Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Sahurda Doğru Beslenin


Günlük hayatta nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda da bunu sürdürmek gerekiyor. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı.

Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.

Sahurda Doğru Beslenme Nasıl Olmalı ?

  • Yeniden uykuya geçişe uygun olmalı
  • Gün boyu tok kalmanıza yardım etmeli
  • Tuz oranı yüksek olmamalı ve yeterli sıvı içermeli
  • Bağırsak hareketleriniz için yeterli lifi sağlamalı
  • Protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerden oluşmalı
  • Vitamin ve mineral alımını desteklemeli
  • Kolay hazırlanabilir ve pratik yenebilir olmalı

Sahurda Kaçınılması Gereken Besinler

Bazı besinler sahurda tüketildiğinde kişinin gün içerisinde susuzluk hissini artırabilir, sindirim sistemini zorlayabilir ve enerjisinin düşmesine sebep olabilir.Salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar ve turşular sahurda tüketilmemelidir. Yağlı besinler de sindirimi zorlaştırabileceği için mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Kızartma, hamur işi gibi besinlerden kaçınmak, sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.

Sahurda kafeinli içecek tüketilmemelidir. Çay, kahve ve gazlı içecekler, idrar söktürücü etki göstererek vücuttan su kaybına neden olabilir ve oruç süresince susuzluk hissini artırabilir. Bunun yerine su veya bitki çayları tercih edilmelidir.Tatlılar kan şekerini aniden yükseltip ve aniden düşmesine neden olduğu için gün içinde aç hissettirebilir. Bu yüzden sahurda çok şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.Baharatlı, asitli ve çok tuzlu yiyecekler gün içinde mide rahatsızlığına ve susuzluk hissine neden olabileceği için sahurda tüketilmemelidir. Acılı, baharatlı yiyecekler ve asitli içecekler, mide asidini artırarak reflü ve mide yanmasına yol açabilir.

Örnek Sahur Menüleri

  • Örnek sahur menüsü 1: Bir dilim peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, 2 adet ceviz, yeşillik, 2 dilim tam buğday ekmeği
  • Örnek sahur menüsü 2: 1 kase çorba, 6 kaşık peynirli yada kıymalı makarna, 6 kaşık sebze yemeği, 1 kase yoğurt
  • Örnek sahur menüsü 3: 2 yumurtadan menemen ya da omlet, yeşillik, 2 dilim tam buğday ekmeği, 5-6 adet tuzsuz zeytin yada 2 adet ceviz

Beslenme kişiye özeldir bu yüzden ramazanda da doğru beslenmek için mutlaka diyetisyene başvurunuz.

YAZARLAR