hayatta çocukların sanal dünyada aldığı ödül sıklığı bulunmamaktadır. Sanal dünyada yaklaşık bir saatlik oyunda onlarca kez ödül alabilen bir çocuk gerçek hayatta belki bir haftada ya da bir ayda “aferin’’ alabilir. 

 

               Yılda belki bir kez madalya alabilir. Gerçek hayatta ödüle daha az sıklıkla yer verilirken yer yer yaptıklarının sorumluluğunu almak ve ceza almak ta gerçek hayatın özellikleri arasındadır. Gerçek hayat ve sanal dünya arasında bulunan bu fark çocuğun psikolojik olarak “kırılgan’’ olmasına neden olabilmektedir. 

 

               Teknoloji bağımlılığı, telefon ve internetin kontrolsüz kullanımı gibi aileleri çocukları ve öğretmenleri zor durumda konular için okul rehberlik servisleri ve Demirci Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri bölümünden yardım alabilirsiniz.

YAZARLAR