Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü

Tarih: 02.07.2024 21:18

Sağlıklı Mutfak Araç - Gereçleri Nasıl Olmalı ?

Facebook Twitter Linked-in

               Bakteriler mutfağınızın her yerindeler. Özellikle yemek hazırlama ve pişirme gereçlerinin güvenli malzemelerden yapılmış olması hijyen açısından önemlidir. Mutfakta kullanımından kaçınmamız gereken gereçlerin başında alümin- yum malzemeden yapılmış olanlar gelmektedir. Özellikle yapışmaz özellikteki kaplamalı alüminyum pişiricilerden zamanla aşınmaları sonucu yemeklere metal parçaları geçebilmektedir. Sağlıklı beslenmeye odaklandığımızda sakıncalı gereçlerden olan teflon kaplı pişirme kaplarının aşın ma riskini göz ardı etmemeliyiz.

               

               Genel olarak dikkatli olunması gereken konu kullanılan tencere ve tavaların çizilmemesine dikkat etmek ve metal kaşık kullanmamak. Eskimiş, zarar görmüş ve çizilmiş tencere ve tavaları kullanmamamız gerekiyor. Ayrıca kullandığımız tencere ve tavaları çok yüksek sıcaklıklara da maruz bırakmamak önemli.

 

               Kullanımından kaçınmamız gereken bir diğer malzeme ise naylon bazlı olanlardır. Bu malzemelerin en büyük sorunu ısı direncinin az olması nedeniyle yemeklerimize eriyen naylon karıştırmasıdır.

 

               Mutfak araç - gereçlerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?

               

               Paslanmaz çelik oldukça güvenli bir malzemedir. Özellikle gözeneksiz bir yapıda olmasından dolayı dokusunda bakteri üremesi söz konusu olmayacağından hijyenik ve sağlıklı mutfak gereçlerindendir. 

 

               Kullanım kolaylığı sağlayan yumuşak ve esnek yapısıyla silikon, zehirleyici etkisi olmayan doğal bir malzemedir. 300 ℃ düzeyindeki yüksek sıcaklıklara kadar dayanıklılık gösterebilir. Plastikten farklı olarak Bisfenol A içermeyen ve gıdalarla da etkileşime girmeyen güvenli bir gereçtir. Dikkat edilmesi gereken nokta ürünün %100 silikon olması yani içerisine plastik karıştırılmamasıdır.

 

               Bambu bitkisi yenilenebilir bir malzeme ve çevre dostudur. Doğal olarak antimikrobiyal özellikte olan bambu, dokusunun daha az çizilebildiği hijyenik bir mutfak malzemesidir. Ahşap malzemeyle kıyaslandığında daha az su tutma özelliği olsa da ahşap malzemelerde de olduğu gibi makinede yıkanmamalıdır. Bambu malzemelerden yapılmış mutfak gereçleri sadece elde yıkanmalı ve sonrasında mutlaka kurutularak temiz bir yerde saklanmalıdır. 

               

               Saklama kaplarını tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz ?

               Kullandığımız saklama kaplarının hangi malzemeden yapıldığı çok önemlidir. Bakır ya da seramik ürünler, gıda saklamak için uygun olmayan ürünlerdir. Plastikler ise yapımında kullanılan maddeler nedeniyle kanserojen etkiye neden olabiliyor. Bu nedenle saklama kabı seçerken tercihinizi cam ürünlerden yana kullanmalısınız.

 

               Kullandığımız kesme tahtaları nasıl olmalı ?

               Yine kesme tahtası seçerken de hangi materyalden yapıldığına dikkat etmek gerekiyor. Evlerde yaygın olarak tercih edilen ahşap veya tahta kesme tahtalarını kullanmak sağlık açısından çok doğru değildir. Çünkü ahşap doğal olarak gözenekli bir yapıya sahip olmakla beraber içerisinde su ve nem tutma özelliklerinden ötürü bakteri gelişimine çok uygundur. Öte yandan plastik kesme tahtaları ise zamanla aşınma ve çizilme yoluyla besinlere mikroplastikbulaşma ihtimalinden dolayı tehlikeli olabilmektedir. Kesme tahtası seçerken kullanabileceğimiz en sağlıklı malzemeler bambu veya cam olanlardır.

Sonuç olarak mutfakta paslanmaz çelik, silikon, bambu ve ahşap mutfak gereçlerinin kullanımının en güvenli ve sağlıklı seçenekler olduğunu söyleyebiliriz.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —